• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czyszczenie przepustnicy z18xe

Kubak

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kujawy
Witam Panowie. Przymierzam się do wyjęcia i wyczyszczenia przepustnicy tylko moje pytanie czy po takim zabiegu będzie potrzebna adaptacja przy pomocy techa albo op-coma?

Kubak

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kujawy
Dziękuję, w takim razie bez wizyty u kogoś z programem się nie obejdzie.

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Nie potrzeba wizyty
Po czyszczeniu przepustnicy odpalasz i ma chodzić do puki wiatrak się włączy jak się wylaczy gasimy auto i po problemie
Najważniejsze cały czas gdy auto chodzi nie może być dotknięty pedał gazu chodzic na wolnych obrotach!!!

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Nie potrzeba wizyty
Po czyszczeniu przepustnicy odpalasz i ma chodzić do puki wiatrak się włączy jak się wylaczy gasimy auto i po problemie
Najważniejsze cały czas gdy auto chodzi nie może być dotknięty pedał gazu chodzic na wolnych obrotach!!!

Ten schemat dotyczy tylko tych silników Opla? Czy też z innych grup silnikowych ten sam sposób działa?

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Czyli dajmy na to każdą przepustnice mogę tak zaadaptować bez żadnych wyjątków?

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Jeśli chodzi o opla VW i Seata tak ale czy inne marki tak mają trzeba by sprawdzić

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
A co jeżeli dotknie się pedału gazu? Istnieje jakaś możliwość żeby ponownie dokonać odpowiedniej adaptacji?

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Ponowna procedura po dotknięciu pedału gazu powinno sie wystudzić silnik do temperatury otoczenia odpiąć akumulator na 5 min i powtórzyć czynnosc czyli odpalić i czekać aż wiatrak chlodNicy zadziała potem wyłączyć :)
Podczas dotknięcia pedału gazu komputer zostaje oszukany o tą wartość która została otwarta przepustnica oblicza ja w % niektóre w stopniach po adaptacji z dotkbieciem pedału gazu silnik ma nierówne obroty przy dojezrzaniu do skrzyżowania auto lubi zgasnac
Dzieje się tak dla tego że komputer może tylko kilka stopni lub % skorygować ruch przepustnicy i ten ruch jest naprawdę minimalny
Czyli np czysta przepustnica ma 0 stopni czy 0% np bardzo brudna przepustnica ma 15 %/stopni otwarcia komputer moze ja skorygować tylko do 5 %/stopni i robią się głupoty.

Ostatnia edycja:

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Muszę to wypróbować na polo 6n2 1.0 50km z elektroniczną przepustnica

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Taka adaptacja manualna wyjdzie normalnie jeśli zapali się check?

Do góry Bottom