• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

e60 m54b22 muł w dolnym zakresie obciążeń

Ziomtoja

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mam pytanie odnośnie szarpania/przymulania podczas przyspieszania TYLKO na zimnym silniku wystepuje tylko przy ok 1500- 2000-2500 obrotów później już pięknie idzie bmw e60 m54b22 2004r. W komputerze był tylko błąd termostatu oraz czujnika poziomu oleju. Po rozgrzaniu silnik chodzi jak rakieta ma moc taka jak ma mieć przyspiesza ładnie i nie szarpie.
Zostało sprawdzone :
-Ciśnienie paliwa 3.5 bar
-Disa sprawna (zamknięta na wolnych obrotach przy wyższych ok 3 tys się otwiera)
-kompresja okolo 12.6 bar na każdym
-świece nowe
-cewki nowe
-filtry i olej nowe
-czyszczone wtryski oraz wymienione w nich te mikro filrerki
-nowe przewody odmy
-czyszczona przepustnica i silnik krokowy
-sprawdzone czujniki temperatury silnika i wyjścia z chłodnicy (sprawne)
-lewe powietrze sprawdzone (było brakowało zaślepki za kolektorem tej największej, oraz były plastikowe uszczelki te małe okrągłe pokrywy zaworów i tam też leciało powietrze wymieniłem ale problem dalej występuje)
-sondy ładnie pracowały (usuanelm ich adaptacje w komputerze i teraz nie mam wgl wykresu tylko stałe napięcie 0.418v jak zrobić żeby znów sonda pracowała poprawnie? Nie mogę zrobić adaptacji komputerem bo nie ma takiej opcji)
-sondy zanim usunąłem adaptacje pracowały poprawie przed i za katalizatorem
-vanos zregenerowany jedyny błąd jaki zrobiłem tutaj nie sprawdziłem poprawności ustawienia rozrządu (uszczelki byly już plastikowe) brak błędów vanosa przy parametrach rzeczywistych widać że katy vanosa się zmieniają więc pracuje.
-nie wiem tylko jak sprawdzić przepływomierz niby widac w parametrach że pracuje ale czy dobrze to nie wiem na postoju jest ok 13kg/h podczas przyspieszania to wiadomo nawet i około 200.
-Vanos dolotowy 125 stopni a wylotowy -110 ? (a dlaczego -110 to nie mam pojęcia)

PRACA SOND: (przed i za katem) oraz przepływki

Zielony i żółty sondy przed katalizatorem niebieski przepływomierz

jest ktoś coś w stanie doradzić ?

6 komentarzy

Aktywny

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544