• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Marea - przegub

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
Witam was serdecznie i potrzebuje waszej rady i pomocy.
Słuchajcie samochodu stoi w miejscu nie rusza silnik chodzi.
Odejmując sprzęgło i dodając gaz jak by ruszać zaczyna coś strasznie charczeć, ciężko opisać ten dźwięk.
Lewa półoś się kreci normalnie przekazując moment obrotowy, a prawa stoi w miejscu i się nie rsuza.
Po krótkiej konsultacji z jedna osoba doszliśmy do wniosku ze to przegub, i do wa jednak jeszcza raz pytanie czy to może być on ??
Wziąłem się za to sworzeń wahacza ściągnięty, końcówkę drążka też ściągnięta by lepiej mi się manewrowało, nakrętka centralna też doszedłem do przegubu guma też odsłonięta pokazuje się moim oczą łożysko, lecz wygląda to na wszystko dobre.
Próbując sił zawzięty wziąłem i pukam w ten przegub by go zbić ale cóż stoi on w miejscu.
I moje pytanie do was. Czy to jednak na pewno przegub ?? Jak sprawdzić czy jest on jednak dobry jak mam wszystko na wierzchu (troszeczkę obudowa obita od walnięcia młotkiem) ?
Uderzam w taki koszyczek w środku jak zegnę przegub ale on ani drgnie ??
Co wy mi na to polecicie ?
Czy porobić zdjęcia telefonem i może podesłać ??

Dziękuje wszystkim z góry za wszystkie rady które mogą być mi pomocne i pozdrawiam.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Moim zdaniem to wina skrzyni biegów a konkretnie mechanizmu różnicowego. Coś mi się wydaje że czeka Cię wymiana skrzyni

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
problem w tych skrzyniach lecące satelity mechanizm różnicowy można wymienić bez wyciągania skrzyni co pamiętam

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
Czyli mówicie ze to winna skrzynie a nie przegubu ?
Czyli jednym słowem złożyć trochę obity przez mój młotem przegub i trzeba będzie dociągnąć do warsztatu samochód, bo w tych warunkach co teraz robię to wiadomo nie jestem w stanie grzebać przy skrzyni, ani nawet za nia się zabierać, bo warunki jak i sprzęt nie pozwalają.
Nie napisałem jest to Fiat Marea 97 i silnik 1.6 jak coś :)

Pozwolę się tylko spytać, bo wasza wiedza jest zapewne większy niż moja.
Chodzi o przegub, jeżeli by był to on to rozumiem pół oś powinna się kręcić do przegubu od strony koła??

Czyli ostatecznie wasza hipoteza to skrzynia ??

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Jeżeli przegub zewnętrzny ( przy kole) półoś się obraca a koło stoi, może być też usterka przegubu wew. ( od strony skrzyni) i wtedy cała półoś stoi ale można to zaobserwować w ten sposób że część przegubu która wchodzi w skrzynię powinna się obracać. Jeżeli cały przegub stoi to znaczy że brak napędu ze skrzyni

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
Czyli rozumiem zostaje mi teraz sprawdzić sprawdzić przegub wewnętrzny.
To złożyć prowizorycznie, czyli ten rozebrany przegub włożyć w piastę odpalić samochód i zerknąć co z wewnętrznym.
Ku temu jak się pytam i dla swojego bezpieczeństwa i upewnienia się, to przegub ten zewnętrzny no tak trochę zbiłem z jednej strony od uderzania młotkiem rozumiem ze nic mu nie powinno być jak na niego założę z powrotem tą osłonę gumową ?

Wrócę jeszcze z tego co piszesz to najprawdopodobniej od skrzyni, czyli zostaje mi teraz to rozebrane oczyścić napchać nowego smaru grafitowego :)

No to chyba dużo mi pomogliście, jak widać można liczyć na was w najgorszych momentach. Dzieki wielkie.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
nie wiem jak w twoim aucie, ale w seicento przegyby sa zabezpieczone pierscieniami segera - moze masz tak samo i dlatego nie mogles zbic przegubu :)

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
tytoos co do pierścienia nie przyglądałem się, lecz zrobię ze złożę to na szybko prowizorycznie i sprawdzę przegub od strony skrzyni, tyle mam miejsca by zerknąć.

Juz nie wiem co mam myśleć. Wydaje mi się ze się wpakowałem trochę w minę.
Do tego przegub od strony koła wisi mi jeżeli nie on cóz zostaje mi oczyścić to wszystko i złożyć go do kupy i dać nowy smar.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
a moim zdaniem nie masz zielonego pojęcia bo osoba która ogarnia temat wiedziała by co jest po ok 5min bo tyle średnio by zajęło wjechanie na podnośnik i sprawdzenie i z tego co widzę większość osób dobrze ogarniających temat nie wypowiada się bo to jest banał. było zaprowadzić samochód, jak przegub walnięty to by Ci zmienili szybko i koniec. zapłacił byś ok 50-80 i auto sprawne a tak się męczysz kolejny dzień ...

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
a moim zdaniem nie masz zielonego pojęcia bo osoba która ogarnia temat wiedziała by co jest po ok 5min bo tyle średnio by zajęło wjechanie na podnośnik i sprawdzenie i z tego co widzę większość osób dobrze ogarniających temat nie wypowiada się bo to jest banał. było zaprowadzić samochód, jak przegub walnięty to by Ci zmienili szybko i koniec. zapłacił byś ok 50-80 i auto sprawne a tak się męczysz kolejny dzień ...

Mogę być nie miły, ale zadam ci pytanie czy gdzieś napisałem, ze ogarniam temat ??
Nigdzie tego nie napisałem.
Samochód stoi od dobrych kilku tygodni w garażu gdyż warunki drogowe nie pozwalały na zaholowanie go chociażby do najbliższego mechanika.
A jestem człowiekiem który lubi spojrzeć w taki rzeczy wiec patrze i się podpytuje.
Jeżeli zajdzie mi taka potrzeba to go za wiozę do fachowca i tyle.

Zresztą dodam jak się nie mylę przeguby czy tego typu rzeczy przeważnie bierze się na słuch.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Zobacz tylko czy kręci się chociaż półoś jeśli nie to masz problem z wew. przegubem, albo wyskoczył albo się rozpadł lub problem z dyfrem.

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
arni_warbus cała prawa pół oś się wogle nie kręci, czyli jak piszesz wewnętrzny albo dyfer.
Za to całą lewa pół oś kreci się normalnie.

Czyli moja hipoteza na początku założona ze to wewnętrzne będzie przegub byłą dobra, ale osoba z którą konsultowałem zna się niby lepiej na to ale wprowadziła mnie w błąd i że to jest zewnętrzny.

Dziękuje tobie i inny kolegą tak samo koledze adlerkm który też postawił na wewnętrzny.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
no ale jak sie już ośka nie kręciła to nie było co patrzezć na zewnętrzny przegub :)

Zobacz czy faktycznie wewnętrzny nie wyskoczył ze skrzyni - jak nie to niestety skrzynia kaput...

quattro2.8

Początkujący
Punktów
0
Witam ,jeśli auto sie nie rusza z miejsca a lewa półoś sie kręci to jest uszkodzony lewy przegub zew.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
a to moze troceh zle zrozumialem i myslalem ciagle o stronie gdzie oska sie nie krecila - zmeczony jakis dzis jestem ;D

dolar444

Uczestnik
Punktów
0
To ja może zadam inaczej pytanie bo sam się teraz zgubiłem.

Lewa pół oś kreci się a prawa stoi w miejscu (nie kręci się).

Ktos wspomniał ze to w takim razie z lewej strony zewnętrzny przegub? Czy od prawej strony gdzie poł os całą się nie kreci wewnętrzny ?

quattro2.8

Początkujący
Punktów
0
jesli auto nie rusza a półośka sie kręci to znaczy że przegub zew. tej pół... jest rozwalony, powinna być rozerwana gumowa osłona przegubu (jeśli prawa się nie kręci to jest OK)

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
jeżeli lewa półośka się kręci, a lewe koło nie... no to chyba ten przegub nie przenosi momentu obrotowego :)

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
rozumiem że samochód stoi na wszystkich kołach to teoria z przegubem realna lewy zerwany wieloklin półoś-przegób

Do góry Bottom