• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiesta mk6 1.4 TDCi czkawka podczas długiego przyśpieszania

kwasekk

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gliwice
Witym
Na początek przedstawię całą historię mojego problemu 1), a obecny problem 2) z czkawką silnika opiszę pod wstępem
1)Od pewnego czasu mam problem z silnikiem w mojej fieście. Zaczęło się od tego, że miałem uszkodzone jedno uszczelnienie wtryskiwacza, objawiało się to rozpoznawalnym pyrkaniem silnika. Oddałem samochód do naprawy uszczelnień i otrzymałem telefonicznie informację, że przy wymianie uszkodzonego uszczelnienia mechanik zauważył ubytek w gnieździe wtryskiwacza. Powiedział, że może je załatać środkiem, który schnie 24h, a jeśli nie zrobię czegoś z ów dziurą, to nowe uszczelnienie ulegnie ponownemu uszkodzeniu. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie sprawy i dodatkowo wymieniłem w tym warsztacie filtr paliwa i powietrza.
Po odbiorze samochodu nic nie wskazywało na to, że występują jakieś problemy. Lecz, po kilku przejechanych kilometrach samochodem podczas normalnej jazdy wystąpił niepokojący stukot silnika i utrata mocy, co udało mi się zarejestrować na kamerze samochodowej, niestety dźwięk jest kiepskiej jakość:
Po powrocie do warsztatu mechanik sprawdził błędy na komputerze diagnostycznym, był pokazany błąd EGR. Ustaliłem z nim, że dokona on czyszczenia EGR i ewentualnej wymiany uszkodzonych części. Skończyło się na wymianie silnika krokowego EGR i przewodów przelewowych wtryskiwaczy (były nieszczelne). Po odbiorze samochodu poczułem zapach paliwa w kabinie a po otwarci maski zobaczyłem poważny wyciek paliwa z okolic silnika. Oddałem samochód w ramach reklamacji i przewody przelewowe zostały ponownie wymienione na nowe.
2)Po odbiorze samochodu sprawował się bezproblemowo jakiś czas, lecz od wczoraj problem powrócił, lecz w innej formie:
Podczas długiego (5-6 s ) ciągłego przyśpieszania, przy obrotach 2-2,5 tyś silnik czasem dostaje jak by czkawki i zaczyna szarpać i traci moc, ale już bez tego klekotu, który słychać było na pierwszym filmie. Po odpuszczeniu pedału gazu czkawka ustaje po krótkiej chwili (1-2 s). Problem występuje bez względu na to, czy silnik jest rozgrzany, czy nie i bardzo sporadycznie ( na trasie 50 km 4-5 razy).

P.S.
Jeżeli ktoś zna dobrego mechanika w okolicach Gliwice, to proszę o namiary.

Z góry dziękuję za pomoc

A

autozibi

Może problem jest z filtrem paliwa , który już był wymieniany ? Być może też jest usterka przepływomierza .
Podłącz go pod tester i sprawdź co pokazuje w parametrach rzeczywistych .

kwasekk

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gliwice
Podczas jednej z wizyt (już po wymianie filtra paliwa) mechanik stwierdził, że nie jest w stanie "nabić" gruszki i widać było pęcherzyki powietrza. Właściwie problemy zaczęły się po wymianie filtra, więc zacznę od sprawdzenia szczelności układu, tym razem w innym warsztacie.
Dziękuję za odpowiedź.

P.S.
Chyba pomyliłem działy, ponieważ moja widza ma temat mechaniki jest zbyt skromna i powinienem zadać pytanie w dziale "Pytanie do mechanika", dlatego proszę o przeniesienie tematu.

Do góry Bottom