• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Espace 4 2.0 16 V nie odpala

Piotrmpd

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Tomyśł
Witam przeszukuję forum i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie dlaczego nie mogę odpalić
objawy
pierwsze kręcenie około 30 sek nic po kilku następnych patrzy już zapalić ale tylko szarpnie i koniec udało mi się go odpalic po około 10 próbach silnik pracował równo można jechać zero szarpania po zgaszeniu odpalił na dotyk ,jednakże jak odczekałem 15 min to powtórka zero efektu ,po kilku kręceniach szarpie silnikiem i nie można odpalić , po wymianie czujnika wału
silnik f4r pytanie:
czy dany silnik posiada czujnik położenia wałka rozrządu? bo zlokalizowałem tylko czujnik zmiennych faz rozrządu czy objawy mogły by wskazywać jego uszkodzenie??
po odczytaniu błędów :
czujnik wału . oraz sonda lambda za katalizatorem

założony gaz około 20000km temu

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Czujnik temperatury, przepustnica, pompa paliwa? Czujnika połozenia wałka nie ma, czujnika zmiennej fazy tez nie, to jest zawor.

Piotrmpd

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Tomyśł
dziękuje za podpowiedzi posprawdzam przepływy paliwa ,pompa paliwa działa przepustnice jak wypiąłem to na tablicy był błąd a po wpięciu z powrotem to się skasował

nowe świece ,po dłuższy kręceniu śmierdzi paliwem , temperature wskazuję tak jak zawsze

a czy objawy mogą wskazywać na padnięty sterownik silnika oraz czy to by generowało błędy czy raczej nie

Piotrmpd

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Tomyśł
Podczas kreceni strzela w kolektor ,czy gaz mógl tak rozregulowac komputer ,oraz czy da sie to ustawc clipem bo nie znam nikogo co by mial programy do renuwy

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Nie, on musi odpalac, podczas rozruchu mapa nie ma powiedzmy wiekszego znaczenia, dawka rozruchowa plus zaplon. Mozesz miec walniete cewki, swiece, wypalone zawory. Spawdz kompresje i prace przepustnicy.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mylisz się juz to przerabiałem że tak rozwalił korektę że nie zapalał , klipem powinien sie da jako przywrócenie nastawów , jeszcz może byc pompa i czujnik temp.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Hm, to juz musi byc hard total, moze ciezko odpalac, moze sie krztusic czy jakies inne problemy ale zeby calkiem kaput to nie widzialem takiego myku.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No to widać czym się należy zająć, przede wszystkim dwa pierwsze błędy wskazują usterki. Potem i tak dobrze zrobić reset adaptacji czy jak kto woli wartości wyuczonych sterownika...

Piotrmpd

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Tomyśł
Podczas krecenia czasy wtrysku pokazuja 16ms i 18ms po wykreceniu swiece okopcone ale nie mokre swiece nowe .czujnik połozenia wału też błedow brak a zapalic niechce jade po czujnik temperatury zeby wykluczyc

Do góry Bottom