Kurwiduplo
Początkujący
Witam. W samochodzie Mazda MX-6 nie funkcjonuje szyba pasażera, ani przyciskiem od strony kierowcy, ani od strony pasażera. Po odpięciu i ponownym podłączeniu wtyczki między drzwiami a nadwoziem szyba kilka razy zadziałała obydwoma przyciskami, lecz znów zaprzestała działać. Wyczyściłem wtyczkę i gniazdko w budzie, było zanieczyszczone lakierem, przez niestaranne oklejenie go przez lakiernika, wyczyściłem nitrem i contact-spray'em, oraz wyskrobałem starannie lakier z konektorów. Po włączeniu zapłonu prąd jest na 1 z 3 przewodów do szyby.Te 3 przewody to zielony z białym paskiem, biały z żółtym, i czarny z czerwonym, w którym kontrolka pokazuje, że jest prąd. Rozebrałem i wyczyściłem też przycisk od str. pasażera(był osad na stykach), dodam iż jeden plastikowy trzpień w przycisku jest nieco przytarty, ale to chyba nie to. Wyczyściłem i nasmarowałem mechanizm szyby, po podłączeniu prądu bezpośrednio do silniczka szyba podnosi się i opuszcza jak nowa. Po stronie kierowcy przewody w drzwiach też wyglądają zdrowo, bez przetarć i pęknięć. Bezpieczniki całe, masa w drzwiach jest. W czym może tkwić problem? Czy może to być wina modułu z przyciskami od str. kierowcy? Czy jest przekażnik od szyb, gdzie się znajduje i czy to może być jego wina? Czy prąd powinien dochodzić na 1 z 3 ww przewodów? Czy jest jakiś dodatkowy bezpiecznik od ów szyby? Mylący jest fakt, że podczas odłączenia i podłączenia wtyczki z drzwi do budy szyba na krótki czas zadziałała, a po starannym czyszczeniu i sprawdzeniu kabli nadal nie działa. Miał ktoś podobny problem? W czym może tkwić przyczyna? Z góry dziękuję z pomoc.
jeżeli dwa to masz coś takiego jak moduł komfortu
i w razie potrzeby wstawię tu, do tych klawiszy dochodzi 6 kabli z czego 2 od podświetlenia, dwa to plus i minus a dwa idą do silniczka i tyle
-pozdrawiam