• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Scudo 2.0 jtd nie odpala.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Witam.
Pacjent Fiat Scudo
Silnik: 2.0jtd (właściwie to 2.0 hdi z PSA)
Objawy: Odpala na 3 sekundy telepiąc się okrutnie, nie reaguje zbytnio na gaz, nie wkreca sie na obroty.
Co sprawdzone: Rozrząd, turbina, wydech, dolot, elektronik z kompem nie znalazł nic podejrzanego, parametry w normie.
Po próbie odpalenia na zdjętym wydechu mam kłęby białego dymu (jakby nie przepalona ropa).
Dodatkowo spaliny cofają mi sie dolotem (zdjąłem gumowy przewód wchodzący do kolektora (podejrzewałem zapchany IC).
Podejrzewam, że wtrysk leje, stąd biały gryzący dym.
Jakieś sugestie?

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Właśnie godz. Temu robiłem mazde 5 2.0 ten sam problem wynik walniety wtrysk a przepustnica tak zawalona że nie było wydać łopatki.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Po odpieciu wtryskow nie kopci i nie chodzi na samostarcie.
Dodatkowo zaobserwowalem brak efektu odkurzacza (przytykalem reka dolot kolektora) przy kreceniu rozrusznikiem.
Mam obawy ze przeleciał łańcuszek w głowicy.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Rozrząd przeskoczyl i krzywki rozjeb..... to tyle w temacie. I klin ścięty na kole wałka
Łańcucha tam nie ma jak to silnik 2.0 8v

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
2.0 16v pasek rozrządu jest na swoim miejscu( blokady pasują).
Bardziej obstawiam właśnie łańcuszek spinający wałki.
Ogólnie najszybciej pękają dźwigienki zawodowe aniżeli krzywki.
Usterka wyglądała tak:
Gość podjechał na orlena po paliwo do kosiarki, zgasił auto normalnie. Jak odpalał to mówi ze auto odpaliło, dwa razy obroty bujnely sie na 1200rpm po czym zdechło i mamy co mamy. Mówił tez ze jak przyjechał na orlen to przy aucie czul taki zapach jakby auto zgrzane było, ale temperature silnika miał w normie jak i rowiez płyny eksploatacyjne.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Tez już nad tym myślałem ze zadusza sie spalinami. Tylko dziwi mnie ze na plaku nie chce chodzić. No i ewidentny brak ssania w kolektorze przy kręceniu. Jutro jak zdążę to odczepię rurkę egra i zaslepie przy kolektorze, może akurat.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Tez już nad tym myślałem ze zadusza sie spalinami. Tylko dziwi mnie ze na plaku nie chce chodzić. No i ewidentny brak ssania w kolektorze przy kręceniu. Jutro jak zdążę to odczepię rurkę egra i zaslepie przy kolektorze, może akurat.
Pierwsza twoja myśl jest najlepsza bo wiesz że po podlaniu powinien a egr nic do tego nie ma.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Najgorsze jest to, że żeby ściągnąć tam pokrywę zaworów to jest huk roboty... Nienawidzę tych rozwiązań.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Podaj kod silnik lub ile zaworów ma.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Klapka otwarta bo prosto w nia plaka waliłem :)
Klin na walku jest ok.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Ciśnienie sprężania mierzyłeś, kręci z oporem czy jakby nie było kompresji?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Nie mierzyłem ciśnienia sprężania bo ten silnik jest tak władowany w stronę grodzi, że nie mam jak tam dojść do świec żarowych bez rozebrania części góry. Przez wtryski tez nie pomierzę bo stoją zapieczone...

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
No dobra ale przecież wiesz jak kręci ze sprężaniem a jak bez? Na słuch to można stwierdzić. Gdyby zawory były uszkodzone to by się obracał bez oporów. Dla pewności grzechotka na koło pasowe i cheja w koło czy stawia opór przy sprężaniu.

A jak nie stawia oporu to głowica do roboty, wiadomo.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
No właśnie z tym oporem to jest tak średnio. Nie jest luźno jak po kolizji ale nie ma tego charakterystycznego "syczenia" kompresji. Póki co zwale pokrywę i zobaczę jak tam walki.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
No to może rozrząd przeskoczył o ząbek albo dwa i dupa, a nie pisałeś że sprawdzony. Nie zawsze syczy, jak motor szczelny to prawie nie słychać.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Proponuje ponownie przeczytać pierwszy post. :) Rozrząd sprawdzony, blokady wchodzą w swoje miejsce. Jak wyrwę wtryski to sprawdzę łańcuszek czy nie przeleciał.
Nie syczy nawet jak zdemontowalem rurę schodząca do kolektora, a turbina tez ma zdjęty wydech :)

Mateusz Diesel-Klinika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam,
Jeżeli nie pracuje na plaku, to coś z mechaniką silnika. Niestety bez sprawdzenia wałków sie nie obejdzie :/

Do góry Bottom