• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Filtr DPF VW VI 1.6 tdi

Punktów
0
Miasto
olsztyn
Dzien dobry,
Pisze do Was specjalisci wierzac, ze ktorys z Was bedzie mi wstanie odpowiedziec na kilka pytan.
Problem dotyczy mojego samochody VW Golf VI 1.6 tdi, w ktorym zapchal sie filtr DPF.
Pojechalam do salonu , w ktorym probowano mi pomoc podlaczajac komputer do auta i jadac nim w trase.Mechanicy zrobili ponad 80 km i niestety problemu nie dalo sie rozwiazac. W tej chwili mam wielkie zmartwienie, poniewaz jestem umowiona na wtorek w serwisie, gdzie panowie mechanicy beda wlewali przez sonde jakis plyn, ktory ma rozmiekczyc sadze, ktora sie zebrala w filtrze. Mam nadzieje, ze ta opcja rozwiaze problem, bo jesli nie to czeka mnie wymiana filtra, za ktory trzeba bedzie zaplacic 6000 zl.
Auto jest z 2012 roku ma 62000 km i odkad pamietam co jakis czas podczas jazdy wlaczala sie lampka filtra lecz wczoraj poraz pierwszy filtr zapchal sie na amen :(
Drodzy koledzy mechanicy bardzo Was prosze wypowiedzcie sie na ten temat. Szczerze mowiac nie wiem, co mam zrobic. Rozwazam tez sprzedaz samochodu lub jego zamiane.
Bede wdzieczna za Wasze rady oraz odowiedzi.
Pozdrawiam.
Aga
P.S.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Jak pomoze to ok,ale na dluga mete i tak to nie bedzie.
Albo wymiana na nowy daje dlugie i pewne efekty,lub usuniecie go calkiem z samochodu daje tez efekty juz na zawsze i nigdy problemu nie bedzie.Oczywiscie ta druga opcja nie jest dostepna w serwisie autoryzowanym.
Wizyta w nie zaleznym serwisie pomoze sie pozbyc problemu na zawsze.
Wybor nalezy do ciebie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Olej serwis. Najlepiej wymontowac Karcher i wio. A przy okazji przejechać się bez dpfa i sprawdzić kopcenie. Ps po ile teraz chodzą Dpfy mam kruszonkę z e60 3.0d ?

Punktów
0
Miasto
olsztyn
W ciagu tygodnia jezdzi na krotkich trasach. Niestety zapycha sie zawsze w miescie.

Rozeznam sie w temacie i odpowiem w krotce :) tylko musze mu komin przeczyscic

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Podejrzewałem że tak jest , tu proponuje usuniecie elektroniczne i mechaniczne DPF i będzie spokój , DPF mają taką urode ze sa dobre na trasy a w jak jeżdżą po mieście to się zapychają zwłaszcza te suche. Zmiana auta nie wiele zmieni jak będzie miał DPF

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Wywalić DPF i przy okazji EGR bo w tych silnikach psują się na potęgę i kosztują majatek.

Wywalić DPF i przy okazji EGR bo w tych silnikach psują się na potęgę i kosztują majatek.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Kiedyś czytałem że fap/dpf bjest po to żeby smród z miasta wywieźć na wieś tzn w mieście się łapie cały ten syf a poza miastem wypuszcza to ustrojstwo przy wypalaniu. Ja osobiście fapa pozbylem się 8 lat temu

Do góry Bottom