• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Elektryczny klucz udarowy

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
w ogóle był przełom technologiczny w ostatnich dwóch latach i akumulatorowe bezszczotkowe z bateriami litowymi różnych firm dają radę - 1000 Nm
tylko ta cena ...

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Mi akurat rzadko się zdarza,aby śruby kół były dokrecone prawidłowym momentem ;) Równiez dokrecam "jak ksiazka pisze",czyli przy stalowych felchach +/- 120Nm,ale większość dowala felgi bezpośrednio pneumatem.....niestety :( chciałbym widzieć przeciętnego kierowce próbującego odkręcić takie koło na trasie akcesoryjnym kluczem :D
Ja robię w ten sposób-wkręcam palcami kawałek(lub o ile są szpilki to nakrecam nakrętkę),potem szybki pojedynczy strzał pneumatem zanim sie jeszcze udar włączy tylko aby do felgi dociągnąc,a poźniej dynamometr.
Panowie, ja mam pneumat Bernera, sztuka to wiedzieć jakim momentem dokręca nasz klucz - proste.
Ja koła dokręcam na 1 stopniu a mam 3 stopnie. Wiem bo zmierzyłem siłę 110Nm, i wszystko jasne. Klucz dynamometryczny ustawiałem dotąd aż prztyknął.
Proponuję to każdemu żeby sobie sprawdził.

A jako ciekawostkę to podam że producenci akcesoryjny klucz robią taki długi aby klient na trasie dokręcił koło podobną siłą jak w instrukcji.
Sprawdzaliście klucze do kół w autach? Są różnej długości.(czy 17 czy 19 czy 21, lub nakrętka/śruba)
Siły zawierają się 110-130Nm.

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
Panowie a co powiecie o takim kluczu do użytku domowego??

http://allegro.pl/klucz-udarowy-elektryczny-400-nm-450-w-1-2-do-kol-i6566458032.html

w kilku autach jak się zmienia koła to nie chce się jednak ręcznie odkręcać tych śrub i podnosić auta, zwłaszcza jak duże koła. a tak to i do kół i do lewarka by się nadał bo ma regulacje obrotów. przeszukując allegro tylko ten z tych tańszych znalazłem tylko ten z regulacją obrotów. czy może lepiej kupić mocniejszy np 800NM bez regulacji tylko to już jednak duży klucz a mi taki nie potrzebny w sumie :)

podpowiedzcie coś:)

pozdrawiam

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
mam taki i mam ten większy czterokilowy
oczywiście większy silniejszy
ale ani jednym ani drugim nie masz gwarancji że odkręcisz koło jak jest dowalone pneumatem na amen
mniejszy ma realnie chyba 120-150 Nm
większy 200-250...

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
akurat koła zmieniam sam i zakręcam kluczem to o to się nie martwię:) bardziej chodzi mi czy ten mniejszy poradzi sobie z odkręceniem nawet koła dokręconego kluczem czy kasę wywale w błoto. ten mniejszy się spisuje u ciebie do domowego użytku??

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
wg mnie kasa w bloto. Kilku srub nie odkrecisz, bedziesz sie wkurzac i tak wezmiesz zwykly klucz.
Ja mam BASS-a chyba ma moc podanę 350Nm. Ciężkie to dziadostwo jest, sprawia wrazenie porzadnego, ale wlasnie w weekend sasiad zmienial kola i mu pozyczylem - kilku srubom nie dal rady.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Miałem kilka takich kluczy różnych marek i w różnych cenach i większość z nich się nie nadaje do pracy.Są duże,ciężkie,słabe,niewygodne i maja kiepskie baterie.Jeśli juz taki klucz ma służyć do pracy w warsztacie to tylko Milwaukee albo snap on.Kosztuje kosmiczne pieniądze ale tani klucz po roku czy dwóch pójdzie w śmietnik a ten będzie dalej pracował i zarabiał.
Kiedyś kupiłem takiego leciwego snap ona już mocno utyranego i trzy lata nim robiłem bez litości zanim zdechł

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
mi akurat do warsztatu nie potrzebny tylko do domowego użytku a pneumatycznego nie kupie bo mam mała sprężarkę i szkoda klucza dlatego myślałem o elektrycznym

K!S!3L

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Szczerców
Ja mam klucz elektryczny LEX 2kW niby pisze 800Nm ale to bzdury. Mam go niecałe dwa lata, z kołami radzi sobie bardzo dobrze tylko czasem jak polegnie to się okazuje że odkręcam 2m rurą. Sanki zawieszenia, wahacze, poduszki silnika odkręca. Jedyny problem to śruby na wale przy rozrządach ciężko mu idą albo wcale.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
moim zdaniem do odkrecenia kol nie ma sensu taki zakup.
Moj co prawda przy rozkrecaniu zawieszenia sie sprawdził bardzo dobrze, pozytywnie zaskoczył, ale do kół to mi się go nie chce nawet wypakowywać..

wilkuw

Początkujący
Punktów
0
krecimy od jakiegos czasu milwaukee m18 kosztowal ale robi robote :)

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
no tak patrząc na zakup do warsztatu to na pewno taki klucz nie ma sensu. jak bym wymieniał koła tylko w jednym aucie to też bym się nie zastanawiał nad zakupem ale w 4 to jestem za leniwy a i przy okazji lewarkiem nie będę musiał kręcić tylko kluczem podniosę

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Ja koła dokręcam na 1 stopniu a mam 3 stopnie. Wiem bo zmierzyłem siłę 110Nm, i wszystko jasne. Klucz dynamometryczny ustawiałem dotąd aż prztyknął.
Proponuję to każdemu żeby sobie sprawdził.
No to jak już takie rady dajesz, to jeszcze powiedz że siła dociągu klucza pneumatycznego, jest zależna od ciśnienia na jakim klucz pracuje. Bo wejdzie tu ktoś kto jest laikiem, zrobi sobie taką "kalibrację" pneumata na 8 atm, a potem dociągnie koła na 6 i bedzie myślał że jest dobrze.
A jako ciekawostkę to podam że producenci akcesoryjny klucz robią taki długi aby klient na trasie dokręcił koło podobną siłą jak w instrukcji.
Sprawdzaliście klucze do kół w autach? Są różnej długości.(czy 17 czy 19 czy 21, lub nakrętka/śruba)
Siły zawierają się 110-130Nm.
Ta, tylko że kierowcy z reguły dociągają koła stając na kluczu, a wtedy siła dociągu jest bardzo różna, w zależności czy dokręca 50 kg. blondynka czy 120 kilogramowa .....

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
chyba żartujesz że blondynka odkręci koło,ha,ha,ha, jak nawet lewarka nie podstawi...zdarza się to i facetom, jeżdżę holownikiem to wiem co mówię...przykład, proszę: dzwoni facet że przy ostatniej wymianie kół podmienili mu śruby bo klucz nie wchodzi na śrubę a złapał kapcia....pojechałem do niego, zaglądam a na łbach śrub czy nakrętek (już nie pamiętam)kaptury plastikowe...zdejmuję kaptury i klucz wchodzi....uśmiałem się do łez i skasowałem za wezwanie holownika 100zł oraz zmieniłem mu koło.
Facet z pretensjami że droga ta impreza, to mu powiedziałem że wiedza kosztuje....tyle w temacie, mina jego była bezcenna... jeżeli chodzi o dokręcanie kluczem, mam ustalone ciśnienie w instalacji, wiem z jaką siłą dokręca i tyle...chociaż dynamometrem i tak sprawdzam przynajmniej po jednej śrubie na kole....w razie gdyby coś, bo w takim przypadku nie można mieć do końca zaufania - przecież to koła...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No właśnie, przynajmniej sprawdzaj w radiowozach... :D:p

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
A to tak...
Bo poszła fama, że to Ty te policjantki obsługiwałeś.. :D:p

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
Miałem kiedyś elektrycznego falontecha z wyświetlaczem.Wytrzymał niecałe 2 lata, padło przeniesienie napędu. Elektryczne są duże, ciężkie nie poręczne oraz bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Tak że jak klucz to pneumatyczny .

Do góry Bottom