• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Falujace obroty wskaznika temperatury

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Witam
Mam kolejny problem. Otóż zaczęły w aucie falowac obroty temperatury silnika. Po odpaleniu temperatura normalnie dochodzi a potem zaczyna wariować. Ze srodka skali skacze sobie do 1/4 skali lub jescze niżej. To sa gwaltowne ruchy wskazówki. Czasem sie zdarzy że z tej 1/4 wskazowka skoczy powyżej polowy i wtedy wyskakuje blad o zbyt wyskiej temp silnika po czym wskazowka od razu wraca do tych niskich wartości.
Po prpstu caly czas sie rusza. Czasem zatrzyma się na srodku skali na kilka minut.
Powiedzcie mi czy silnik może w tak szybkim tempie zmieniac tak gwaltownie temperaturę?
Czy raczej winny bedzie czujnik ?

Dodam jeszcze ze mam wskaznik temp oleju i ten ma caly czas prawidlpwe wartosci.

Dolalem troxhe plynu bo byl na min.
Przejechalem dzis 35 km. Temperatura plynu chlod,acego byla caly czas za niska. Wskazowka skakala miedzy poziomem minimalnym a 70 stopni. Ale te skoki nie byly juz tak gwaltowne jak wczoraj.
Jak juz podjechalem na miejsce to znow wykrsyknik ze temp silnika za wysoka i w tym momencie wskazowka podnosila się bardzo szybko do poziomu 90 st i znow spadla do 70.
Dodatkowo wyskoczyl checkengine depolution system faulty

Ostatnia edycja:

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Połącz się z licznikiem lub sterownikiem silnika i zobacz w parametrach czy temperatura też skacze. Jeśli tak to przyjrzyj się czujnikowi i i wiązce.

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Czy testerem na co2 wyklucze UPG ?
Dodam że przy dalszej jeździe wskaznik był juz stabilniejszy jednak przewaznie w temp ok 70-80 st czasem sobie spadal do minimum.

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Przepływomierz mierzy ile powietrza przelatuje przez chłodnice zaczytuje temperaturę oleju spalin i powietrza atmosferycznego dzieli przez przepływ cieczy mnoży przez obroty silnika jeszcze tylko razy pi peirwistek z trzech i.......

na tej podstawie strlerownik silnika wylicza obroty temprratury silnika....

Tayon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Katowice
Swoją drogą francuzy to dziwne auta.
Mój ojciec ma puga 308 z podobnym przebiegiem do mojego.
Raz mu zaczął się przegrzewać że musiał stawać. Po otwarciu maski na zgaszonym silniku płyn bulgotał jakby wrzał, co było słyszalne także z kabiny, wentylator się załączał.
Nie był to termostat ani czujnik i nie była to także uszczelka.
Finalnie okazała się jakaś mega pierdoła, gdzieś jakiś wężyk był poluzowany i jego poprawne zamocowanie całkowicie wyeliminowało objawy. Od tamtej pory zrobił chyba z 30kkm i nic się nie dzieje.

W piątek najprawdopodobniej będziemy sprawdzali kompem co jest nietak, powinno wyjść czy czujnik czy może jednak gorsze opcje.

Do góry Bottom