• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat FIORINO 1,3 MJ problem ze stukaniem w skrzyni biegów

krzys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam,

mam pytanie odnośnie fiata fiorino rocznik 2011. Kupiłem go 2 tyg. temu. Po wyjechaniu z salonu zauważyłem na trasie, że coś tak śmiesznie tyka/tyrka w okolicach skrzyni biegów. Objaw jest taki:
- jak samochód stoi na parkingu i ma włączony silnik (bez wciśniętego sprzęgła) to coś tak dziwnie tyrka (niezbyt rytmicznie z pracą silnika, tak jakby coś się próbowało kręcić i przy tym tak śmiesznie tyrka)
- jak wcisnę sprzęgło na włączonym silniku (samochód stoi) - przestaje tyrkać
- jak ruszam/jade/zwalniam także tyrka (nawet gdy wybiję na luz i wcisnę sprzęgło)

podsumowując tyrka zawsze gdy samochód się toczy i wtedy gdy stoi i nie jet wysprzęglony. Przestaje tyrkać tylko wtedy gdy stoi i wcisnę sprzęgło. Tyrkanie nasila się jak hamuję silnikiem. Nie wiem co to może być - czy ktoś spotkał się z czymś takim? W innych fiorinach nie ma takiego obiawu.

Co o tym sądzicie?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
wygląda na łożysko wyciskowe sprzęgła, ale masz chyba gwarancję prawda?

krzys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
hej - dzięki za odpowiedź. Mam gwarancję i zawiozę go w końcu. Ale ciekawostka - w dwóch serwisach ASO powiedzieli, żeby jeździć bo może się ułoży. Nie wydaje mi się, żeby ułozyło się (zrobiłem nim zaledwie 1500km). Zauważyłem dzisiaj jeszcze jeden objaw - jak podjeżdżałem na skrzyżowanie i wysprzęgliłem go (minimalne obroty silnika) usłyszałem coś, jakby taki świst jakby jakiś element nagle nabrał większych obrotów. Eshhh nowy samochód i już zepsuty.

krzys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
co znaczy że teraz się zacznie ?:) już zaczynam się bać co będzie dalej :) silnik diesel więc mam nadzieję, że pojeżdżę. Gorzej z resztą gratów.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
nic się nie ułoży, jeżeli łożysko jest suche lub wadliwe o się rozleci a sprzęgło zapewne jest dwu-masowe koszt ok 2000zł(same koło). Lepiej niech naprawia na gwarancji łożysko.

krzys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
a nie będzie to przypadkiem dwumasa taka klekocząca?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
my nie słyszymy tego i nie widzimy, masz serwis niech zrobi tak aby było OK, my tylko sugerujemy co może być.

krzys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
ok dam znać jak będę wiedział co i jak :) jeszcze raz dzięki za wszystko

krzys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Już mi powiedzieli w serwisie co było przyczyną. Stwierdzono, że były za duże luzy na zębatkach 1 i 2 biegu - wymieniają (przynajmniej tak twierdzą) wałek i te zębatki. jak dla mnie to powinni wstawić nową skrzynię a nie regenerować obecną. Nie wiadomo co jeszcze tam siedzi. ie to powinni wstawić nową skrzynię a nie regenerować obecną. Nie wiadomo co jeszcze tam siedzi.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Jak kupujesz auto mało ci w tyłek nie wejdą, jak reklamujesz to jesteś już beee.

krzys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
co prawda to prawda. Boję się tylko, że moje serwisowanie nie skończy się tylko na tym - w tych serwisach to coraz mniej wiedzą a coraz bardziej strzelają w diagnozach.

krzys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
tematu nie ma co zamykać bo okazało się, że skręcili skrzynię i stuki dalej są. Czyli nie trafili z diagnozą. Jeżeli jeszcze raz będą ją rozbierali i naprawiali to boję się, że nie pojeżdżę długo na tej skrzyni. Jak to zrobić aby wymienili całą? Macie jakieś wskazówki?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Zobacz to może ci się przyda :
PRAWA KUPUJĄCEGO

1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, kupujący może żądać:
- doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy (chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia)
- nieodpłatność naprawy i wymiany: oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.
2. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w pkt. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.
3. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w pkt. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności:
- ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo
- odstąpić od umowy.
(od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru z umową jest nieistotne)
4. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.
---------------------------

źródło tam masz więcej
http://www.cyberfoto.pl/gielda/53276-abc-reklamacji-prawa-konsumenta.htm

krzys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Dzięki trebor70 za informacje. Wnioskowałem do Warszawy (do BOK assistance fiata) o to aby wymieniono skrzynię na nową. Trafiło to do bielska białej i tam fiat ma zadecydować o tym czy wymienią. Jeżeli odpowiedź będzie negatywna i będą próbowali kolejnej wymiany to będe odwoływał się do praw konsumenta i skieruję sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta. Wg przepisów powinni wymienić cały podzespół na nowy.

krzys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
W opisywanym przeze mnie przypadku pewnie skończy się cała ta zabawa wymianą skrzyni. Dzisiaj odebrałem samochód - ostatecznie skończyło się tym, że wymienili zębatki i tulejki 1 i 2 biegu. Obecnie po "naprawie" tyka ciszej ale tyka. Serwis uznał, że to nie jest defekt i można spokojnie jeździć. Jeżeli nasili się to należy podjechać i będą dalej naprawiali. Ostatecznie nie wyeliminowali tykania a jedynie zmniejszyli przez tą wymianę głośność tego tykania. W sumie polepszyło się, ale to nie jest to co w innych samochodach (nowych) którymi jeździłem po placu (nawet z serwisanetem aby miał porównanie) gdzie nie słychać pracy skrzyni. Centrum techniczne fiata nie zakwalifikowało skrzyni do wymiany. Eshh mówię wam dzisiejsze serwisy i obsługa to jakieś nieporozumienie.

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
to normalka coraz wiecej ludzi boi sie zostawic auto w ASO bo czesto partola a jak nie to ci wymienia cos na nowe co i tak jest dobre (nie tyczy sie to wszystkich ASO)

krzys

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
to jak nie ASO to co? samochód na gwarancji i to tam muszę go serwisować jeżeli będzie jakaś usterka. Z chęcią zawiózłbym auto do swojego mechanika który na tym się zna, ale on nie jest autoryzowanym serwisem fiata. Popaprane to wszystko jak lato z radiem.

Do góry Bottom