• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

DARMOWE SZKOLENIE MECHANIKA SAMOCHODÓW CIĘŻAROWYCH

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
Świetnie! Jak tylko będziesz miał jakieś nowe informacje, to daj znać.

biesieg

Uczestnik
Punktów
1
panowie sam czekam na konkretne informacje ale nie jestem w stanie tego przyspieszyc

Pietrzek

Nowy
Punktów
0
Panowie coś wiadomo z tym szkoleniem ? Wystartuje czy nie ? Mam 200km do Sosnowca ale jestem chętny można się jeszcze zapisywać ?

biesieg

Uczestnik
Punktów
1
MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH

KWALIFIKACJA M. 18 DIAGNOZOWANIE I NAPRAWA PODZEZPOŁÓW I ZESPOŁÓW POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH

Zajęcia prowadzone w formie zaocznej, częściowo poprzez e-learning, czas trwania kursu przewidywany na 10 miesięcy. Koszt 200 zł miesięcznie, po zdaniu egzaminu zwrot 40 % wpłaconej kwoty. Obowiązuje egzamin OKE.

Obowiązkowe przedmioty zgodnie w planem MEN

Bezpieczeństwo pracy 20 godz.

Technologia mechaniczna 40 godz

Przepisy ruchu drogowego 40 godz ( zwolniony każdy kto ma prawo jazdy)

Budowa i naprawa pojazdów samochodowych 165 godz.

Diagnostyka pojazdów samochodowych 83 godz

Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem samochodowym 40 godz

Język obcy zawodowy 20 godz

Pracownia samochodowa- zajęcia praktyczne 500 godz.

Podstawy konstrukcji maszyn 60 godz

Pracownia elektrotechniki i elektroniki 60 godz.

panowie sprostowanie.. chcialem to zalatwic w centru kształcenia zawodowego, ale jednak po kilku rozmowach okazalo sie ze jest to nie mozliwe. Dlatego skierowano mnie do zakladu szkolenia zawodowego. Problem jest taki ze trzeba oplacic 200zl miesiecznie.. 40% zwracaja wiec naprawde nie jest to duzo. 1 dzien szkolenia w prywatnej firmie kosztuje ok 500 - 1000zl. Chce poznac wasze zdanie czy nadal jestesmy zainteresowani

Praktyki beda odbywaly sie na serwisie renault, MAN, i w jakims prywatnym warsztacie. Prosze o poprawki odnosnie harmonogramu bo ja uwazam ze elektroniki i elektryki jest zbyt malo

wiem że trochę zwlekałem z tym wszystkim ale babka z którą załatwiałem była od początku lipca do wczoraj na urlopie więc teraz jeżeli znajdzie się pierwsze 25 osób to zaczynamy. Grupa nie może liczyć więcej

Ostatnia edycja:

pol2006

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
okolice Łodzi
Kolega opisze na czym miał by polegać egzamin?
Jeśli kolega posiada wykaz czego mieli byśmy się
nauczyć będę wdzięczny ?

Czy ukończenie tego kursu będzie oznaczało zdobycie
tytułu mechanika pojazdów ?
Proponuję spotkanie wszystkich zainteresowanych tzw.
spotkanie organizacyjne, lokal możemy załatwić w centrum Polski ;)

Czy kurs ten będzie odbywał się w soboty i niedziele ?

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
pol2006 z tego co wyczytałem ma to być zaoczne, więc raczej soboty i niedziele. Co do spotkania to jeśli już by miało być robione to może lepiej, gdyby odbyło się w okolicach w których kurs będzie sie odbywał.

Biesieg, mam jeszcze takie pytanie - z jakiego poziomu będziemy startowali? Lub inaczej - jaka wiedz jest wymagana?

biesieg

Uczestnik
Punktów
1
Otrzymujesz certyfikat o ukończonym kierunku. Wiedza zerowa nawet bo zaczynamy mniej wiecej od podstaw ale to zalezy juz od grupy jak wszyscy beda ogarnieci to inaczej. Spotkanie odbedzie sie w sosnowcu

biesieg

Uczestnik
Punktów
1
Spotkanie odnośnie szkolenia odbedzie sie 22.09.2014 o godzinie 18.00
Miejsce spotkania ul. Henryka Sienkiewicza 25, Sosnowiec
Proszę wszystkich o potwierdzenie przybycia na email

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Biesieg, jakiś wstępny harmonogram, bo z tego co widzę to zmienia się wszystko;
- miało być w kierunku elektomechaniki ciężarówek, będzie coś bardziej ogólnego czyli mechanik
- miało być bezpłatnie, jest płatnie
- miało być co drugi tydzień, a z tego co widzę po ilości godzin to mi wychodzi jak nic każdy jeden weekend.
Nie to żebym się czepiał, ale niektórzy mają spory kawałek do przejechania (nie mówię o sobie). Jak ktoś ma do przejechania 100 km w jedną stronę czyli w obie 200, to koszt jednodniowego przejazdu jakieś 70 pln - dieselemelemem razy dwa dni mamy 140 na weekend.
Jak zabawa miała być co drugi weekend to roczny koszt = jakieś 3600. Jeśli nauka ma być w każdy wekend to koszty wzrosną dwukrotnie.
Jak tu chłopaki planowali dojeżdżać z Warszawy czy z Lublina, to koszty są jeszcze większe. Nawet jeśli wezmą hotel to też powinni wiedzeć czy będą za niego płacić dwa czy cztery razy w miesiącu.
Takie rzeczy powinny być powiedziane zanim się wogóle zdecydujemy na spotkanie, biorąc pod uwagę że do 22-go mamy jeszcze trochę czasu.
Drugie co, to jaka jest minimalna ilość osób przy której kurs ruszy? Bo podejrzewam że przez rok to się trochę ludzi wykruszyło i jeszcze kilku odpadnie jak się okaże że zajęcia są co tydzień a nie dwa razy w miesiącu.
Myślę też że przed spotkaniem dobrze by było gdybyśmy mieli jakiś obraz ilu jest chętnych.
Albo niech sie każdy określi biesiegowi, albo (moim zdaniem lepszy pomysł) tu, w tym temacie stwożyć listę chętnych.
Czyli np.
Franek jest chętny, więc pisze:
1. Franek
Bronek też jest chętny, więc przepisuje Franka i dopisuje siebie, czyli:
1. Franek
2. Bronek

I każdy następny robi to samo.

No chyba że dla trzech osób też zrobią kurs, to myślę że lista jest nie potrzebna.

biesieg

Uczestnik
Punktów
1
po to jest spotkanie zeby sie dogadac. To jest refundowane przez panstwo wiec musi byc zgodne z harmonogramem ale ze jestesmy wszyscy kumaci to szybko ogarniemy material i zrobimy bardziej pod elektronike wszystko. Bo ja o hamulcach tez sie uczyc nie chce (jak sie klocki wymienia) bo to jest raczej strata czasu. Mialo byc bezplatne ale wtedy musialy by byc to zajecia dzienne.. wiec zalatwilem to przez prywatna instytucje. Pewne osoby sie wykruszyly pewne sie zglosily wiec sie to pokrywa w miare. osob raczej nie moze byc wiecej niz 20 bo wtedy na praktykach nie ma 20 samochodow zeby kazdy przy nich majstrowal

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
i co każdy ma zapitalać do sosnowca żeby tylko sobie pogadać nie wiedząc na czym stoi? no powiem szczerze to jest jakiś temat ,,patykiem pisany,, 8O

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
no powiem szczerze to jest jakiś temat ,,patykiem pisany,, 8O
A kolega chciałby jakieś referencje od ministra edukacji? ;)
Dla mnie logiczne jest że tego typu tematy, dopóki nie zostaną sfinalizowane w formie pisemnej, lub jakiejś innej - trzeba traktować stosunkowo luźno.
Myślę że ci którzy są nadal zainteresowani, nie mają problemu z tym żeby udać się na to spotkanie.
po to jest spotkanie zeby sie dogadac. To jest refundowane przez panstwo wiec musi byc zgodne z harmonogramem ale ze jestesmy wszyscy kumaci to szybko ogarniemy material i zrobimy bardziej pod elektronike wszystko. Bo ja o hamulcach tez sie uczyc nie chce (jak sie klocki wymienia) bo to jest raczej strata czasu. Mialo byc bezplatne ale wtedy musialy by byc to zajecia dzienne.. wiec zalatwilem to przez prywatna instytucje. Pewne osoby sie wykruszyly pewne sie zglosily wiec sie to pokrywa w miare. osob raczej nie moze byc wiecej niz 20 bo wtedy na praktykach nie ma 20 samochodow zeby kazdy przy nich majstrowal
Biesieg, ja się nie czepiam o to że nastąpiły zmiany - piszesz otwarcie jak jest i uważam że jest OK.
Ja chcę tylko wiedzieć ile razy w miesiącu będę musiał jechać na śląsk (pytanie pozornie jest lekkie - prawda jest taka że mam teściową na śląsku i jak żona się dowie że będę miał tam kurs, to napewno wpadnie na pomysł żebyśmy jeździli razem i przy okazji będzie nocleg u "mamusi" :p ).
Ja mam blisko, 80km w jedną stronę, więc na spotkanie raczej przyjadę.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
nie nie chce:) też się pisałem na ten kurs, ale przejechać się z warszawy do sosnowca tylko po to żeby dowiedzieć się że warunki kursu mi nie odpowiadają... no sorry ale nie stać mnie:)

biesieg

Uczestnik
Punktów
1
wszystkim sie nie dogodzi niestety. Ja rozumiem że jak ktoś z warszawy ma dojechac to ciezko.. ale tez jak ma byc kurs raz w miesiacu to czego kolega woodoo chce sie nauczyc?? ja wole poswiecic rok i po tym roku wiem ze pojde gdziekolwiek do pracy i mnie z pocalowaniem reki przyjma.. chyba ze kogos stac to moze jezdzic na szkolenia prywatne. O ile wie ile to kosztuje bo ja bylem i wiem. Ja organizuje cos takiego pierwszy raz wiec faktycznie jest to niepodopinane do konca ale po to jest to spotkanie zeby ta babka wam wszystko wyjasnila

szymonl

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Śląsk
Na spotkanie się raczej przejadę, tylko z szefem musiałbym się dogadać.

Jest tu ktoś kto by jechał trasą od Bielska przez Pszczynę, Tychy i aż do Sosnowca? Osobiście pojadę od Pszczyny, więc można by się jakoś zgadać na wspólną jazdę.

Do góry Bottom