• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwna sprawa.... 1.9 TDI AFN 110 KM po wymianie silnika nie zapala....

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
Hej wszystkim ! Krótko mówiąc : golf czwarty AFN po zmianie silnika nie zapala...

rozrząd OK
Przerabiałem wtyczkę tą na 3 kabelki czujnika wału. ( ja miałem z prostokątną kostką a nowy silnik miał z tą typową dla vw z półokrągłym zakończeniem. tyle.
zamoczyłem zasilanie i powrót w bańce z ropą pompa podaje na wtryski paliwo nawet nie zaklekota
z plaka pracuje ale nie zaskoczy na ropę.
Coś czuję że być może immo ma problem ze sobą ? Dodam że auto ma zabezpieczenie lub przerobiony immobiliser (dotykasz - dioda gaśnie ) ale czy jeśli auto stało kilka dni bez akumulatora to mogło coś się pofisiować ?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Tak moglo sie immo posypac.
Diagnoza tu powie co nie co

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Mój znajomy w czwórce też ma afna.
Mi to wygląda na immo. Tylko mało piszesz czy kręci kręci i zero odzewu czy coś zalapie ale gaśnie. no i ten vag...

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
Mój znajomy w czwórce też ma afna.
Mi to wygląda na immo. Tylko mało piszesz czy kręci kręci i zero odzewu czy coś zalapie ale gaśnie. no i ten vag...
kręci i nawet się nie zaczknie...właśnie jakby coś ze strony elektronicznej nie pozwalało autaa odpalić...

mam interfejs viakena i z tego co się orientuje jakiegoś vaga można ściągnąć z byle chomika. ale czy jest sens z tym podchodzić w ogóle ??

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Przecież vag to jest podstawa przy tych autach w dodatku wiekowych.
Podaj błędy będziemy dalej myśleć

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a na wtryskach są wtyczki?
Co rozdziela wtryski na cylindry?
elektronika na wtryskach, czy pompa?
No dobrze jeżeli immo to co odcina? pompę czy wtryski?
Kolega pisze że paliwo podaje...no nie ma cudów co brak iskry? ha,ha,ha

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
a na wtryskach są wtyczki?
Co rozdziela wtryski na cylindry?
elektronika na wtryskach, czy pompa?
No dobrze jeżeli immo to co odcina? pompę czy wtryski?
Kolega pisze że paliwo podaje...no nie ma cudów co brak iskry? ha,ha,ha

szumek bez kitu

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
no i o to chodziło, bez kitu, paliwo podaje a auto nie odpala? niech jeden kręci a drugi luzuje przewody na wtryskach, ma ciśnienie? a o iskrze to proste że żart...

co bez kitu?
tak było robione. czy mogłem coś pomieszać z pompą ? złe ułożenie ? kąt wtrysku sie rozsypał ?

dodam, ze nie załozyłem przewodu z turbo do kolektora ssącego. ale chyba nie jest on konieczny do odpalenia auta.. ;/

Przecież vag to jest podstawa przy tych autach w dodatku wiekowych.
Podaj błędy będziemy dalej myśleć
błędy ma jedynie związane z niewpiętymi wtyczkami od ciśnienia doładowania.. lecz wydaje mi się, że one będą miały wpływ na pracę silnika a nie na rozpoczęcie jego pracy.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
no i o to chodziło, bez kitu, paliwo podaje a auto nie odpala? niech jeden kręci a drugi luzuje przewody na wtryskach, ma ciśnienie? a o iskrze to proste że żart...

co bez kitu?

A bo z takimi pytaniami wyjechales jakbys wogole nie znal silnikow z tamtych lat.O tylko tyle mi chodzilo

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
zamoczyłem zasilanie i powrót w bańce z ropą pompa podaje na wtryski paliwo nawet nie zaklekota
Skoro pompa paliwo podaje jak piszesz to immo raczej nie ma z tym nic wspólnego wydaje mi się, to wygląda tak jakby wtrysk następował w nieodpowiednim momencie. Ja bym na twoim miejscu wykręcił jeden wtrysk i sprawdził czy w ogóle wtryskuje paliwo. Acha, kontrolka świec żarowych po kluczyki się zapala czy nie?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
kurde, jeżeli ma ciśnienie na wtryskach, to musi załapać, chyba że pomieszane przewody sygnałowe czujnika wału...i na plaku nie chce zaszczekać? Dziwne...

wygląda jakby w nie odpowiednim momencie dawał wtrysk, a tu w grę wchodzi czujnik wału, bo z niego pompa ma sygnał...

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
szumek właśnie dziwne i dlatego ten temat ma to słowo w tytule. Przewodów nie mogłem zamienić bo miały takie same kolory.. ew. może podłożę czujnik ze starego silnika... ? nawet się pieron nie zająknie

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
Skoro pompa paliwo podaje jak piszesz to immo raczej nie ma z tym nic wspólnego wydaje mi się, to wygląda tak jakby wtrysk następował w nieodpowiednim momencie. Ja bym na twoim miejscu wykręcił jeden wtrysk i sprawdził czy w ogóle wtryskuje paliwo. Acha, kontrolka świec żarowych po kluczyki się zapala czy nie?
tzn. czy się świeci po przekręceniu na zapłon ?

po przekręceniu zapłonu kontrolka świeci przez pół sekundy. Ojciec kręcił rozrusznikiem a ja odpuściłem przerwód przy wtrysku to zapierd....paliwko jak głupie... chyba coś z ustawieniem pompy nie będzie halooo

a tu kody błędów gulf.jpg

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom