• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Palio nie odpala po wymianie świec.

wloytek95

Początkujący
Punktów
0
Witam, mechanikiem nie jestem ale mam dość nietypowy problem który pojawił się po wymianie świec ze znajomym który jakiekolwiek pojęcie o mechanice ma.
Posiadam Fiata Palio Weekend 1.2 KAT 73KM z 1999r. Kilka dni temu wymienialiśmy świece i przy okazji kable. Wszystko szło fajnie do momentu próby odpalenia auta. Odpalił na przysłowiowy dotyk lecz spod silnika było słychać klekotanie, tłuczenie. Zgasiliśmy go, poluzowaliśmy świece, sprawdziliśmy kable i nadal było to samo. 3 z kolei odpalenie i kolejnych kilka skutkowały tym że kręcił, dochodziło do momentu jakby prawie go załapało i zapalał ale słabnął i kręcił dalej. Teraz czasu odpala po kilku próbach ale trzeba cały czas trzymać wciśnięty pedał gazu. Nadal klekocze ale już dużo mniej, puszczam pedał gazu, obroty spadają i od razu gaśnie. Zauważyłem jeszcze że podczas gdy przekręcam kluczyk do pozycji że zaświecają się kontrolki to auto się samo zamyka, miga kontrolka od alarmu, migają kierunkowskazy i dopiero mogę odpalić auto. Samochód był u jednego mechanika który sprawdzał rozrząd, cewki, silnik krokowy, czujnik położenia wału i mówi że to jest w porządku. Stwierdził jeszcze że na dwóch zaworach kompresja jest, na trzecim nie ma wcale a na czwartym są 3 bary. Co może być przyczyną takie zachowania auta? Czy coś mogło pójść nie tak podczas wymiany świec? Nic innego oprócz wymiany świec i filtra powietrza nie robiliśmy. Czy auto może nie odpalać dlatego że blokuje zapłon alarm i czy to ma coś wspólnego z brakiem kompresji?

Kicek91

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Kielce
hahah właśnie widać jaki mechanik :p

no ale z tym silnikiem masz racje , jedynie remont CI zostaje albo kupienie używki i wsadzenie

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
czeska bajka sąśedzi

ściągaj głowice jak nie ma ciśnienia albo jak znasz dobrego mechanika to niech zrobi prubę ciśnieniow bez ściagania głowicy i będzie wszystko wiedział

wloytek95

Początkujący
Punktów
0
Mechanik u którego był samochód sprawdzał i powiedział że: świece, kable wysokiego napięcia, cewki, silnik krokowy, czujnik położenia wału i rozrząd jest w porządku. Na koniec sprawdzał ciśnienie i stwierdził że na trzecim cylindrze nie ma kompresji a na czwartym są 3 bary. Na pierwszym i drugim jest w porządku.

Te nowe świece są dosłownie 1-2mm dłuższe od starych. Ciężko tę różnicę zauważyć gołym okiem.

Ostatnia edycja:
A

autozibi

Mechanik u którego był samochód sprawdzał i powiedział że: świece, kable wysokiego napięcia, cewki, silnik krokowy, czujnik położenia wału i rozrząd jest w porządku. Na koniec sprawdzał ciśnienie i stwierdził że na trzecim cylindrze nie ma kompresji a na czwartym są 3 bary. Na pierwszym i drugim jest w porządku.

Te nowe świece są dosłownie 1-2mm dłuższe od starych. Ciężko tę różnicę zauważyć gołym okiem.

Naprawdę to jest czeski film .... To po cholerę sprawdzać wiele innych elementów silnika skoro jest brak kompresji .
Już pisałem , głowica do zdjęcia i jest naprawa uzdrowi twój samochód .

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
a cholera ich wie jak sprawdzali tę kompresje ;)
tam uderzeniowy jest chyba w okolicach kokpitu albo blisko pedaliery , może w pośpiechu albo po pijaku ktoś zachaczył i zonk a potem panika kombinatorsto i więcej szkód niż pożytku no ale mogę się mylić

wloytek95

Początkujący
Punktów
0
Nie wiem jak była sprawdzana kompresja, wiem tylko tyle że jej nie ma.
Dziwi mnie tylko jeszcze to że za pierwszym razem po wymianie świec auto odpaliło na dotyk i było to klekotanie takie. Może nie tyle klekotanie co jakby uderzanie powietrza, coś takiego.

Ostatnia edycja:

wloytek95

Początkujący
Punktów
0
Najdziwniejsze jest to właśnie że po wymianie świec odpalał na dotyk 3 razy i było takie klekotanie i kopcił na niebiesko. Później przestał odpalać, odpala tylko czasami jak długo się kręci, trzyma się przez kilka sekund na niskich obrotach, kopci tak samo i gaśnie.

To było identycznie coś takiego!

Ostatnia edycja:

Kicek91

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Kielce
wiesz nikt nie jest wróżką czarodziejką i Ci że szklanej kuli nie powie co jest grane. Musisz jechać do dobrego mechanika a nie do partacza . Bo takie klekotanie może występować przez wiele przyczyn ale skoro tak czy siak niema ciśnienia na cylindrze to trzeba rozebrać silnik , posprawdzać popychacze , sprawdzić głowice i dać ją do naprawy , sprawdzić panewki jednym słowem albo dziada na szrot i kupić innego albo dać silnik do remontu wtedy będziesz miał 100% pewność że Cie już nic nie zaskoczy hahah:p

wloytek95

Początkujący
Punktów
0
Tak wygląda świeca wyjęta z 3 cylindra.. 1 i 2 są okopcone i wyglądają normalnie a 4 jest zalana.

A tak chodzi silnik. Na filmiku tak dobrze tego nie widać ale bardzo nim rzuca.

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Zalana bo ta świeca jest po kolizji z tłokiem :D

Nad czym tu gdybać męczyć go ... TRZEBA ZDJĄĆ GŁOWICĘ . ROZUMIESZ ??????

Ostatnia edycja:

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Kapke sie wygiela tylko mat3ys spokojnie kombinerkami poprawic szczelinomierzem na wymiar wkrecic i czekac az wiekszego rabanu narobi :) mysle ze nie plakal bys gdyby taki klient wpadl do Ciebie i powiedzial ze cos nie papa w silniku bo za dlugie swiece wkrecil ;-) jak by nie patrzyl czapka w gore i remont... Juz Ty sie wykazales reszte pozostaw mechanikowi  i jesli mechanik widzi brak komprechy to po ki wuj sprawdza kolejne 10 rzeczy? Jesli to taki mechanik to nie zdziwil bym sie ze i w rodzaju swiec sie walnal

Ostatnia edycja:

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Tak jak mówi kolega wyżej wyklepać młotkiem świece i podłożyć podkładkę żeby wyżej poszła ewentualnie jak nie masz nawiń drutu pod świecę będzie latać. Powodzenia ... A zapomniałem kompresji jak nie ma to zalej oleju w cylinder będzie śmigać jak nowe.

Ewentualnie jeszcze można pogdybać kilka dni może jakiś magik cofnie w czasie twój silnik.

Puki nie zdecydujesz się ściagąc głowicę to notorycznie odpalaj, żeby sobie pukał może akurat coś wypuka.

Do góry Bottom