• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ducato 2012 2,3 jtd brak reakcji na pedał gazu.

lubieto

SuperMechanior
Punktów
27
Witam,
Czasami w/w samochodzie mam brak reakcji na gaz oraz silnik wtedy trochę kuleje,
Obroty trzymają jak na biegu jałowym. W kompie w tedy widzę normalnie reakcje na każde naciśniecie gazu.
0 błędów w ecu. Czasami tylko wyskakuje błąd wentylatora.
Wiązka ok.
Podczas braku reakcji na pedał gazu przepustnica się nie rusza, ale wystarczy, ze psiknę tylko trochę plaka i odrazu wraca wszystko do normy.
Ciśnienie paliwa czy jest reakcja na pedał czy nie jest taka sama.
Pare razy się zdarzyło , że silnik odrazu po odpaleniu gasł rónież był brak reakcji na pedał gazu.
Wystarczyło tylko trochę plaka i znowu wszystko wracało do normy.

Jakieś pomysły ?

lubieto

SuperMechanior
Punktów
27
Lukkiwlkp jak chcesz zarobić te 200 zł to wystaw ogłoszenie na olx. Bo widzę, że wy z gwt wszystko niby wiecie, ale nigdy nie chcecie pomóc, a wydaje mi sie jednak że jest inaczej z tą wiedzą ;)(Oczywiście nie wszyscy). Albo boicie się konkurencji
... Więc moje pytanie po co wgl jesteście w tym GWT ???

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
31
czesc, robie flote ducato, sprawdz dokładnie wiązkę pod lewą lampą, czasami tez są awarie klap gaszących (przepustnic) , można kupic nową i kawałek wiązki dostępną w IC,

jak nie chcesz się pchać w koszty możesz wywalić klape z przepustnicy, i bedzie grało,
objaw masz pewnie taki że rano nie reaguje chwile pochodzi pogazujesz i jest dobrze do następnego zgaszenia

lubieto

SuperMechanior
Punktów
27
Objawy jak mówisz, wiązka sprawdzona jest okej , bo już miałem przypadki z tą wiązką , może być coś na rzeczy z przepustnicą bo po przeczyszczeniu na razie spokój jest, tylko dlaczego czasami odrazu po odpaleniu gasł ?

BOGMAR11

Początkujący
Punktów
3
Miasto
MAZURY
OTWÓRZ BEZPIECZNIKI POD MASKĄ DO GÓRY ZA NIMI MASZ TAM KOŚCI NIEBIESKA I CZARNA SPRAWDŹ CZY NIE JEST ZIELENINA

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Ale po co wystawiać ogłoszenie... Lepiej prowadzić warsztat i znać bolączki aut a wiedzę trzymać dla siebie i kolegów z branży ... Mamy 21 wiek i dużo mechaników żyje z tego zawodu Po co mówić na ogólnym co jest popsute w twoim aucie. Nie tak dawno gość 600 zł płacił właśnie za "tą" usterkę co opisujesz.... I jakoś nie znalazł mnie na olx .

BOGMAR11

Początkujący
Punktów
3
Miasto
MAZURY
Ale po co wystawiać ogłoszenie... Lepiej prowadzić warsztat i znać bolączki aut a wiedzę trzymać dla siebie i kolegów z branży ... Mamy 21 wiek i dużo mechaników żyje z tego zawodu Po co mówić na ogólnym co jest popsute w twoim aucie. Nie tak dawno gość 600 zł płacił właśnie za "tą" usterkę co opisujesz.... I jakoś nie znalazł mnie na olx .

mi się wydaje że i tak zarobimy a forum jest poto żeby nie pisać głupot tylko pomagać jestem na wielu forach zachodnich i tam niema z tym problemu albo chcesz pomóc albo nie!!!!????

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
karma się wróci
wiemy, wiemy...

lubieto

SuperMechanior
Punktów
27
lukkiwlkp no fajnie, że zarobiłeś. Tylko jak nie chcesz pomagać tylko sprzedawać swoje usługi po co jesteś w Grupie technicznego wsparcia ? Dla fajnego dopisku ? Pamiętaj, ze Ty też kiedyś będziesz potrzebował pomocy a jak to Bogmar11 napisał "karma się wróci"

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Człowieku na ogólnym pisać co masz zesrane w aucie? Głowa cię boli ??? To że jestem w GWT nie oznacza że będę pomagał każdemu Januszowi co w garażu za piwo auta próbuje naprawić !!! Zaprowadzi do servisu i zobaczysz ile kosztuje nasza wiedza! A później jeden z drugim opowiadanie przed Mechanikiem że na "forum wyczytałem" . Jeden z drugim zielonego pojęcia nie macie jak zbudowany jest silnik spalinowy i do czego służą poszczególne elementy w nim !! Po to tu zakladacie konta żeby sami ryć w autach a później lament że "tak drogo" za 5 min roboty!

lubieto

SuperMechanior
Punktów
27
No bo taka prawda to my polacy jak kolega wczesnej napisał na zagranicznych forach ludzie pomagają i nie mają z tym problemu np mhhauto ;)

Xmario obraziłem Ciebie ? Masz racje nie doczytałem mój błąd.

Lukkiwlkp no rzeczywiście ta usterka to tajemnica świata i nie można o tym napisać na forum.
Bo tylko Ty jesteś taki dobry i wiesz co to za usterka.
Tak po za tym nie nazywam się Janusz i i nie naprawiam samochodów w garażu za piwo.
Nie było jeszcze usterki której nie naprawiłem i pewnie z tą też sobie poradzę.
Po prostu chciałem np jakiejś wskazówki, no ale "to my polacy".

Zachowujecie się jakbyście złamali szyfr enigmy, a to po prostu jest zwykła usterka.
Psssss. nie nie piszcie, że zwykła a sobie z nią nie poradziłem, bo poradzę sobie z nią.

I jak nie macie nic do powiedzenia w tym temacie to mam taką prośbę nie piszcie tutaj.

I ogólnie spotkałem w swoim życiu dużo prawdziwych, inteligentnych fachowców i oni nigdy nie wyskoczyli z tekstem za 200zł pomogę, ale właśnie starali się pomóc.
A własnie takie typowe Janusze jak to lukkiwlkp mnie nim nazwałeś mieli takie podejście 200zł albo nie pomogę.

lukkiwlkp więc sobie przemyśl kto tu jest Januszem ;)

Pozdro Panowie nie spinajcie się już tak .

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
I dlatego ci nie pomogę ! Prowadzę warsztat i nie jestem Januszem jak ty. Gdybym nim był to w tak prostych sprawach pisał bym na forum...A nie pisze :)
Gdybyś był tak mądry jak piszesz to w parametrach bys zobaczył czego mu brakuje w chwili dodawania gazu i braku obrotów ... Powietrza ?
Ah te Janusze ...
A jeśli chodzi o 200 zł to nie oceniaj mnie po swoich szkołach. Moje dużo więcej kosztowały .. Kiedyś mądry człowiek mi powiedział "Nie dla psa kiełbasa "

Ucz się ucz...

lubieto

SuperMechanior
Punktów
27
No i widzisz nie brakuje mu powietrza :)
Masz racje uczę się i nie będę tego ukrywał.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Prosta zasada CR
Zadane 230-260 bar na biegu jalowym
Przepływ powietrza (przepływka czytaj) 300-450 mg/min(zależne od egr)
Cis w kolotorze 998hp
Co ci jeszcze podać ?
W chwili dodania gazu(pedału przyspieszenia) ciśnienie paliwa wzrasta, przepływ powietrza również natomiast ciśnienie w kolektor e ssacym też tylko nie tak gwałtownie (mówimy o biegu jałowym)
Więc czego brakuje ? Na moje powietrza bo by takich cyrkow nie było. Przepustnicy się przycina ... No ale pewnie już to wykluczyles "alfo i omego "

I 2 stowki w kieszeni Januszu A jutro się pochwal przed wszystkimi "somsiadami jaki to mocny jesteś z mechaniki oraz elektroniki samochodowej "

Pozdro I nie gniewaj się że taki jestem ale z tego "czlowieki mechaniory "" żyją.

Zeta dużo nauczy.... A jeszcze więcej własne doświadczenie

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom