• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Ducato III 2.3 JTD 2008 r - świece żarowe

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
491
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Wywala błąd P0380 i P0683, czyli błędy przekaźnika i modułu świec żarowych. Po włączeniu zapłonu brak napięcia na świecach ( czujnik temperatury odłączony ). Ponowne włączenie zapłonu i napięcie na świecach się pojawia. Wystarczy odczekać 10-15 sekund aż przekaźnik główny rozłączy napięcie PO ZAPŁONIE i znowu po włączeniu zapłonu nie będzie napięcia na świecach. Świece wymienione, przekaźnik podmieniony, instalacja od przekaźnika sprawdzona. W czym może być problem ? Niby prosta sprawa a pół dnia zmarnowane.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
491
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Jaki bezpiecznik, jakie masy ?
Zasilania na przekaźnik świec dochodzą. Masa na przekaźniku jest, 30-tka i 15-tka także ( sprawdzane żarówką 21W ). Ni cholery nie wiem o co chodzi ...

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
A może wina leży po stronie czujnika temperatury?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
491
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Ale czujnik mam odłączony.
Dlaczego za drugim lub trzecim włączeniem zapłonu pojawia się napięcie na świecach a za pierwszym nie ?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
491
Miasto
Gorzów Wielkopolski
:p
Już wczoraj by był zrobiony, ale nie wiedziałem że w Ducato nie można tego sprawdzać na odpiętym czujniku temperatury.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
491
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Sprawa była prosta, ale moja NIEWIEDZA w grupie Fiata wprowadziła mnie w maliny. Problemem były świece żarowe, niby dobre a jednak nie do końca.
Brak napięcia po włączeniu zapłonu spowodowany był tym, że odłączyłem czujnik temperatury cieczy. Sterownik odczytywał to jako 1270 stopni i nie wysyłał napięcia na świece. Dlaczego za drugim razem wysyłał napięcie, tego nie wiem.
Podłączyłem potencjometr zamiast czujnika temperatury i ustawiając wartość poniżej 5 stopni sterownik każdorazowo załączał świece. Po ustawieniu między 5 a 10 stopni, po odpaleniu silnika włącza je ponownie, aby dogrzały silnik. Niby proste i logiczne a czasu trochę straciłem.

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
To niepierwszy. Alfy tez to maja

Punktów
0
W czym konkretnie masz problem ? Opisałem dość jasno w czym leżał problem :)
Już pisze

U mnie wyglada sprawa tak , po włączeniu zapłonu świece się nie grzeją , po odłączeniu czujnika temperatury wody Zaczynaja grzać . Zapalam silnik bez problemu na 2-3 min wyłączam silnik i znowu nie grzeją i jest problem z odpaleniem

Dwa trzy dni samochód stał i nic przy nim nie robiłem , włączyłem zapłon ( czujnik podłączony ) świece grzeją , odpaliłem auto i zgasiłem po 1min , ponownie świece przestały grzac

Świece zmienione , przekaźnik wymieniony , czujnik wody wymieniony

Żadnych błędów po przeskanowaniu , jedynie te które nastąpiły po odłączeniu przekaźnika i czujnika wody , skasowane bez rzadnego problemu

Ostatnia edycja:
Punktów
0
No dziwna sprawa dość jest ,

to tu rozumuje ze jak uszkodzi sie CTCieczy to swiece mogą nie grzać tak?
Czujnik cieczy jest nowy , chyba ze ecu bierze jeszcze dane z temperatury powietrza dolotowego i temperatury turbo , tego nie wiem dlatego pytam , może ktos naprowadzi mnie na właściwy trop

Do góry Bottom