• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Seicento 1.1 2003 r. toksyczne spaliny

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
panowie tylko ten jego błąd mówi o sprawności katalizatora czyli sonda 2 bo tam są dwie, i tak jak pisałem ten błąd mogł wystąpić jak auto nie paliło na wszystkie gary i długo tak bylo jeżdzone

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Nie do końca miałem opla z wysoką emisja spalin i bardzo dużo palił i pokazywało że mieszanka uboga, parametry sondy były nie prawidłowe i oszukiwała :) po wymianie wszystko już jest ok .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Jak już pisałem, zobaczymy jak się sytuacja rozwinie, trudno teraz coś powiedzieć, bo auto stoi rozebrane, będzie złożone, pojeździ, wypali syf z tłumika, zobaczymy spalanie i wtedy będzie można szukać dalej :)

tzok

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bielsko-Biała
Przecież jak byk jest problem ze sterowaniem cewką, ten sterownik jak łapie błąd cewki to odcina wtrysk na danym cylindrze, by ochronić katalizator. W tych autach często podało ECU i takie były objawy, jak było już grzebane to nie odcina wtrysku i pewnie z tego ma paliwo w oleju. W ECU pada driver od cewki.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Przecież jak byk jest problem ze sterowaniem cewką, ten sterownik jak łapie błąd cewki to odcina wtrysk na danym cylindrze, by ochronić katalizator. W tych autach często podało ECU i takie były objawy, jak było już grzebane to nie odcina wtrysku i pewnie z tego ma paliwo w oleju. W ECU pada driver od cewki.
kolega kuma o co chodzi widze :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
W sumie też mówiłem kumplowi żeby podmienił ECU, nie wiem jak sie sytuacja rozwija bo go ostatnio nie widuje

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
widzialem go 2 dni temu, mowi ze jeszcze troche zadymi, jak się nie poprawi to podmieni katalizator

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Temat jest taki że olałem to auto bo jego właściciel to znajomy któremu wydaje się że podłączenie samochodu do kompa jest darmowe :) także go olałem

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tam jest tranzystor kluczujący jak to ten sterownik o ktorym mysle, to w klajstrze można naprawić tzn. podmienic ale zabawa przednia

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom