• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ECU Siemens SIMOS 2.1b 5WP4457 03 brak komunikacji.

maciuś1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łaszczów
Witajcie.
Zwracam się do Was z prośbą. Mam problem z autem SEAT LEON 2002r. 1.6 benzyna automat kod silnika AEH. Auto trafiło do mnie z uszkodzonym ECU - nie dało się odpalić a dokładniej w momencie rozruchu silnika łapie na dosłownie pół sekundy i gaśnie. Brak możliwości diagnozy ECU - VCDS, VAS i każdy inny tester jaki posiadam nie łączy się komputerem silnika, z resztą modułów jak najbardziej. Po wymianie ECU auto zapala i pracuje normalnie ale po nocy jak dobrze wystygnie to nie może odpalić tak jak przed wymianą ECU. Trzeba "ileśnaście" razy próbować zanim złapie lecz jak złapie to już za każdym razem łapie i pracuje bardzo dobrze.
Męczę się z nim trzeci tydzień i po omacku ponieważ komputer nie łączy się z żadnym ECU, ani ze starym ani z nowym. Co do komunikacji to sprawdzona instalacja złącze - licznik, licznik - ECU, sam licznik też sprawdzony.
Nawet w momencie nawiązywania połączenia przez testery na pinie 19 ECU pojawia się sygnał zapytania.
Następny próba połączenia z ECU "na stole" też zakończona fiaskiem. Dodam że nowy ecu miał robiony immo off w pamięci flash AM29F200.
Sprawdzone praktycznie wszystko - Przekaźnik elektroniczny ok, połączenia elektryczne ok, czujniki ok.
Muszę połączyć się z tym chol***ym ECU i popatrzeć w parametry. Czemu na stole też się nie łączy?
Macie jakiś pomysł? Proszę o pomoc, jakieś wskazówki.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Pewnie naprawiali auto przez zdejmowanie wtyczek, na silniku. Szukaj drugiego ECM.

maciuś1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łaszczów
Dzięki za odpowiedź. Czyli mam rozumieć że te sterowniki są tak delikatne ?
Jeżeli tak to będę bał się otworzyć ten sterownik żeby immo usunąć :confused:.
A tak na poważnie to chciałem się upewnić ( proszę o potwierdzenie ), że ten sterownik da się na stole podłączyć do komputera ( testera ) bo z innymi nie miałem problemów. Jeżeli da się podłączyć a moje tego nie robią to znaczy że muszę kupić następny który się połączy tak jak powiedział Stanisław 1946.
Tylko jak wyciągnąć z niego pin żeby go nie uwalić na dzień dobry ?

safek1

Gaduła
Punktów
7
Miasto
WĄBRZEŹNO
Jak masz problem z komunikacją to podaj jaki masz pobór prądu przez sterownik,wiele to wyjaśni.
Podaj jeszcze nr sterownika,zobaczymy z czym mamy do czynienia.

maciuś1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łaszczów
Witam.
ECU na stole pobiera prąd około 300 mA. ECU + kabel VCDS to razem 440 mA.
Komunikację znalazłem. Problemem okazała się modyfikacja pamięci flash po immo off. Po załadowaniu oryginalnego pliku komunikacja wróciła. Dziwne bo różnica jest tylko w dwóch komórkach.
Teraz po nocnym postoju idę zobaczyć co zgłosi komputer przy próbie odpalenia silnika.
Mam jeszcze jedno pytanie czym wyciągnąć pin z tego ECU bez rozbierania.

maciuś1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łaszczów
Dzięki za info. Spróbuję FVDI a jak nie pójdzie to wylutowanie pamięci.

Do góry Bottom