• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Exhaust Workshop , ESP i .....Touareg 5.0 V10 2005

satodanzig

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witajcie.

Może tutaj znajdę jakieś sensowne porady zanim osiwieje.

Poniżej moje kłopoty z ostatnich dni.

Po krótce sytuacja jest taka:
Początek
Wszystko zaczęło się od cieknącego oleju i ropy. Okazało się , że silnik był od góry uszczelniany przez poprzedniego właściciela silikonem bez wymieniania uszczelek. Bardzo szybko i niestety kosztownie problem został usunięty(nowe uszczelki, króćce do listw wtryskowych itp. do tego czyszczenie wszystkiego co tylko się dało- swoją drogą warsztat się postarał)..... na chwilę. Po kilku dniach znowu plama pod autem ale tym razem tylko ropa. Tu problem był łatwiejszy do usunięcia bo przewody wysokiego ciśnienia , szybka wymiana. Tydzień później przeciek na jednym z króćców od listwy i też nie obyło się bez rozkładania od góry. Myślałem , że już wszystko cacy i ..... po odjechaniu kilometra od warsztatu komunikat Exhaust Workshop zaraz za nim zapalil sie samochodzik ESP a razem z nim skrzynia zaczela bardzo twardo zmieniac biegi.
Do tego od czasu do czasu wlacza sie tryb skrzyni z podswietlonymi wszystkimi literami na wyswietlaczu.
Dodam , że przed jakimkolwiek grzebaniem bo zacząłem od wymiany oleju totalnie nic się nie działo a nawet jak na swój wiek wszystko działało wręcz idealnie. Dopiero po ostatnim rozkłądaniu
Do tego najprawdopodobniej do wymiany jest aku rozruchowy bo bywa tak , że nawet po dłuższej jeździe z nienacka znika prąd i trzeba odpalać awaryjnie albo jeździ się tydzień dwa i nic się nie dzieje.
Powoli zaczynam tracić cierpliwość i chęci. Może ktoś ma jakieś rozsądne sugestie lub pomysły.

Dzień kolejny:
Czesc problemow sie rozwiazala. Panowie nie skasowali bledow po zlozeniu po naprawie.
Akumulator tez wymienilem.
Niestety wraca kontrolka poslizgu i podswietlone wszystkie literki skrzyni biegow.
Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu przez chwile jest spokoj i potem znow to samo.
Moze ktos moze polecic kogos w Gdansku kto sie na tym zna?

I kolejny:
...no i po kolejnych 30km wrócił Exhaust workshop.

Pomóżcie prosze bo tracę już nadzieje.....

satodanzig

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
20190607_095710.jpg
Zacznijmy od diagnostyki, jakie są błędy?

Czesc

Z wiekszoscia sie uporalem bledy byly najrozniejsze i szczerze mowiac porozrzucane po calym silniku. Od rana siedzialem z mechanikiem i najbardziej wiarygodny byl p1503 blad zacisku obciazenia alternatora.
Powod esp i trybu awaryjnego okazal sie błachy. Oderwaly sie kabelki od wtyczki prowadzace do regolatora napiecia przy alternatorze.
Po naprawie zlacza i skasowaniu jak reka odjął. Zrobiłem ok 100km i wszystko gra.
Nieatety zeby nie bylo za pieknie wywalilo po jakichs 60km exhaust workshop i jest blad p0101 nieprawidlowy sygnal z przeplywomierza powietrza-nieciagly.
Zastanawiam sie czy powodem noe jest to ze w gescie dobrej woli odslepili mi Egry a dodam ze kupilem z zaslepionymi i do czasu usterek tak jezdzilem. Notabene postarali sie bo wszystkie elementy wyczyscili i sa jak nowe. 20190607_095710.jpg

Many Corsa

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kraków
Witam Serdecznie posiadasz może schemat elektryczny odnośnie zacisku DF alternatora po regeneracji i dalej problem występuje . Jeżeli ktoś by posiadam schemat byłbym bardzo wdzięczny o podesłanie many1984@o2.pl

Do góry Bottom