• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwny dźwięk przy odpalaniu

konradbenz

Uczestnik
Punktów
3
Witam,

Ostatnio podczas odpalania przez 2-3 sekundy słychać ,,klekot" prawie jak przy dieselu nie wiem jednak czym to może być spowodowane. Rozrząd nowy wraz z kołem zmiennych faz. Dodam również, że czasem auto jedynie zakręci a odpala za 2-3 razem stukot również się tu pojawia jednak jak wspomniałem po odpaleniu wystarczą 2 sekundy i znika wie ktoś może w czym może leżeć problem ?

Auto Renault Megane 2005 1.6 16V benzyna

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Jeśli sam nie zakładałeś KZFR to śmiem powątpiewać czy jest zmienone. Typowy objaw uszkodzonego koła zmiennych faz.

konradbenz

Uczestnik
Punktów
3
Jeśli sam nie zakładałeś KZFR to śmiem powątpiewać czy jest zmienone. Typowy objaw uszkodzonego koła zmiennych faz.
Pod diagnostyką komputerową raczej tego objawu nic nie wykryje ??
Mechanik jeszcze sam do mnie dzwonił mówiąc że koło KZFR jest w złym stanie po czym pytal czy się decyduje na wymianę oczywiście zgodziłem się i podobno CAŁY rozrząd został wymieniony wraz z tym. Jeżdżę do niego od lat nigdy nie było problemów

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Pozostaje reklamacja części jeśli mechanikowi ufasz. Możliwe że koło miało wadę. Tak jak pisałem wyżej taki klekot i ciężki rozruch po nocy świadczy o uszkodzonym kole KZFR. Jeszcze jest opcja że majster nie użył odpowiednch narzędzi do blokowania KZFR i je uszkodził podczas dokręcania. Jak się nie mylę w ad jest ostżerzenie dotyczące właściwego blokowania KZFR.

Do góry Bottom