• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Delphi nie łączy się z sprinterami

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Mam ryżowego,
Głowica Delphi DS150E(new vci),i jeszcze nigdy nie połączył mnie z żadnym sprinterem.Podaję przejścia z OBD2 na 14PIN,które posiadam.
OBD2 4i5 przechodzi na 1 pin do sprinter,czyli MASA
OBD2 7 przechodzi na 4 i 14 pin do sprintera.
OBD2 3 przechodzi na 16 pin do sprintera,czyli +12V

Paawel

Gaduła
Punktów
38
Ja się łącze bez problemu z 208CDI 2000 rok
Masz złą pinologie. Kabelek do poprawki.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Grzebałem w necie za pinologią i jest coś na rzeczy ale ja mam przewód nierozbieralny i muszę wiedzieć co kupić aby działał.U Viakema jest taki przewód ale jest rozrysowana u niego pinologia i jest taka jak ja mam.Pawel podają swoją pinologię a będę ci wdzięczny jak to pujdzie.Nawet mogę jak się da rozwalić ten przewód.
Marek S.....o co ci chodzi,pytanie dałem w miarę zrozumiałe.Łączyłem się już chyba z 5 sprinterami i NIC.
Ostatnio miałem sprintera z roku 2010 a on już ma gniazdo OBD2 i bez problemu się połaczyłem.Proszę o namiary na taki przewód.
Dzięki za zainteresowanie.

Oryginalny adapater z gniazda OBD2 na wtyk Mercedes Sprinter / VW LT 14 pinowy okrągły
DANE TECHNICZNE:
OBDII gniazdo ---- Mercedes Sprinter/VW LT wtyk
4+5----------------------------------1(GND)
7------------------------------------------4 (K - Line)
7------------------------------------------14 (K - Line)
16-----------------------------------------3(12V)

Ostatnia edycja:

Paawel

Gaduła
Punktów
38
Witam

Dla jasności rozpiska mam nadzieje dobra wtyki CDP

Delphi.JPG

teraz rozpiska kabeleka, sam poprawiałem taki adapter jak ty masz i działa.

W miedzy czasie dokupiłem wtyki i zrobiłem wszystkie systemy

obd2_diagnose_lt_sprinter.jpg

Adapter Sprinter AUTOCOM.JPG

Lub jak kto woli rozpiska do Actrosa, jest to samo

Schemat ACTROSS.JPG

Mam nadzieje ze wszystko jasne

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Panie Paweł,jak to ma być tak podłączone jak ty mi ładnie wyrysowałeś to teraz jest jasne że ja mam złą przejsciówkę.Ale dlaczego coś takiego sprzedają jako działająca.Widziałem już takie połączenie pinologi jak twoja ale myślałem że moja nie działa bo coś w sprinterze ale do cholery nie w pięciu sprinterach.Albo dokupię takie gołe wtyki albo rozbebeszę tą swoją i dam znać.
Dziękuję bardzo za super rysunki.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Nie mogę nigdzie kupić wtyczki 14 pin do zalutowania a tą co kupiłem wcześniej OBD2 na 14 pin to na prawdę nie do rozbebeszenia.
Może zrobię z jednej strony OBD2 a z drugiej przewody z konektorami i będę wsuwał ręcznie.Ale bardzo chętnie zakupię 14pin do lutu.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Można kupić chyba oryginał
ja kupiłem za 25 zł i działa

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Daj namiary.....Tylko nie z taką pinologią jak podałem w temacie...

Paawel

Gaduła
Punktów
38
Ja mam teraz adapter od zestawu dla ciężarówek autocom, ale swój dawniej przecinałem zaraz za stożkiem wtyki 14 pinowej i wydłubałem małym śrubokrętem białe tworzywo, nawet gładko poszło.
Potem zalutowałem nowa wtykę 16 OBD2, wypełniłem środek żywicą, termokurczka na wierzch i gra u kumpla do tej pory.
Ja miałem wtykę ze wszystkimi 14 pinami, widziałem z kilkoma, ta się chyba nie nada, ale trzeba sprawdzić które piny.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Ja wczoraj nożem tapicerskim dobrałem się do 14pin a tu jak piszesz białe tworzywo.I myślę że może lepiej kupić do lutu 14pin ale gdzie...?Teraz święta a ja mam IVECO i windę do roboty bo winda rozwala aku. jak tylko z dwa razy podniesie towar nawet na zapalonym aucie.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
:)Paawel,jest takie ustrojstwo na alledrogo i kupię to po święatach bo za drogo wychodzi składanka.
Czy jesteś pewien że ma taką pinologię jak ty opisywałeś.?
Tak naprawdę to po waszych podpowiedziach dopiero znalazłem........ale to wszystko jest zakręcone.
Jak kupię to dam znać lub jak przerobię.
Dziękuję wszystkim a na pewno Paawłowi.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Rozmawiam z giościem na allegro i pisze że ten jego adapter łaczy się z Delphi.Cena 39+przesyłka.Za tą kasę nie będę rozwalał.
Wysłałem mu rozpiskę przejść które mnie interesują a podane przez pawła.
Gość pisze TAK:ja zajmuje sie ta branza od ponad 7 lat , a co niektorzy mysla ze wystarczy sprzedac kabel pierwszy lepszy bo pasuje, ale glupiego miernika nie potrafia wziac i sprawdzic przejscia, wielcy sprzedawcy,
zeby adapter dzialal musi miec 15 pinow zajetych we wtyku i wtedy bedzie dzialal, sprzedalem ich ponad tysiac sztuk, laczy sie ze wszystkimi modulami, daje Panu gwarancje z chinskimi glowicami chodzi bez problemu, mam tez iveco 38 pin daily dzialajace do takiej glowicy, adaptery do tirow itd

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Zamówiłem nowy adapter z pełną pinologią.Przy okazji też OBD2 z samymi przewodami bo już mam dość tych adapterów które nie działają i wolę w necie wygrzebać opis danego gniazda w różnych autach i podpiąć na ostro.W końcu AUTOCOM z ryżu ma dość spore ograniczenia.

Autocomplexe KIELCE

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Kielce
Witam!
a gdzie zamówiłeś ten kabel z pełną pinologią?
bo ja zamówiłem w Viakenie miła być dobry a tu lipa

Autocomplexe KIELCE

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Kielce

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Ja też bym tak zamienił przewody ale mój adapter jest tak zalany specyfikami że nie sposób go rozbebeszyć.A ja wolę jak jest wszystko tak jak ma być.Chwilowo nie mam sprinterka do próby,ale dam znać jak się połączę i z jakimi systemami,czyli SRS,TCO,ABS itd............ale nie ma co wiele oczekiwać od ryżowej podkałdki.
A pro po....zamiast OBD2 z końcówkami to gość mi wysłał przedłużkę OBD2.....życie jest piękne tylko ludzie są <ciach>

1 punkt regulaminu -usunięcie słowa- Marlena.

Autocomplexe KIELCE

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Kielce
Sprinter sprinterem ale przedłużke możesz sprwadzić miernikiem:)
a co do mojej to też była zalana ale rozciąłem tylko wtyk obd i tam zamieniłem 2 przewody

Do góry Bottom