• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus MK1 1.8 tdci - Opór przy wrzucaniu biegu

yorqe

Nowy
Punktów
0
Witam. Problem zaczął się jakieś pół roku temu. Ciężko wchodził pierwszy bieg do tego stopnia że trzeba było użyć dużej siły aby się udało. Pomagało wrzucenie innego biegu i dopiero jedynki. Jak już weszła to wszystko było ok do czasu puszczenia sprzęgła i tak w koło. Zauważyłem że przy wciśniętym sprzęgle podczas wrzucania biegu auto wyrywa do przodu. Mechanik obstawiał uwalony wysprzęglik. Został wymieniony komplet sprzęgła z dwumasą i wysprzęglikiem na LUK. Po tym zabiegu było trochę lepiej ale szału nie było. Po pół roku znowu jest to samo z tym że auto wyrywa już z każdego biegu przy wciśniętym sprzęgle. Jedynka znowu wchodzi z oporem. Czuć jakby dzwignia trafiała w ściane ale wystarczy wrócić do pozycji gdzie jest luz i za drugim razem już wchodzi bez problemu. Czy po tak krótkim czasie mógł znowu paść wysprzęglik czy to może coś innego?

yorqe

Nowy
Punktów
0
Odpowietrzane było dwa razy. A co do tej pompki to też mi to przyszło do głowy ale z tego co czytałem to powinien być mokry dywanik od wycieku a u mnie sucho. Czy jest możliwe że pompka nie działa poprawnie mimo braku wycieku?

yorqe

Nowy
Punktów
0
W sumie nie znam się na autach więc ciężko mi powiedzieć ale chyba w normie. Żadnych niepokojących luzów nie zaobserwowałem. A co do pompy to jest jakiś myk żeby ją sprawdzić czy tylko podmianka na inną coś wyjaśni?

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
witojcie HEJ:D co do focusa to w normalny sposób go nie odpowietrzycie dobrze do tego auta do odpowietrzania zabieramy się od dupy strony czyli duża strzykawa szlaufik paliwowy i wstrzykujemy płyn odpowietrznikiem :cool:

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Tak i ważna w tym aucie jest regulacja na linkach zmiany biegów.

Do góry Bottom