• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Siena - sporadyczne problemy z odpaleniem

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2812
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Potrzebuję burzy mózgów na temat Fiata Sieny z 2000 roku. Problem jest taki, że auto raz na jakis czas nie chce zapalic, (przewaznie u klienta pod domem :) )
Około miesiąca temu klient przyjechał właśnie z problemem, że czasem mu nie zapala, pomimo usilnych prób w warsztacie celem odtworzenia sytuacji auto za każdym paliło od ręki więc wymieniliśmy profilaktycznie pompę paliwa i filtr.
Klient dał nam również informację, że w momencie gdy występuje ten problem auto normalnie "kręci" i na zegarach nie wyświetlają się kontrolki związane z immo (kluczyk) czyli OK.
Dzisiaj auto wróciło po dwóch tygodniach z tym samym objawem, dwa tygodni było spokoju a dzisiaj nie chciało odpalić.
Auto w momencie odpalenia stało normalnie na płasko, od poprzedniego uruchomienia minęło około osiem godzin.
Auto normalnie na codzień chodzi, silnik pracuje równo, w deszczu i po nocy nie ma również problemów z odpaleniem.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2812
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Bakteria daje rade.

Dzisiaj zauważyłem jeszcze, że stacyjka jest najprawdopodoniej rozwalona bo jak zapali to mogę spokojnie wyciągnąc kluczyk i sobie pójść a auto dalej chodzi. Jednak tak jak mówie, auto w momencie problemu z odpaleniem kręci rozrusznikiem normalnie, a na desce rozdzielczej nie ma informacji o błędzie komunikacji z immo.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Bakteria daje rade.

Dzisiaj zauważyłem jeszcze, że stacyjka jest najprawdopodoniej rozwalona bo jak zapali to mogę spokojnie wyciągnąc kluczyk i sobie pójść a auto dalej chodzi. Jednak tak jak mówie, auto w momencie problemu z odpaleniem kręci rozrusznikiem normalnie, a na desce rozdzielczej nie ma informacji o błędzie komunikacji z immo.
Zapytaj czy ma drugi kluczyk -miałem takie Punto po podmianie kluczyków zapalił ,nie było żadnych objawów ale po podpięciu pod kompa pokazał
problem z rozpoznaniem klucza (immo na desce nie zgłaszało błedu)

ulthar

Uczestnik
Punktów
7
Kiedyś miałem podobny problem tylko ze w polo 1.4 takie samo się działo pomogła wymiana aparatu zapłonowego

L T racing

Bywalec
Punktów
3
a próbowałeś na ''line''
więcej niż kilka razy miałem do czynienia z takimi objawami(głównie RENAULT,PEUGEOT,ale tez kilka z VAG ),ale na line lub popych odpalali
w większości przypadków przyczyna było uziemienie nadwozia,czujnik polozenia walu lub bateria
z fiatem hmm-powodzenia

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
miałem coś podobnego w Pandzie z tym że tam zapalała się na chwilę kontrolka immo przyczyną była kostka stacyjki biorąc pod uwagę że w Fiatach często jest problem ze stacyjkami ja bym zaczął od niej bo i tak się pewnie niedługo zablokuje :)

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Misiek i co z tą Sieną ?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2812
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Cholera wie tak naprawde, kolejnym razem jak klienta podjechała to wymieniłem czujnik wału i od tamtej pory nie było auta na warsztacie.
Także do końca nie wiadomo o co tam chodziło/chodzi.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
jak samochód się sam naprawia to nic dobrego nie wróży :(

P

PogotowieSamochodoweUK

A ja stawiam ze raz na jakis czas nie dostaje paliwa, i starajac sie trafic na ''nieodpalanie'' mial bym caly czas podpiety miernik do pompy paliwa zeby kontrolowac czy przypadkiem przekaznik od niej sie nie przywiesza lub czy styki na nim nie sa przysniedziale/przypalone;)

W astrze mialem taki przypadek, szukalem 4 miesiace az mi bylo glupio jak ten klient dzwonil bo za kazdy przyjazd mi placil heheh Wkoncu po rozebraniu przekaznika okazalo sie ze ma zasniedziale styki.

Do góry Bottom