• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus 2.0 TDCI problem z obrrotami/doładowaniem

tomi555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wieliczka
Witam,

Walczę z Focusem 2005 2.0 TDCI 136 hp (osprzęt Siemens) bez DPF.

W zakresie 1500-2500 RMP silnik faluje obrotami - w czasie jazdy i na postoju. Czy zimny czy ciepły. Czasami pokazuje błąd P2263 i wtedy brak mocy, po skasowaniu wszystko chodzi dobrze poza falowaniem obrotów - korekty na wtryskach niskie, dolot szczelny, podciśnienia ok, Egr zaślepiony (ale gdy go udrożniłem było to samo). Stało się to z dnia na dzien -pokazywał uszkodzenie czujnika kopiowania (nie było z niego odczytów) - wymieniłem na nowy - odczyty są, ale falowanie zostało...

Co udało się zdiagnozować - w trakcie falowania obrotów zmienia się położenie VNT turbiny (BPA_OP z czujnika kopiowania) poprzez wysterowanie elektrozaworu (elektrozawór podmieniałem - nic to nie dało).

Poniżej filmik z Forscana i podstawowe parametry. Co mogę jeszcze sprawdzić?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Chyba lepiej bedzie jechać na diagnostykę do warsztatu niż wymieniać w ciemno poszczególne komponenty.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Jak dla mnie to są tematy związane ze sterowanie ilością paliwa. Mój klient ma podobnie tyle, że delikatne falowanie występuje w trakcie jazdy na 4 5 biegu przy 2k obr. czuć delikatnie przyspiesza i odpuszcza. My się poddaliśmy. Silnik po kapitalce a przed było to samo, dwumas nowy stary był wyebany, wtryski też sprawdzone też simens. Ciekawy objaw.

tomi555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wieliczka
VNT sprawdzałem, bo ściągałem gruszkę - chodzi płynnie, bez zacięć. Gruszka też oczywiście szczelna.

Czytałem w necie, że wiele osób ma podobne problemy w TDCI/HDI (z różnym nasileniem) i ciężko zdiagnozować dlaczego - nieby wszystko jest dobrze, a on świeruje. Niktórzy pół auta wymienili (dwumas, turbina, reheneracja wtrysków, czujniki, pompy, filtry) i dalej to samo...

tomi555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wieliczka
Podciśnienie na wejściu do elektrozaworu sterującego VNT jest stałe (ok. -0,9) i oczywiście faluje od -0,3 do -0,9 - tak jak falują obroty.

tomi555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wieliczka
Tzn. na wejściu jest stałe, na wyjściu faluje...

Sterownik biorę pod uwagę, bo gdzieś czytałem, że może to być jego wina. Pytanie jak go zdiagnozować i mieć pewność, że to on?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Źle wyregulowany czunik położenia mieszka turbo? Regulacja sztangi sruba czy podkladkami?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Co z ciśnieniem paliwa podczas falowania? Obstawiam regulator ciśnienia paliwa lub zawór wydatku.

A zepnij turbo na stałe chwilowo, wyeliminujesz w ten sposób jeden element albo będziesz pewien że to sterowanie owej.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom