• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Espanca 4 2.2dci duże ciśnienie w skrzyni korbowej.

Adam40Reno

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzyrzecze Górne.
Witam wszystkich mam problem z swoją renówką kupiłem ja po kosztach bo była bita i lakier z chodzi silnik wymieniony po obróceniu panewki że komo z nowszej i 170t tylko przebiegu to poszedłem po bandzie i kupiłem. Wracając do problemu jakiś 2 miesiące temu po wyprzedzaniu poczułem zapach gorącego oleju okazało się że silnik zalany olejem umyty przegazowany i nic zero wycieków więc jeździłem i dwa tygodnie temu ponownie tym razem podjazd pod górę więc umyty i spokojna jazda . Tydzieni temu auto zgasło na trasie przy 120 zapach oleju i cisza ani dymu zjechałem z rozpędu na pobocze auto nie chciało się uruchomić jak by akumulator słaby. Odczekałem aż przestygł i o dziwo odpalił tyle że za mną zasłona dyma auto szło jak by na 3 cylindry zjechałem tak na parking .Dodam że dwa miesiące po zakupie auto za czeło dziwnie pracować stukot jak by zawór klepał . Wymieniłem komplet uszczelek pokrywy no ale silnik dalej trup stukot metaliczny twarda praca i kopci na siwo rozłączyłem turbo i turbo dmucha zero oleju a ciśnienie z rzuca korek oleju na wolnych jak jest przewód odmy podpięty to słychać gwizd jak by nieszczelne sprężone powietrze . Ciśnieniomierz zamówię i sprawdzę kompresje choć dzwonienia jak pęknie pierścieni nie było tylko u góry w klawiaturze ten metaliczny stukot rosnąca częstotliwość z obrotami . Olej czysty bez wody i woda bez oleju . Mam pytanie czy ten (https://allegro.pl/oferta/tester-mi...cb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951) będzie dobry i czy warto ten kabelek kupić (https://allegro.pl/oferta/renault-c...A9SOQ_mEqrobwhLHsjfqg5-amHS3Ra0EaAtCYEALw_wcB) Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

Adam40Reno

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzyrzecze Górne.
Nauczyłem się programować mikroprocesory nauczę się i obsługi tego . Chodzi mi oto czy to jest coś warte czy tylko błędy pokasuje i tyle . Mam pytanie o panewki jakiej firmy kupić moje nie są tragedią ale chce je wymienić skoro już mam dół rozebrany bo pompa oleju na pewno do wymiany bo ma taki luz że jak się kreci to czuć jak kleszczy delikatnie na zębach luz między zębani niemierzony ale na oko około milimetra.

Załączniki

• IMG_20200825_131232.jpg
    IMG_20200825_131232.jpg
    2,9 MB · Wyświetleń: 24
Ostatnia edycja:

Adam40Reno

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzyrzecze Górne.
Nikt nic nie podpowie z tymi panewkami???:( A jakiej firmy pompę te pytania do panów którzy praktykują na co dzień .

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Nie wiem czy są dostępne same panewki. Kiedyś były dostępne tylko w komplecie z wałem korbowy o ile pamiętam.

Adam40Reno

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzyrzecze Górne.
Panowie rozebrałem z powrotem górę myślę że uszczelka może zostać bo nawet nie została dobrze wygrzana tylko miedziane pod wtryski . Ciekawości mnie z zżerała więc w dłoń śrubokręt z dużą rękojeścią gumowa i taki prostacki pomiar ciśnienia w miejscu wtrysków 1,2,4 cylinder podbiło śrubokręt niestety na 3 byłem w stanie utrzymać . Więc teraz muszę zdjąć głowice i tera pytanie uszczelka czy przepalony tłok albo zapieczony pierścień ale to jutro się okaże jak zdejmę głowice :(:(.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Wszystko wskazuje na to że wtrysk się nie domykał.
Do sprawdzenia.

Adam40Reno

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzyrzecze Górne.
Dziękuje ale żeby aż tak nawet jej nie kręciłem powyżej 3500 jestem w szoku zatarte silniki robiłem co tłok młotkiem trzeba było wybijać ale taki przetop :jawdrop::eek:. Nie pozostaje nic tylko szukać słóbka albo sam dół .

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Jak zawiesi się wtrysk to cały czas w cylindrze jest ogień.
Taki wtryskiwacz działa czasem jak palnik więc się nie dziw.
Często można to zdiagnozować bo silnik chodzi metalicznie i kopci na czarno.

Adam40Reno

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzyrzecze Górne.
Żeby zakopcił musiał być podkręcony do 4000 na jedynce czy dwójce na 3 już nie było widać ale metalicznie klekotał przy rozpędzaniu na zimnym potem był turkot ale wytłumiony .Jeszcze raz wielkie dzięki.

Do góry Bottom