• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Diagnostyka bez tajemnic za pomocą testera DS150E

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Takie pieprzenie zawsze sa 2 strony a czemu nie powiecie o tych co zatrudniaja na najnizsza lub pol etatu a reszta pod stolem.? Dziwna wojna nie wiadomo o co ludziom mowicie zakladajcie warsztaty i probujcie jak to jest. A ja powiem zamknij warsztat postaw stodole i rob jak inni zostan " januszem " a teraz odpowiedzcie sb xzemu tego nie zrobicie bo co charytatywnie chcecie utrzymywac panstwo? I innych januszy ?

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Masz rację, że nie jeden garażowiec ma więcej pojęcia od pięciogwiazdkowego serwisu. Jedni po drugich ciągle coś poprawiają i poprawiać będą. Tylko nie dziw się frustracji jaką wywołuje szara strefa. Osobiście w nosie mam konkurencję, mam gdzieś czy robisz w garażu dobrze czy źle. Wkurza tylko fakt, że jesteś... hmm... darmozjadem. Przez takich ludzi stawka zus jest taka nie inna, to przez takich ludzi koszty pracownicze ciągle rosną. Ty sobie idziesz po zasiłki, ubezpieczenie w pośredniaku, węgiel i konserwy dostaniesz z pomocy dla powodzian i śmiejesz się w oczy uczciwym przedsiębiorcom. Jesteś takim uberem warsztatowym... Masz jaja? Załóż firmę i zobacz jak to jest. Jak ich nie masz to siedź cicho w swoim kanale i nie wynurzaj się za często, żeby Cię sprawiedliwość czasami nie dopadła.
Amen

nie warto z gościem dyskutować :)

kolejny troll i kozak w necie po prostu

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Masz rację, że nie jeden garażowiec ma więcej pojęcia od pięciogwiazdkowego serwisu. Jedni po drugich ciągle coś poprawiają i poprawiać będą. Tylko nie dziw się frustracji jaką wywołuje szara strefa. Osobiście w nosie mam konkurencję, mam gdzieś czy robisz w garażu dobrze czy źle. Wkurza tylko fakt, że jesteś... hmm... darmozjadem. Przez takich ludzi stawka zus jest taka nie inna, to przez takich ludzi koszty pracownicze ciągle rosną. Ty sobie idziesz po zasiłki, ubezpieczenie w pośredniaku, węgiel i konserwy dostaniesz z pomocy dla powodzian i śmiejesz się w oczy uczciwym przedsiębiorcom. Jesteś takim uberem warsztatowym... Masz jaja? Załóż firmę i zobacz jak to jest. Jak ich nie masz to siedź cicho w swoim kanale i nie wynurzaj się za często, żeby Cię sprawiedliwość czasami nie dopadła.
Amen
Mój drogi Szachu widzę że nie bardzo zaskoczyłeś o co w tej wymianie zdań chodziło, a mianowicie o to iż panda stwierdził iż tylko mechanicy pracujący w legalnych warsztatach mają jakieś pojęcie o tym co robią a cała reszta to stado baranów( tak przynajmniej ja to odebrałem) którzy nie mają pojęcia o mechanice. I ponieważ nikt z tu obecnych nie miał jaj żeby mu to wyperswadować postanowiłem że zrobię to ja i moje jaja. Więcej podałem się za niemechanika na czarno i poszedłem na wymianę zdań z owym osobnikiem, resztę już znasz. Nie mniej jednak jestem rozgoryczony twą wypowiedzią o ludziach pracujących w taki a nie inny sposób. Nie zawsze jest to uzależnione od nich, nie pomyślałeś że może ich na to jaszcze nie stać a muszą zarobić jakoś na chleb dla swych dzieci i siebie. Myślę że nie znasz definicji słowa "darmozjad" i dlatego nie powinieneś się nim posługiwać aby nie urazić ludzi którzy nimi nie są. Pozatym nie pobieramy żadnych zasiłków o których pisałeś uczciwy przedsiębiorco.
Z wyrazami pogardy Marcin.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Mój drogi Szachu widzę że nie bardzo zaskoczyłeś o co w tej wymianie zdań chodziło, a mianowicie o to iż panda stwierdził iż tylko mechanicy pracujący w legalnych warsztatach mają jakieś pojęcie o tym co robią a cała reszta to stado baranów( tak przynajmniej ja to odebrałem) którzy nie mają pojęcia o mechanice. I ponieważ nikt z tu obecnych nie miał jaj żeby mu to wyperswadować postanowiłem że zrobię to ja i moje jaja. Więcej podałem się za niemechanika na czarno i poszedłem na wymianę zdań z owym osobnikiem, resztę już znasz. Nie mniej jednak jestem rozgoryczony twą wypowiedzią o ludziach pracujących w taki a nie inny sposób. Nie zawsze jest to uzależnione od nich, nie pomyślałeś że może ich na to jaszcze nie stać a muszą zarobić jakoś na chleb dla swych dzieci i siebie. Myślę że nie znasz definicji słowa "darmozjad" i dlatego nie powinieneś się nim posługiwać aby nie urazić ludzi którzy nimi nie są. Pozatym nie pobieramy żadnych zasiłków o których pisałeś uczciwy przedsiębiorco.

A czytać ze zrozumieniem potrafisz? Czy też nie?

Nigdzie nie twierdziłem, że legalne warsztaty mają większe pojęcie. Ba, nawet nie jeden raz się wypowiadałem, że nie jeden mechanik robiący w garażu po godzinach ma większą wiedzę, od nie jednego warsztatu z ładną panią na recepcji i białą podłogą na warsztacie. Poczytaj trochę moje wypowiedzi zanim zaczniesz oczerniać.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl

Może nie zrozumiałem którą stroną rzeczywiście jesteś, ale znam definicję darmozjad i uważam że szara strefa taka jest. Zarobić na warsztat można w uczciwy sposób. Są dotacje. Ja nigdy przed założeniem działalności nie dorabialem i jakoś wystartowalem. Zasiłków nie, ale co miesiąc do up to się biega prawda? Do lekarza też pewnie publicznie A nie prywatnie z szarostrefowej kasy?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Muszę Cię uświadomić... nie jest to forum mechaników :) nie zrozum mnie źle, mechanicy oczywiście też tu są, ale 50% forumowiczów to garażowcy
A skoro garażowcy nie są mechanikami to o czym to świadczy? Że nie potrafią naprawiać samochodów. Naucz się pisać że zrozumieniem pando.

Zasiłków nie, ale co miesiąc do up to się biega prawda? Do lekarza też pewnie publicznie A nie prywatnie z szarostrefowej kasy?
A ty dalej brniesz jak świnia w gnojówke. Zapomniałem nadmienić że z pomocy dla powodzian nie korzystałem nigdy, w up nie jestem zarejestrowany, ubezpieczenie opłacam samodzielnie. Rozumiem że próbujesz wyprowadzić mnie z równowagi. Szachu do tej pory cię szanowałem jako człowieka, nie zauważyłem w twych wypowiedziach nic uwłaczającego innym ale zaczynasz przeginać.

Ostatnia edycja:

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
A skoro garażowcy nie są mechanikami to o czym to świadczy? Że nie potrafią naprawiać samochodów. Naucz się pisać że zrozumieniem pando.

Ja wiem, że czytanie w dzisiejszych czasach zanika, ale na prawdę poczytaj parę książek, to może zaczniesz rozumieć coś, co inni piszą. Twój świat będzie wyglądał od razu inaczej.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A to jeszcze nie zrozumiałem? Głęboko ukryłeś sens tego tekstu. Weź mi to może rozszyfruj bo spać mi się chce. Ja prosty chłopak jestem, dla mnie zielone to zielone a nie jakieś tam seledynowe czy jeszcze inne. Tyle co ja książek przeczytałem to ty na oczy nie widziałeś.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
A to jeszcze nie zrozumiałem? Głęboko ukryłeś sens tego tekstu. Weź mi to może rozszyfruj bo spać mi się chce. Ja prosty chłopak jestem, dla mnie zielone to zielone a nie jakieś tam seledynowe czy jeszcze inne. Tyle co ja książek przeczytałem to ty na oczy nie widziałeś.

Nawet nie chce mi się z Tobą gadać człowieku. Jesteś strasznie zadufany w sobie i nie przyjmujesz do świadomości tego, że nie jesteś drugi po bogu. Szkoda tracić czas na takich ludzi jak Ty. Żyj tam dalej w swoim świecie i nie zawracaj mi już głowy z łaski swojej.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jesteś strasznie zadufany w sobie i nie przyjmujesz do świadomości tego, że nie jesteś drugi po bogu
Widzę że próbujesz mnie zniżyć do swego poziomu i wykończyć doświadczeniem. Ja jestem zadufany? Człowieku czy to ja obraziłem połowę ( jak nie więcej, bo napisałeś że może tylko 1 procent to mechanicy) tego szanownego forum, pisząc takie dyrdymały? nie to zrobiłeś ty a ja twoim zdaniem jestem zadufany ponieważ nie siedziałem cicho jak reszta. Z jednym się z tobą zgadzam, ty to zacząłeś i ty powinieneś to zakończyć. Więc kończ waść i wstydu sobie oszczędź. Boga nie ma więc nie mogę być drugi ale jestem kawał za tobą. A osądzą nas garażowcy, reszta tałatajstwa i ten jeden procent prawdziwych mechaników. Żegnam.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
trochę człowiek przespał a rozmowa rozkręciła sie na dobre:) z własnego doświadczenia mogę dodać że i w warsztacię ASO i w garażu pracują.... ci sami ludzie . Często na szkolenia widuję ludzi którzy nie są z dużych warsztatów tylko płaca za "swoje" i wracaja do swojego kanału:)
A to prawda że raz sie poprawia po ASO a raz ktoś poprawia po nas.... to tym samym potwierdza się że tu i tam pracują ludzie :) czyli my:p
chociaż ostatnio widziałem reportaż w necie jak szympans podawał klucze człowiekowi:) taki pomagier wyjdzie taniej no chyba że założą związki i trzeba bedzie zus-y płacic:)

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Definicja słowa "darmozjad"
darmozjad to człowiek leniwy, bezrobotny lub pozorujący pracę, który żyje na cudzy koszt; słowo używane z dezaprobatą. Czy tacy są garażowcy?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
kolejną sprawą jest co świadczy o byciu mechanikiem na tym forum??
1.- jesli byćie mechanikiem wiąże sie z Grupą Wsparcia Technicznego to na pewno jest mechaników więcej jak 1%....
2.- jesli jednak będzie z tym związane odpowiadanie(logiczne) na zadawane pytania czyli udzielanie pomocy w temacie mechaniki to mechaników będzie 51%:)
a tak naprawdę pewnie jest niewielki % ludzi którzy są na forum a znaja się z widzenia , z klatki schodowej, z wakacji... jednak potrafimy się "połączyć" i razem zwalczyć tą cholerę z pod maski:) nie wytykajmy sobie kto jest a "Aso czy z kanały" , każdy wybiera formę pracy dobrowolnie....
chociaż jakieś konserwy chętnie przyjmę :)

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Definicja słowa "darmozjad"
darmozjad to człowiek leniwy, bezrobotny lub pozorujący pracę, który żyje na cudzy koszt; słowo używane z dezaprobatą. Czy tacy są garażowcy?

Tak, tacy są garażowcy. Żyją na koszt ludzi, którzy płacą podatki. Tak samo jak wszyscy inni pracujący na czarno.

Powiedz mi, masz prywatne ubezpieczenie zdrowotne, Twoje dzieci chodzą do prywatnej szkoły i latasz prywatnym helikopterem? Chyba nie. Raczej jeździsz po drogach, które są utrzymywane z podatków, chodziłeś do szkół które są utrzymywane z podatków i jak znam życie jesteś zarejestrowany jako bezrobotny, żeby mieć ubezpieczenie, za które to płacą inni.

Czy Ty płacisz podatki żeby utrzymywać w/w rzeczy? Chyba nie, więc wypełniasz przytoczoną przez siebie definicję darmozjada. I jak widzę w dodatku jesteś darmozjadem, który najgłośniej krzyczy.

A teksty w stylu "o to zamknij firmę i też rób na czarno" tylko świadczą o tym, że nie masz pojęcia jak funkcjonuje gospodarka. Gdybyś mówił "podatki są za wysokie" to co innego, ale Ty jesteś za tym, żeby podatki płacili inni, a Ty będziesz tylko z tego korzystał jak na darmozjada przystało. Pewnie jesteś typowym "dej, mnie sie należy". Ale 500+ się kiedyś skończy i wtedy na starość będziesz pierwszy krzyczał "wincyj pinindzy dla starych ludzi, jo cołe życie pracuja i tera jak mam żyć za 800zł!?"

Także, darmozjadzie (sam to przyznałeś), siedź chociaż cicho i przestań być dumny z tego, że jesteś typowym Januszem biznesu.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A teksty w stylu "o to zamknij firmę i też rób na czarno" tylko świadczą o tym, że nie masz pojęcia jak funkcjonuje gospodarka.
A w którym poście ja coś takiego napisałem? Widzisz ciemniaku w żadnym, czytaj ze zrozumieniem. Pisałem już że nie pobieramy żadnych zasiłków, też tego nie zczaiłeś półinteligencie. Wspomniałem też że samodzielnie opłacam ubezpieczenie i nie jestem zarejestrowany w urzędzie pracy cwaniaku z bańką w nosie. Co do dróg po których jeżdżę to kupując paliwo płacę za nie. Obraziłeś tu dzisiaj wielu porządnych ludzi biznesmenie od siedmiu boleści. Ilu masz pracowników na czarno? Ilu z tych co są zarejestrowani dostaje wynagrodzenie takie jak na papierze? Skoro jesteś taki czysty to daj namiary na twoją dziuplę, sprawdzimy jak to jest w rzeczywistości, przecież nie masz nic do ukrycia. Ja mam więc nie zdradzę ci lokalizacji ale ty jesteś bez grzechu.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ty pando ile razy bede placil zus i inne oplaty co? W pipe jeża. To ze nie jestem mechanikiem i januszem i garazowcem to nie znaczy ze nie place. Mam pelny zus oplacony. Obrabianie aut to moje hobby. Ogolnie krece sie wokół koryta sluzby zdrowia i nie bede placil 10 razy zusów

A i spawam na lewo bez zdrowotnych

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Uderz w stół, a nożyce się odezwą :)

Za drogi płacisz w paliwie? O to nowość jest. Oczywiście, że jest podatek drogowy, ale sprawdź sobie ile % kosztów utrzymania jest pokrywane z tego podatku. Drogi lokalne wedle mojej wiedzy są utrzymywane przez samorząd, a one utrzymują się z podatków od paliwa? No chyba nie darmozjadzie.

Szkoły, przedszkola też utrzymujesz kupując paliwo? Wojsko, policja, straż pożarna też z Twojego paliwa? Chyba nie, więc chyba korzystasz z tego, że inni płacą podatki, więc jesteś darmozjadem na moim utrzymaniu, w dodatku jakimś tępym, który jak kończą mu się argumenty, to używa tylko obraźliwych tekstów.

Byś lepiej siedział cicho i robił swoje, ale nie, Ty teraz pokażesz jaki z ciebie gość. Jesteś dla mnie niżej w hierarchii od karyn co biorą 500+, bo one chociaż legalnie mówią "dej, mi so należy", a Ty leżysz pod autami pod blokiem, obejżałeś Łysego w komputerze i teraz wielce mechanik jesteś.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A ty dalej brniesz jak świnia w gnojówke. Zapomniałem nadmienić że z pomocy dla powodzian nie korzystałem nigdy, w up nie jestem zarejestrowany, ubezpieczenie opłacam samodzielnie. Rozumiem że próbujesz wyprowadzić mnie z równowagi. Szachu do tej pory cię szanowałem jako człowieka, nie zauważyłem w twych wypowiedziach nic uwłaczającego innym ale zaczynasz przeginać.

Nie chcę Cię wyprowadzić z równowagi. Jeżeli rzeczywiście jest jak mówisz to czemu nie założysz firmy? Ubezpieczenie miałbyś z ZUS, podnosisz stawki o podatek i interes się kręci. Wyobraź sobie że każdy "garażowiec" zakłada firmę lub idzie legalnie pracować u kogoś. Pomyśl o ile byłoby łatwiej i lepiej. Nie dziw się że ktoś prowadzący legalną działalność denerwuje się widząc jak inny jawnie mówi o tym że jest w szarej strefie...

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Nie chcę Cię wyprowadzić z równowagi. Jeżeli rzeczywiście jest jak mówisz to czemu nie założysz firmy? Ubezpieczenie miałbyś z ZUS, podnosisz stawki o podatek i interes się kręci. Wyobraź sobie że każdy "garażowiec" zakłada firmę lub idzie legalnie pracować u kogoś. Pomyśl o ile byłoby łatwiej i lepiej. Nie dziw się że ktoś prowadzący legalną działalność denerwuje się widząc jak inny jawnie mówi o tym że jest w szarej strefie...

Jawnie mówić to jedno, ale jeszcze się tym szczycić i nabijać się z tych, którzy legalnie prowadzą warsztat to drugie.

Ja się tylko dziwię, że nikt poza mną nie jest oburzony tekstami tego gościa, który jawnie się z nas śmieje, bo przecież nikt nie zmuszał nas do założenia firmy... mogliśmy robić na lewo jak on. Przecież to jakaś kpina. Po co chodzić do pracy, przecież można ukraść...

Do góry Bottom