• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

diagnozowanie alternatorów:)

wasylek

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
gdansk
jak diagnozowac aleternatory? sprawdzac konkretne podzespoły..?
jesli macie jakies fajne sposoby poza sprawdzeniem diód (to chyba kazdy wie jak) to pisac:)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Jak wymieniacie komutatory (ślizgi) na alternatorach??:D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ

ja do tej pory wymieniałem pierścionki tylko w altkach z Solarisów i z mojego audi (takie same pierścionki) i nigdy nie użyłem kleju bo one wchodzą naprawdę na ciasno. Orginalnie widziałem że był dany jakiś lakier, ale dla mnie to tylko niepotrzebne utrudnienie szczególnie gdy chcę odczepić końcówki uzwojenia wirnika, a jest to dla mnie najtrudniejszy i kluczowy moment, bo nie można urwać drucików wiadomo dlaczego

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Pierścienie do solarisów kupujecie??;) co tam macie ??? 2sztuki po 90A

andrzej22

Nowy
Punktów
3
Miasto
Łódz
Sprawdzenie sprawności regulatora napięcia alternatora.

upload_2015-11-8_18-31-11.png

Załączniki

• upload_2015-11-8_18-25-34.png
    upload_2015-11-8_18-25-34.png
    64,4 KB · Wyświetleń: 45

andrzej22

Nowy
Punktów
3
Miasto
Łódz
Sprawdzenie sprawności regulatora napięcia alternatora.
Zmieniając napięcie na zasilaczu regulowanym 15 v trzeba znaleźć takie przy którym żarówka na szczotkach będzie świeciła z połową intensywności (ok. 14,3V). To będzie napięcie ładowania. Poniżej tej wartości żarówka będzie świeciła z pełną mocą, a powyżej przygaśnie. Inne zachowanie regulatora wskazuje na jego uszkodzenie.Po co jest sygnał prostokątny podawany na regulator napięcia - z kilku powodów, po pierwsze do opracowania sygnału z regulatora mówiący o obciążeniu alternatora,po drugie do ograniczenia prądu wzbudzenia gdy alternator stoi. Sygnał prostokątny to impulsy napięcia proporcjonalne do obrotów.Wirnik stoi - brak impulsów do reg. nap. - regulator podaje mały prąd na wirnik do momentu wykrycia jego obrotów Ten sygnał nie zawsze jest wykorzystywany przez kompy w samochodach. Testując regulatory napięcia to sygnał prostokątny można symulować za pomocą transformatora z uzwojeniem wtórnym 10V z jedną diodą prostowniczą - wtedy otrzymujemy sygnał napięciowy jedno-połówkowy.

Josep

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Bytom
www.lapaj.aspnet.pl
O wiele lepsze rozwiązaniem w mojej ocenie ze strony elektronicznej było by zastosowanie układu NE555 który przy prawidłowym doborze elementów pozwoli na regulację częstotliwości oraz czasu trwania impulsu. Układ NE555 można zasilać nawet 18 V. Za pomocą potencjometru zamiast rezystora można regulować częstotliwość impulsu i czasem tego impulsu. W szczególności kiedy ktoś zna częstotliwość oraz czas trwania impulsu w silniku

Do góry Bottom