• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Długo schodzi z obrotów

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Witam, pacjent Scenic II 1.9 dci 120 KM 2004 r. otóż uważam, że samochód dopiero po jakichś kilku sekundach od zatrzymania się osiąga te około 830 obrotów jakie powinien mieć na biegu jałowym. Wygląda to następująco auto jest rozpędzone, wrzucam bieg jałowy zdejmuję nogę z gazu auto powoli wytraca prędkość na elektronicznej skali obrotów jest wskazanie, że silnik ma 800 obr. mimo to słyszę, że pracuje na podwyższonych obrotach, zatrzymuję auto w dalszym ciągu cały czas jest na biegu jałowym i bez gazu mimo to nadal są podwyższone obroty i tak po kilku sekundach postoju słyszę jak silnik schodzi z obrotów i pracuje już można powiedzieć na tych które powinien mieć czyli około 830 bądź na klimie 850. Na desce rozdzielczej nie pojawił się żaden błąd, na komputerze jeszcze nie byłem. W tym aucie utrudnieniem jest ten mało precyzyjny wskaźnik obrotów silnika, w przypadku standardowej wskazówki widać podwyższone obroty czy nawet falowanie obrotów a tu mam tylko zapalające się kreseczki albo 800 a dalej 1000 pomiędzy już mi nic nie pokaże tylko na tzw. ucho trzeba wyczuć. Dlatego nie mogę wam dokładnie napisać o ile ma podwyższone te obroty wiem jednak, że nie falują.

MariuszUK

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Cambridge UK
Podczas jazdy na tzw luzie silnik będzie trzymał podwyższone obroty do momentu kiedy pojazd nie zatrzyma sie . Wtedy obroty sa takie jak przewidział producent . Chyba złe Cię kolego zrozumiałem - Ty masz dwa wskaźniki w tym aucie dotyczące obrotów ?? Możesz jakiś filmik wkleić lub link jak te obroty falują ??? Te liczniki sa nie najlepszej jakości .

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Mam jeden wskaźnik obrotów, napisałem, że obroty NIE FALUJĄ. W Scenicu II nie ma klasycznego obrotomierza ze strzałką a taki elektroniczny na którym pojawiają się tylko kreski. Napisałem również, że po zatrzymaniu auta silnik pracuje na podwyższonych obrotach i po upływie dopiero kilku sekund słyszę jak silnik schodzi z obrotów. Tak dotychczas nie było. Mogę to porównać do czegoś takiego jak np. w zimie uruchamiasz zimny silnik i pracuje na ssaniu a po uzyskaniu odpowiedniej temperatury słychać jak schodzi z obrotów i ja mam teraz podobną sytuację z tym, że silnik jest gorący, jak wiadomo temperatura powietrza jest mocno na + i dzieje się tak za każdym razem nie zależnie czy jadę 2 km i zatrzymuję się np. pod sygnalizatorem świateł czy jadę 20 km i zatrzymuje się pod domem. Musi upłynąć kilka sekund zanim obroty spadną do tych jakie wskazuje wyświetlacz obrotów. Te obroty są nieznacznie podwyższone może tak do 900 może trochę więcej piszę (może) z tego względu, że na wyświetlaczu obrotów kreska pojawia się co 200 obr. tak więc na pewno nie jest to 1000 obr/min. gdyż było by 5 kresek na obrotomierzu a są 4. Ale jak silnik ma np. ponad 900 obr./min na wolnych co jest już za dużo i słyszę to na tzw. ucho to wyświetlacz w Scenicu II mi tego nie pokaże jak klasyczny wskazówkowy choćby taki jak w Meganie II czy innym aucie. To jest właśnie powodem, że nie mogę dokładnie napisać o ile ma wyższe obroty. Ale jeszcze raz napiszę obroty nie falują, słyszę, że są podwyższone ale jednostajnie i tak jak już pisałem po kilku sekundach na postoju spadają.

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam elektroniczna stabilizacja obrotów powiązana z prędkością i parametrami bieżącymi silnika podczas pracy , podłącz pod clipa albo autocom daje radę z 2

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Kolega podłączył komputer i faktycznie jest tak, że chwilę po zatrzymaniu się obroty są nieco podwyższone ok. 850 i po chwili schodzą na 805 i tak już utrzymują się na biegu jałowym. Test robiony na wyłączonej klimatyzacji i radiu.

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Ja nie panikuję. Daleki też jestem od robienia pochopnych wymian, ale zawsze staram się zwracać uwagę na jakieś zachowanie samochodu, które wzbudza moje podejrzenia. Wielokrotnie zdarza się, że użytkownicy samochodów lekceważą jakieś objawy co skutkuje poważnymi naprawami. Później spotykają się z drwiną, że idiota jeździł aż silnik zajeździł a niczego nie słyszał. Oczywiście teraz podaje ten przykład na wyrost. Skoro komputer nic nie wykazuje, opinia forumowicza jest taka, że to normalny objaw więc należy przejść nad tym do porządku dziennego.

Do góry Bottom