• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

focus mk1 1.6 2001 anglik

arthrawn76

Początkujący
Punktów
0
Kupiłem focusa dla żony - nauka jazdy. Mieszkamy w UK, dlatego zaznaczam, że mamy do czynienia z anglikiem. Mam kilka- jak na razie mało irytujące problemy. Auto idzie niebawem na kanał, ale sam chcę ustalić co to może być :) oto problemy:

1) najważniejszy...raz na jakiś czas - 2/3 miesiące auto zachowuje się w ten sposób. Odpala prawidłowo. Na postoju mogę wrzucić na maksa obroty nawet 5000. Jednak gdy ruszam, auto ledwo dycha. Przygasa, ale nie gaśnie. Maksymalnie udaje się wrzucić 2 bieg i po przejechaniu 50 metrów, muszę się zatrzymać. Auto ledwo daje rade. Obroty spadają na silniku do 900. Nie słychać żadnych dziwnych dźwięków. Ponownie ruszam, ponownie problem. Zatrzymuję się. Gaszę silnik. 5 minut i auto jeździ tak jakby nic się nie stało. Prawdopodobnie - 2 razy stało się to w chwili, gdy jechaliśmy na rezerwie. Początku rezerwy. Przy zapalonej kontrolce przejechałem 10-15 mil. Nigdy nie dopuszczam do sytuacji pustego mega baku.
Czy to może być filtr paliwa? Pierwszy raz jak się to stało zatankowałem na trasie u innego dostawcy paliwa niż zawsze i stało się tak na ciepłym silniku. Dolewam do paliwa preparat przeczyszczający układ. Posądzam, że filtr paliwa nigdy nie był wymieniany. co to może być?
2) centralny zamek. z niewiadomych powodów, zamyka 3 z 4 drzwi. Są to zawsze drzwi tylne, raz prawe, raz lewe. Ostatnio przesmarowałem zamki i nagle drzwi wszystkie się zamykają, ale raz na jakiś czas, któreś nie zostają domknięte.
3)centralny zamek - zbrojenie zamka. Znalazłem film, na którym pokazano jak uzbroić zamek focusa, tak aby najpierw otwierał drzwi kierowcy, a po kolejnym naciśnięciu kluczyka pozostałe drzwi. Na filmie, pokazano też, że po otwarciu drzwi migają kierunkowskazy. U mnie tak się nie dzieje i nie mogłem tak ustawić zamka. Kierunkowskazy migają dopiero wtedy, gdy drzwi zamykam i drugie naciśnięcie przycisku zamykania powoduje pojawienie się mignięcia.

Bardzo proszę o pomoc i wsparcie. Szczerze z mechanikami w mojej okolicy jest tragedia. Wielu rodaków grzebało w swoich maluchach w Polsce i tutaj psują opinię mechanikom z krwi i kości. Ja na nich mówię przebierańce. Mój mechanik miał mały wypadek i jak na razie nie mogę liczyć na jego pomoc...a nie chcę zostać naciągnięty na naprawę, która zbyteczna zrujnuje mój skromny budżet:)

arthrawn76

Początkujący
Punktów
0
petrol :)
a wracając do pompy paliwa...czy towarzyszą temu jakieś odgłosy? nasłuchiwać? i czy gdyby to była pompa paliwa, to czy ta usterka nie powinna być już na stałe, lub bardzo często?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
W warsztacie można zmierzyć ciśnienie jakie pompa daje w warunkach polowych raczej trudno.
Na przyszłość taka uwaga ,nie wolno jeździć na rezerwie.
Z objawów jakie opisałeś diagnoza jak wyżej.

arthrawn76

Początkujący
Punktów
0
tak kolego, ale jak wspomniałem nie jeżdżę na rezerwie. Zapala się kontrolka, to praktycznie przy pierwszej okazji jadę na stację. A pytanie odnośnie baku. Jak to jest z tym otwieraniem i sykiem z niego? Czy powinien być jakiś dźwięk czy też nie?

arthrawn76

Początkujący
Punktów
0
poczytałem w necie i wychodzi na to, że owy syk jest częstym elementem występującym podczas eksploatacji focusa :)

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Pojeździć z odkreconym wlewem paliwa bedziesz wiedzial czy sie zapowietrza

Do góry Bottom