• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Ducato 2.3 2012 problem z abs

kubor15

Nowy
Punktów
0
Witam, tak jak w temacie ducato 2.3 130 12r
Podczas jazdy gdy zaczynam delikatnie hamować wariuje pedał hamulca tak jakbym wciskał hamulec na maxa i abs zadziałał, po dwóch/trzech hamowaniach zapala się kontrolka abs i wtedy już nie ma żadnych problemów z pedałem hamulca. Gdy zgasze silnik i odpalę to błędu nie ma ale znowu pedał hamulca wariuje. Gdy wyciągnę bezpiecznik od ABS to zapala błędy ale wtedy nic nie czuć na pedale. Ktoś doradzi mi gdzie szukać przyczyny ? Z wypiętym bezpiecznikiem niestety nie da się jeździć bo auto nie ma wtedy mocy i nie działa prędkościomierz.
Komputer pokazał mi też błąd U1706 ale możliwe że to przez jazdę z wyciągniętym bezpiecznikiem

Kecaj1201

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Trzeba podpiąć komputer i patrząc na parametry się przejechać. Może być gdzieś wiazka lub czujnik ciśnienia przekłamuje i podaję ze się hamuje mocniej niż rzeczywiście

kubor15

Nowy
Punktów
0
Trzeba podpiąć komputer i patrząc na parametry się przejechać. Może być gdzieś wiazka lub czujnik ciśnienia przekłamuje i podaję ze się hamuje mocniej niż rzeczywiście
Które parametry dokładnie ? Bo mam ten mały komputerek co na telefonie mogę sprawdzić i mogę zaraz iść podpiąć i się przejechać

Kecaj1201

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Trzeba się podpiąć pod modul abs a tym małym na telefon z tego co wiem wpina się tylko w sterownik silnika wiec nim nic nie zobaczy

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Kolego podpinasz komputer i patrzysz o co chodzi. Czy koło lewe, czy prawe...pompa ABSu. Może kabel, może czujnik. Nawet nie wiesz które koło ewentualnie. W tym przypadku tylko komp.
Wątek zamknięty.
Automatyczne połączenie postów:

W 2012 wychodziły dwa modele który to jest ????

U1706 : magistrala danych CAN - komunikacja komputera sterującego silnika i komputera sterującego systemu ABS

Weź może zacznij od wymiany płynu hamulcowego.

Ostatnia edycja:

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Jak niebedzie komunikacji nie powinno szaleć. Czujnik ciśnienia hamowania bardziej.
Ale podstawa to odczyt parametrów na postój , podczas toczenia i podczas hamowania.
Lepiej wypiąć wtyczkę od któregoś koła a nie od razu bezpiecznik.

Do góry Bottom