• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwny objaw Renault laguna 1.9 dci

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
Dobra poprawie z KUNDEŚ:D:D

KICK BOXER

Nowy
Punktów
0
Miasto
TRZEBUSKA
Witam ja w lagunie wąż od odmy wypuściłem do komory silnika a wąż od dolotu zaślepiłem i mam pewność że turbo nie zassie oleju.Z odmy dmucha tylko para w zależności od temperatury silnika czuć ją olejem. Podstawą w tych bardzo oszczędnych silnikach 1.9dci 107km jest dbanie o wymianę oleju. Ja wymieniam co około 10000 km 5w/40 elf evolution. Pozdrawiam

Nowiq

Uczestnik
Punktów
0
W scenicu 1.9 dci przedmuchałem wszystkie rurki od odpowietrzania skrzyni korbowej. Czarną puchę wypłukałem rozpuszczalnikiem i dmuchnąłem sprężarką w rurę co idzie nad pokrywą zaworów. Przed tym zabiegiem silnik palił olej równo z ropą i nawet na tylnej klapie olej był i nie miał mocy. Po czyszczeniu nie ten samochód. Zero dymu, nie bierze już oleju i moc wróciła. Podobno winna może być plastikowa część odmy która leży na pokrywie zaworów.

shogunemail

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
łask
www.youtube.com
oj tam doktora mu trzeba. Pierwsze primo zdjąć przewód odmy zatkać dziurę w dolocie turbo prze gazować i wszystko jasne odmą nie może chlapać jak chlapie motor szaden. Chyba logiczne i proste ile razy widziałem wozy z odmą wyprowadzoną przez handlarzy do podłużnic bądź butelek po napojach (żal)

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Dokładnie, najpierw uszczelnić i udrożnić odme a najlepiej wymienić , te silniki aż takie złe nie są, tylko złe jest ich serwisowanie

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
To ja też napiszę swoje... bo aż mnie skręca jak czytam cały wątek.
Drodzy Koledzy "po fachu"- Odma w Lagunie w rzeczonym silniku ma dodatkowy odpływ oleju w postaci elastycznego przewodu połączonego z króćcem-odpływem do miski oleju. Ten właśnie przewód ma dość częstą tendencję do zapychania się i tym samym napełniania obudowy odmy olejem do tego stopnia, że zostaje on zassany do turbiny.Często taki stan rzeczy, jest błędnie diagnozowany jako uszkodzenie samej turbosprężarki...
Oczywiście bardzo ważne jest, wspomniane szczelne połączenie przewodu górnego odmy, szczególnie jeżeli jest z twardego tworzywa, pękającego ze starości... które może nawet zostać zassane przez turbo.
Kilka razy zdarzyło mi się, czyścic tak zapchaną odmę, najczęściej zapchany był wspomniany króciec w bloku silnika.

Alien_47

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
To ja też napiszę swoje... bo aż mnie skręca jak czytam cały wątek.
Drodzy Koledzy "po fachu"- Odma w Lagunie w rzeczonym silniku ma dodatkowy odpływ oleju w postaci elastycznego przewodu połączonego z króćcem-odpływem do miski oleju. Ten właśnie przewód ma dość częstą tendencję do zapychania się i tym samym napełniania obudowy odmy olejem do tego stopnia, że zostaje on zassany do turbiny.Często taki stan rzeczy, jest błędnie diagnozowany jako uszkodzenie samej turbosprężarki...
Oczywiście bardzo ważne jest, wspomniane szczelne połączenie przewodu górnego odmy, szczególnie jeżeli jest z twardego tworzywa, pękającego ze starości... które może nawet zostać zassane przez turbo.
Kilka razy zdarzyło mi się, czyścic tak zapchaną odmę, najczęściej zapchany był wspomniany króciec w bloku silnika.
I popieram kolege w 100% i prz okazji potanko, czy odma ma w środku cos metalowego bo mam okazje ja umyc w ultra dzwiekach lecz nie moge tam moczyc nic z zwyklej stali weglowej

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Tak jak kolega wyżej napisał odma, a konkretnie ten kruciec wchodzący w silnik lubi się zapchać syfem. Ja to kupowałem sobie taką małą spiralę w castoramie i bardzo dobrze szło tym wyczyścić ten kruciec. Co do samych objawów. Ludzie często stwierdzają że turbina, ponieważ leje się z niej olej. Ale turbina pada najczęściej jak silnik ma takie przedmuchy, że na spływie oleju z turbiny tworzy się poduszka powietrzna, przez co olej nie może swobodnie spłynąć i wywala go turbina. Jak tak już ładnie napompuje olejem intercooler to któregoś pięknego dnia wchodzi na samozapłon i korba bokiem wychodzi :) typowa laguna,standardowo z conajmniej jednym nie otwierającym się oknem :D

Do góry Bottom