• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus mk2 podwyższone obroty silnika

Elbkris

Początkujący
Punktów
0
Forumowicze!

Mam problem w swojej foczce 2006 z obrotami silnika, a więc:
1) po odpaleniu silnika wskazówki obrotomierza i paliwa spadają do 0, drżą i wskakują na swój poziom (oprócz obrotomierza, dalej w pkt.2)
2) obroty na poziomie 1200 na zimnym silniku, po przejechaniu jakiegoś odcinka wracają do 800 czyli prawidłowego.

Co może być przyczyną? Jestem po wymianie alternatora (który nie ładował akumulatora przez co nie było ładowania), akumulator choć 8-letni Bosch ale działa jak nowy.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Silnik normalnie pracuje? tylko te wskazówki mają ten mankament? Zmierz ładowanie aku po odpaleniu. 1 pomiar bez obciążenia drugi pomiar włącz dmuchawe na 4 + światła

Elbkris

Początkujący
Punktów
0
Ładowanie w porządku, normalne dla takiej pracy. Wskazówki wariują raz na jakiś czas, martwią bardziej te podwyższone obroty

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Ale obroty słyszysz, że idą w górę (falują) czy tylko wskazówka lata a silnik normalnie pracuje?

Jak faluje silnik podejrzewam silnik krokowy jak nie, tylko zegary szaleją to pewnie po wymianie alternatora szwankuje regulator napięcia w alternatorze, powiedz mi jakie masz V po pomiarach. Najczarniejszy scenariusz deska pada

Ostatnia edycja:

Elbkris

Początkujący
Punktów
0
Przed wymianą alternatora i po wymianie jest identycznie - wskazówka pokazuje stale 1100-1200 obrotów i słychać szybszą pracę silnika i dziwne falowanie.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Faktycznie pomogło
Zasadnicze pytanie - czy w tym modelu (1.6 Duratec) jest w ogóle silnik krokowy?
W duratec nie ma krokowego jest przepustnica elektryczna, przeczyść ją i zobaczysz czy będzie efekt. Są specjalne środki do tego które szybko odparowywuje, czujnik przy okazji też przeczyść, uważaj żeby nie uszkodzić rezystora na czujniku. Znałem przypadek gdzie po odkręceniu przepływki rezystor był urwany i miał lekkie falowania.

Do góry Bottom