• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 podwyższone obroty przy uruchamianiu po dłuższym postoju

Mirobal

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jelenia Góra
Nie wiem czy był już poruszany na forum ten problem, ale nie mogę znaleźć.

Golf 4 z 2003 r, silnik 1,4. benzyna

Kiedyś tego nie miałem, ale od jakiegoś czasu po dłuższym postoju (nie zawsze) po uruchomieniu silnika obroty są podwyższone do około 1200 obr/min. Muszę czekać aż spadną albo ponownie uruchomić silnik. Bywa też tak, że nie raz uruchamia się normalnie a ponowne uruchomienie za moment powoduje wzrost obrotów. Tak się dzieję na zimnym silniku.
Nie są to takie wyższe obroty jak miałem kiedyś gdy uruchamia się zimny silnik, to jest około 900obr/min.

Obroty wracają do normy po jałowej pracy około 1 minuty lub zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu.
W czasie normalnej jazdy obroty trzymają równy poziom na biegu jałowym około 750 obr/min. Nic nie faluje jest wzorcowo.

Po pewnym czasie pojawiło się coś czego wcześniej nie było. Po włączeniu zapłonu, podczas sprawdzania kontrolek pojawił się sygnał dźwiękowy, który zanika po wygaśnięciu kontrolek i napis service.

Byłem u mechanika, który po podłączeniu komputera skasował ten sygnał ostrzegawczy i stwierdził, że jest uszkodzona grzałka sondy lambda przed katalizatorem. (taki był błąd w oprogramowaniu). Czujnik sonda lambda został wymieniony ale problem nie ustąpił.

Co może być tego przyczyną?

Mirobal

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jelenia Góra
Dziękuję! U mnie obroty nie falują, tylko przez minutę są podwyższone do 1200 obr/min, a później jest ok

Parametry rzeczywiste i czujnik temp cieczy
Jakaś nowa metoda i moda na naprawianie aut na forum... Daj mechanikowi, niech zrobi, zapłacisz i po problemie.
Przecież napisałem, że dałem do naprawy. Zapłaciłem prawie 600 zł a problem jak był tak jest. Dlatego staram się szukać informacji, by nie pójść z torbami przy 14 letnim aucie.

Parametry rzeczywiste i czujnik temp cieczy
Temperatura w czasie jazdy wydaje się dobra. Jak złapie 90 stopni tak równo trzyma. Ostatnio był wymieniany termostat.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Tak jak pisze TOM może być czujnik cieczy chłodzącej, trza by sprawdzić zawór wolnych obrotów, wyczyścić , podmienić, wymienić ,oblukać przepustnicę czy nie ma syfu. Coś mi tu nie gra czy sondę wymieniałeś samemu ? czy ten mechanik ? wymienił na nową ? czy używkę ? czy w ogóle ją wymienił ? czy tylko skasował błąd sondy i powiedział że wymienił , grzałka w sondzie zaczyna grzać gdzieś po około 40 sekundach.

Mirobal

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jelenia Góra
Tak jak pisze TOM może być czujnik cieczy chłodzącej, trza by sprawdzić zawór wolnych obrotów, wyczyścić , podmienić, wymienić ,oblukać przepustnicę czy nie ma syfu. Coś mi tu nie gra czy sondę wymieniałeś samemu ? czy ten mechanik ? wymienił na nową ? czy używkę ? czy w ogóle ją wymienił ? czy tylko skasował błąd sondy i powiedział że wymienił , grzałka w sondzie zaczyna grzać gdzieś po około 40 sekundach.
Sondę wymienił na nową. Kosztowała 450 zł. Starą widziałem po wymianie. Przy okazji wymienił termostat bo ręką wyczuł przepływ cieplejszego płynu do chłodnicy, tak jakby termostat przepuszczał. Czujnik temperatury był wymieniany na nowy jesienią zeszłego roku.
Dzięki za porady. Sprawdzę to co napisane. Dziwne jest to, że parę razy mierzyłem z zegarkiem ile mam po długim postoju podwyższone obroty i jest to zawsze równo, co do sekundy 1 minuta i obroty spadają do 900, a chwilkę potem na 750 i już tak trzyma do następnego całkowitego wystygnięcia silnika.

Do góry Bottom