• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwnie występująca iskra

Azbach

Początkujący
Punktów
0
Na pewno 12v. Jeżdżę już 10 miesięcy. Poczytałem o tym i wszyscy piszą o kablach, o izolacji kabli. Nie wiem o jaka izolację chodzi bo moje są wszystkie sprawne i w plastikowych kostkach....wszystkie sprawdziłem ale właśnie pije kawę i mam nową energię do pracy. Wyjmę cała instalację elektryczną i sprawdzę kabelek Po kabelku. Może coś przeoczyłem.

Ps. Co do czujnika. Najgorsze ze nie mozna go podmienic na nowy bo idzie z calym generatorem. Dioda mysle ze nie klamie bo jak podpinalem to sie zazyla az do swiecenia w rownych odstepach wiec raczej to nie przyczyna. Po za tym jak opisalem po spadku napiecia iskra sie pokazuje. Dziwne to.

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Dziwne zachowanie, dla tego podmień moduł zapłonowy. I sprawdź to co wcześniej pisałem z żarówka, czy prąd od modułu jest odpowiedni.

Azbach

Początkujący
Punktów
0
Zarowka podpieta. Przy rozruchu zarowka się Zapala i gaśnie po kilku sekundach nawet jak kręcę dalej.... Żarówka powinna mrugać raczej.....Użyłem 5 watowej.

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Nie wiem co ty podłączasz i pod co, ale PLUS po stacyjce powinien zaświeci żarówkę 21W jasno i wyraźnie, na biało ! MINUS adekwatnie. Jeżeli impuls jest wysterowany , domniemam ze przerywa sygnał bo żarówka mruga, to wymień ten moduł. Cewka sprawna ?

Azbach

Początkujący
Punktów
0
Żarówkę podpiolem pod kabelek w którym jest stały plus po zapłonie na Cewice i pod impulsów gdzie też jest stały plus A impuls jest dzieki masie. Świadczy to o problemie że sterowaniem czyli modułem.
Modul sprawdzony. Podpięty na innym motorze i działał.
Wszystko wskazuje na cewke albo na czujnik położenia wału.
Z miesiąc lub dwa temu oddałem nowa cewke do sprzedawcy bo nie było żadnej poprawy po podpieciu a i jest ta jedna iskra na samym końcu. Dlatego wydaje mi się że to nie ona jest przyczyna problemu. Czujnik ma odpowiednią rezystancje i nie jest umasowiona więc też nie powinno być to...
Już brakuje mi pomysłów.

Azbach

Początkujący
Punktów
0
Musi być w normie bo rezystancja układu wtórnego cewki jest w normie....wracając do rezystancji. Gdyby była za duża czy wystapilaby iskra na samym końcu? Z tego względu że jest ta jedna iskierka nie sądzę że może być kłopot z cewka.
Natomiast fajki mają rezystancja 12kohm każda a powinne mieć 10 kazda. Czy to może być problem. I znów gdyby to był problem to iskry na końcu też by nie bylo.

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Będzie słabsza iskra a w cylindrze przy sprężaniu może całkowicie zanikać

Azbach

Początkujący
Punktów
0
Dodaje filmik z testu cewki. Niestety tylko w rozszezeniu .zip mi przeszło. W świetle latarki iskra prawie niewidoczna.
Rezystancja powinna być od 2,35 do 3,22 ohms u mnie 2,6. Drugi obieg 12 do 18 kohm u mnie 18,06 nie sądzę by to 6 setnych miało znaczenie. Napięcie akumulatora 13,5 (podpięty pod ladowarke). Same kable 0 ohm. Fajka 12khom powinno być 10khom ale mam inna 5khom i iskra taka sama ja na 10khom.

Załączniki

• 20181023_183727.zip
    3,9 MB · Wyświetleń: 2

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
Ten film pokazuje wyładowanie na świecach? Podłącz to wszystko do maszyny i pokaż na świecach podczas rozruchu.

Ja bym to zrobił tak : Cewkę podłączył pod generator i wysterował prace cewki.

(
)

Reasumując:
+ i - do cewki i modułu jest 100% ?
Czujnik obrotów ( przerywacz) sprawny 100%?
Moduł i cewkę sprawdzałeś na innym sprężcie i działa 100% ?

To zamontuj graty z innego sprzętu, będziesz wiedział gdzie popełniłeś błąd.

Azbach

Początkujący
Punktów
0
Dzieki, taki man plan ale now mam innego sprzetu dlatego musze wyjąć czujnik i próbować go ręcznie zmusić do działania. Zapowiada się długi wieczór.

Do góry Bottom