• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus 2.0 TDCi nie odpala.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Witam problem z focusem 2.0 TDCi 136km G6DA mianowicie auto zgasło nie odpala paliwo jest w zbiorniku. Błędów brak nie ma nic.
Więc sprawdzam obroty silnika synchronizację ciśnienie paliwa lecz którego brak podpiąłem pompkę na powrocie z pompy wysokiego ciśnienia i nic Babel jak stal tak stoi nic nie ciągnie nawet podczas kręcenia rozrusznikiem sprawdziłem zawory na pompie ok działają ale nadal brak ciśnienia poszła druga pompa używana jak wyżej pompa elektryczna na powrót kręcę rozrusznikiem widzę że ciągnie paliwo bąble zniknęła paliwo już na powrocie się pokazało podpiołem pompkę kręcę na powrocie wylatuje paliwo myślę ok powinien odpali podłączyłem go jeszcze chwilę z kompem na kolanach wskoczyło dosłownie na chwilę ciśnienie paliwa auto odpaliło na 3 sekundy i koniec dalej to samo na listwie tylko 6 bar nie buduje w ogóle ciśnienia nawet jak na zasilanie podłącze pompkę elektryczna bez zmian błędów jak pisałem nie ma.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
A ta druga pompa na 100% hula?
Przecie, jeśli nie buduje ciśnienia to gdzie tego nie robi?

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
No właśnie nie wiem właściciel taka przywiuzł ciężko powiedzieć. Na początku robiła 6 bar coś probawl odpalic nagle wskoczyło ciśnienie 250bar odpalił moment spadło do 120bar i zgasł obecnie jest zero bar na listwie myślałem że wypust na wałku nie kreci pompa ale jest ok breszka go próbowałem i siedzi sztywno

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Stawiam na pompę. Poszukaj innej na podmiankę. Jeśli raz dała ciśnienie a później już nie - coś z nią nie tak. A może napęd pompy? Ewidentnie ona nie ma siły albo warunków do stworzenia ciśnienia. Może jest nieszczelna?

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Właśnie napęd sprawdzałem na wałku breszka siedzi sztywno tak myślę może gdzieś kabel uwalony i nie zamyka zaworu ale jak miałem wykręcany zawór podczas kręcenia zamykał się.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Na spokojnie raz jeszcze zdejmuj, sprawdzaj, czyść, montuj. Ja szukałem w moim Polo podszarpywania prawie dwa dni. Usterką okazały się oringi w dolocie, dwa nowe. Wpitoliłem kleju do mis i szczelność już jest. Mała pierdoła a takie cyrki.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Tak właśnie czynię ciśnienie się znalazło jest 290bar przy rozruchu próbkę załapać jak by na jeden i nic więcej ciśnienie trzyma.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
No to dalej teraz po nitce do kłębka czyli droga: pompa > cylindry. Trzeba sprawdzić czy ma wtrysk i co dzieje się w chwili próby sprężania. Raz jeszcze ciśnienia sprężania do pomiaru już na pompie dającej pełne 290bar.
Wykręcać, kręcić motorem i sprawdzić jak tryska. Może, on po prostu nie ma co sprężać??
Automatyczne połączenie postów:

Jeszcze jedna sprawa - daj mu czystego i pewnego paliwa z dobrej stacji, tak spoza baku z jakiegoś choćby 2L baniaka. Oby nie było, że on wodę zebraną w baku próbuje sprężać. Miałem kiedyś taki numer w 1.8TD w Focusie (nie TDCI tylko TD, motor od Mondeo).

Ostatnia edycja:

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Paliwo ma wprzadku, jest czyste auto jeździło normalnie zgaszone i nie odpaliło już udało mi się go odpalić nie miałem za dużo czasu dziś na niego poświęciłem godzinkę odpala po dłuższym kręceniu ale silnik pracuje fatalnie nie równo na kompie wtryski są ok ale tylko na kompie podejrzewam wtryskiwacze ale jak pisałeś kompresie zmierzyć a tego nie robiłem ale podejrzewam jak by jej nie miał a auto odpala to kopcił by na biało a tu nawet jak się gazu doda troszkę kopciucha puści i tyle.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
A rozrządzio się nie posypał??
A może przeskoczył o choćby zęba?
Ustaw go na znaki i sprawdź dla pewności

Dorian87x

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
pompy siemensa nie sa wstanie pociagnac paliwa jak jest powietrze. nie dawaj pompki na powrocie bo to nic nie da musisz dac na zasilaniu najlepiej przed filtrem. potem odpinasz przewod paliwowy zaraz przed pompa odpowietrzasz go jak bedzie sie lapc ropa podpinasz do pompy i lecisz krecic silnikiem na odpietych wtryskach z pradu. czekasz az pojawi sie cisnienie , krecisz tak jeszcze kilka razy i potem odpalasz.

Do góry Bottom