• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Venga 1.4 crdi - problemy z odpalaniem

Szymonxxx

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich!

Chciałbym skonsultować z bardziej doświadczonymi kolegami pewien problem. Jestem właścicielem Kii Venga 1.4 crdi. W zeszłym roku auto miało problemy z odpalaniem na zimnym silniku przy niskich temperaturach, udało mi się ustalić, że problem leżał po stronie rozrusznika (skorodowany kabel - po oczyszczeniu i wymianie nakrętki problem zniknął). W tym roku problem pojawił się ponownie, niestety powód musi być inny. Rozrusznik wymieniony na nowy, zmienione filtry w tym filtr paliwa oraz olej. Bateria doładowana, sprawdzona również inna bateria.
Samochód bardzo długo (ok 15-20s) kręci przed odpalaniem. Mam również wrażenie, że ok 5s przed uruchomieniem zaczyna „zaskakiwać” i wtedy odpala. Gdy uda się już odpalić, kolejne uruchomienie nie sprawia już takiego problemu, a po 2-3 min pracy silnika odpala już normalnie. Nie ma żadnych innych objawów ze strony silnika jak dymienie, nierówna praca, szarpanie czy większe spalanie.
Czy macie jakieś pomysły, co może stanowić problem? W którym kierunku prowadzić diagnostykę?

pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc!

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Wtryski ,świece żarowe , kompresja,aku, rozrusznik .czujnik temperatury cieczy ....itd
Automatyczne połączenie postów:

A i jeszcze pompejszon comonarejlego

Do góry Bottom