Panowie, ja mam pneumat Bernera, sztuka to wiedzieć jakim momentem dokręca nasz klucz - proste.Mi akurat rzadko się zdarza,aby śruby kół były dokrecone prawidłowym momentemRówniez dokrecam "jak ksiazka pisze",czyli przy stalowych felchach +/- 120Nm,ale większość dowala felgi bezpośrednio pneumatem.....niestety
chciałbym widzieć przeciętnego kierowce próbującego odkręcić takie koło na trasie akcesoryjnym kluczem
![]()
Ja robię w ten sposób-wkręcam palcami kawałek(lub o ile są szpilki to nakrecam nakrętkę),potem szybki pojedynczy strzał pneumatem zanim sie jeszcze udar włączy tylko aby do felgi dociągnąc,a poźniej dynamometr.
Właśnie tak mi się wydaje i dlatego to do mnie przemawia. Jednak zrezygnuję z zakupu tego klucza,na korzyść Makity TW0350.bo to jest prawdziwe 300Nm

bardziej chodzi mi czy ten mniejszy poradzi sobie z odkręceniem nawet koła dokręconego kluczem czy kasę wywale w błoto. ten mniejszy się spisuje u ciebie do domowego użytku??No to jak już takie rady dajesz, to jeszcze powiedz że siła dociągu klucza pneumatycznego, jest zależna od ciśnienia na jakim klucz pracuje. Bo wejdzie tu ktoś kto jest laikiem, zrobi sobie taką "kalibrację" pneumata na 8 atm, a potem dociągnie koła na 6 i bedzie myślał że jest dobrze.Ja koła dokręcam na 1 stopniu a mam 3 stopnie. Wiem bo zmierzyłem siłę 110Nm, i wszystko jasne. Klucz dynamometryczny ustawiałem dotąd aż prztyknął.
Proponuję to każdemu żeby sobie sprawdził.
Ta, tylko że kierowcy z reguły dociągają koła stając na kluczu, a wtedy siła dociągu jest bardzo różna, w zależności czy dokręca 50 kg. blondynka czy 120 kilogramowa .....A jako ciekawostkę to podam że producenci akcesoryjny klucz robią taki długi aby klient na trasie dokręcił koło podobną siłą jak w instrukcji.
Sprawdzaliście klucze do kół w autach? Są różnej długości.(czy 17 czy 19 czy 21, lub nakrętka/śruba)
Siły zawierają się 110-130Nm.
te co odleciały to były nowe i mieli zakładane inne felgi, ale wtopa...No właśnie, przynajmniej sprawdzaj w radiowozach...![]()

,
no wiesz, jak tylko będą zainteresowane to je obsłużę i nie boję się ich pałek....A to tak...
Bo poszła fama, że to Ty te policjantki obsługiwałeś..![]()

moja lepsza...

bo ciepła