• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Panda 1.1 - zatarty silnik? jak sprzedać?

michal_msq

Nowy
Punktów
0
Witajcie, poniżej przedstawiam swój kłopot, liczę na pomoc.

Auto: Fiat Panda 1.1 benzyna+lpg

Podczas jazdy autostradą, nagle silnik stracił kompletnie moc, zapaliła się kontrolka od oleju, a od silnka zaczęła mrugać, silnik momentalnie zaczął chodzić głośno jak w traktorze i jakby takie metaliczne odgłosy. Po zatrzymaniu się sprawdziłem olej... suchutko! Jakieś 1000km wcześniej poziom sprawdzałem i był ok, więc dziwna sprawa, a śladów wycieków w garażu żadnych nie mam. Miałem ze sobą trochę oleju więc wlałem wszystko i postanowiłem, że muszę zjechać za wszelką cenę z autostrady, więc ruszyłem (brak mocy, max 40kmh, silnik chodził jak w traktorze) po przejechaniu 5km auto kompletnie padło osłonięte białym dymem. Sprawdziłem ponownie olej, był rzadki praktycznie jak woda.

Mimo że auto zdechło kompletnie to później udało się o własnych siłach wjechać i zjechać z lawety i teraz też odpala, ale niesamowicie się męczy, biały dym, brak mocy, strasznie głośno chodzi. Nie będę sprawdzał, ale myślę że po kilometrze by padł na amen. Dodam, że przed tym całym zdarzeniem silnik sprawował się raczej dobrze, chociaż chodził odrobinę głośniej niż kiedyś.

Pewnie zapytacie po co piszę zamiast iść do mechanika. Otóż sprawa wygląda tak, że mam już nowe auto, to będę na 99% sprzedawał w takim stanie w jakim jest. Nie chcę już ganiać po mechanikach bo nie mam na to czasu, ale z drugiej strony może być ciężko sprzedać auto z którym nie wiadomo co jest, a chcę przy sprzedaży być uczciwy i nic nie ukrywać. Przed awarią planowałem je wystawić za ok. 6tyś zł, teraz myślę że za pół ceny nikt go nie kupi, ale może chociaż 2tyś.

Ktoś jest w stanie po opisie wysondować co mogło się stać? Jak najlepiej sprzedać auto w takim stanie?

EDIT: dopiero zapoznałem się z forum, chyba odpowiedniejsze byłoby przeniesienie tematu do działu "pytanie do mechanika"

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom