• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

E46 320D 136KM m47 cięzko odpala na zimnym/ słaby poniżej 2 tys obrotów

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Witam panowie. Kumpel ma cięzki problem z swoim BMW, zimny silnik ciężko odpala, szarpie, nie wchodzi na wolne obroty tylko utrzymuje je na poziomie 500 obr/min mocno kopci na biało, po dodaniu gazu nic za bardzo się nie dzieje, po chwili jakieś max 30 sekund wszystko sie normuje, gdy silnik jest lekko podgrzany, bądź w ciągu kilku godzin był jeżdżony odpala normalnie.
Pompa podobno kiedyś była robiona, w tym roku koleś od BMW sprawdzał kompem i że niby jest ok, wtrysk sterujący po regeneracji(ale teraz przyszło mi do głowy że to może być nawet to)
Podsuńcie jakieś propozycje co może być przyczyną. Wrzucę potem filmik jak odpala, jeśli tylko go dostane.
Druga sprawa to silnik nie ma mocy do 2000 obrotów, słaba reakcja na gaz, w komputerze wyszedł błąd od MAP Sensora. Powyżej 2000 obrotów idzie całkiem dobrze. Turbo po regeneracji w tamtym roku, przepływka też podmieniana.
Jak ktoś coś może doradzić byłbym wdzięczny

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Żeby była jasność, mam rozumieć że jest to motor M47B20, a nie N47B20, czyli mówimy o początkach wypustu e 46? Przyczyn może być parę, wszystko zależy też od tego, czy było jeżdzone tylko na dieslu ;) Błąd Map sensor wskazuje na termostat, więc warto go wymienić, poza tym warto pomierzyć kompresje, aby wykluczyć wypalenie gniazd zaworowych. Warto skupić się na pompie, tam jest jeszcze rotacyjna jak w TDSach i często są z nią problemy, poza tym podmienił bym czujnik położenia wału, sprawdził jeszcze raz wtrysk sterujący i dokładnie wszystkie podciśnienia. W paru słowach, trzeba szukać, na odległość precyzyjnie się tego nie zdiagnozuje.

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
To jest juz na VP44 wiec moze to byc i jej wina, to ze tester nie zobaczyl bledow to nie znaczy ze jest ok
Mi to wyglada na zapowietrzanie sie ukladu paliwa

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
vp44 to juz nie kosmiczna technologia, jak ma sie czym to można ją dokladnie obadac, niestety nie w aucie.
Sprawdz kolego czy sie nie zapowietrza bo to taki objaw

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Ciężko postawić diagnozę na podstawie filmu, więc można jedynie przypuszczać, mnie to wygląda tak, jak by pompa przeskoczyła, a dzieje się tak, jak ktoś za słabo dokręci nakrętkę na zębatce pompy (o ile dobrze pamiętam ma być 110 Nm) i z czasem się ona popuszcza i przestawia pompę względem rozrządu. Nasuwa się więc pytanie, kto robił pompę, kto ją zakładał i ustawiał na zegarze? wartości są podane na pompie 0,82, lub 0,96. Tak, czy inaczej wizyta u pompiarza wskazana, obstawiam problemy z pompą.

Ostatnia edycja:

stryj16

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
Pisarzowice
Podobno pompa była robiona w Warszawie u jakiegoś specjalisty, ale co zrobił z ta pompą to nie mam pojęcia. Tez mi się wydawało że układ sie zapowietrza, bądź paliwo się cofa do zbiornika, założyłem zaworek zwrotny przy zbiorniku, ale żadnej poprawy, odpalenie po nocy to była tragedia, nie odpalałem go od razu po przekręceniu kluczyka tylko kilka razy wcześniej przekręciłem kluczykiem żeby pompa w zbiorniku przelała cały układ ale żadnego dobre efektu nie było, szarpanie, wielka biała chmura z tyłu i brak reakcji na gaz, dopiero po unormowaniu obrotów

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Zastosuj na zasilaniu pompy przezroczysty przewód żebyś widział jakie paliwo dochodzi do pompy. Moim zdaniem jest tak jak mówi Bartek. Jak będzie się zapowietrzać to będziesz miał pęcherze albo pusty przewód zasilający

Do góry Bottom