• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

dotacje na zakup urzadzen lub rozwiniecie firmy

adek328i

Bywalec
Punktów
2
Witam
Znacie moze kogos kto pozyskuje dotacje na rozwiniecie dzialalnosci lub zakup sprzętu z UE .

adek328i

Bywalec
Punktów
2
A co z dotacja z urzedu pracy na stworzenie nowego stanowiska pracy, ale wtedy trzeba zatrudnic pracownika, ciekaw jestem na jakich warunkach i na jaki czas trzeba zatrudnic pracownika ale w tej kwesti przejde sie do urzędu pracy.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Rejonowy Urząd Pracy w różnych województwach określa różne zasady. U mnie było tak:
- Na stworzenie 1-go stanowiska 22.000zł (ale dają 20 zawsze obcinają)
- Musisz całość kasy wyłożyć samemu a w ciągu miesiąca zwracają
- Zatrudnienie pracownika na cały etat na min. 24 miesiące
- Brak możliwości zwrotu Vat-u jeśli jesteś vatowcem za zakupiony sprzęt

mateusz1989

Początkujący
Punktów
0
ja bralem rok temu dotacje na otwarcie dostalem 20 tysiecy i przez rok musze utrzymac warsztat.
a teraz chcialem na pracownika to jest u mnie 15 tysiecy i pracownika trzeba zatrudnic na 2 lata na pracownika jest srednio oplacalna dotacja chyba ze masz duzo roboty to wtedy sie oplaca.

mateusz1989

Początkujący
Punktów
0
kolego nawet wiecej bo masz na pracownika duzy zus ok tysiaca na 24 miesiace musisz go zatrudnic to prosty rachunek

martinnitram

Początkujący
Punktów
2
Słyszałem, że na rozwój już istniejącego przedsiębiorstwa trudno jest dostać dotację, bo większość osób dobija liczba dokumentów, które trzeba zgromadzić. Kumpel mówił mi, że już miał prawie, prawie wszystko, to Mu powiedzieli: "Proszę przedstawić dokumenty poświadczające odprowadzanie opłat środowiskowych" :D Później ktoś Mu polecił program envinet.pl, ale i tak musi teraz kilka lat poczekać z tym swoim rozwojem, bo dokumenty musi mieć na kilka lat wstecz. Przerąbane :-/ Moja żona chciała dotację, ale w innej branży oczywiście i też się wydygała teraz, bo nie słyszała nawet nigdy wcześniej o obowiązkach środowiskowych, mówi, że nie idzie teraz z wnioskiem, bo jeszcze jej karę wlepią :p Nasz kraj baaardzo lubi biurokrację, chyba w każdej dziedzinie życia.

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
Dokładnie nie polecę, żadnej, ale kiedyś wydzwaniali do mnie.
Brat starał się kiedyś o dotacje, ale dostał odmownie, coś napisali, że mało rozpoznana konkurencja, rynek, ceny były we wniosku.
Gdyby wniosek robił profesjonalista, zwróciłby na to uwagę.
W necie dużo ofert takich firm.

Asiulek

Początkujący
Punktów
0
Nie trzeba w sumie nikogo znać. Takie dotacje dostaje się na wniosek (musi być dobrze wypełniony). Ja się teraz staram na reklamę, taką normalną banner i w formie strony www. Trzeba napisać dokładnie jaki jest zarys pomysłu (wszystko musi być dokładnie wyszczególnione, ja musiałam podać nawet serwis na którym chce założyć sklep w internecie - u mnie to będzie nazwa.pl). Następnie wyszukujesz program z jakiego chcesz skorzystać. Czytasz zasady, regulamin, pobierasz wniosek, wypełniasz wniosek (tu przydaje się wizyta u jakiegoś specjalisty od wniosków - do znalezienia w każdym większym mieście, ich 'usługi' są oczywiście płatne), składasz dokumenty, czekasz na rozpatrzenie. Ocena wniosków aplikacyjnych może trochę potrwać.

adek328i

Bywalec
Punktów
2
W jakim urzędzie sklada sie takie wnioski, chcialbym pozyskać jakas kase ale nie mam pojecia

Do góry Bottom