• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford 2.0 Ecoblu Transit Automat

rusbog

Początkujący
Punktów
1
Witam. Przy wymianie rozrządu 2.0 ecoblu ford transit jak zablokować wał żeby odkręcić/dokręcić śrubę wału korbowego, skrzynia biegów automatyczna?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Witam. Przy wymianie rozrządu 2.0 ecoblu ford transit jak zablokować wał żeby odkręcić/dokręcić śrubę wału korbowego, skrzynia biegów automatyczna?
W kole pasowym masz 2 gwintowane otwory , wkrecasz śruby, i to Twój punkt podparcia do trzymania koła podczas dokręcania .

rusbog

Początkujący
Punktów
1
W kole pasowym masz 2 gwintowane otwory , wkrecasz śruby, i to Twój punkt podparcia do trzymania koła podczas dokręcania .
Te otwory są teoretycznie są pod ściągacz do demontażu koła po odkręceniu śruby. Moment dokręcenia jest wieloetapowy i duża siłą. Myślisz że wytrzyma to koło?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Te otwory są teoretycznie są pod ściągacz do demontażu koła po odkręceniu śruby. Moment dokręcenia jest wieloetapowy i duża siłą. Myślisz że wytrzyma to koło?
Wiem że są do demontażu, wiem też że koło wytrzymuje bezproblemowo , jedynie twarde śruby potrzebne by się nie wyginały.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Ostatnio z tym walczyłem, wkładałem rurkę w koło która zapierała się o podłużnicę, z drugiej strony podpora z "koziołka", pod miskę w twardym miejscu czyli w miarę na brzegu podnośnik i deseczka co by michy nie wgiąć i udało się, 300nm na przed ostatnim etapie szło dokręcić ....

rusbog

Początkujący
Punktów
1
Ostatnio z tym walczyłem, wkładałem rurkę w koło która zapierała się o podłużnicę, z drugiej strony podpora z "koziołka", pod miskę w twardym miejscu czyli w miarę na brzegu podnośnik i deseczka co by michy nie wgiąć i udało się, 300nm na przed ostatnim etapie szło dokręcić ....
Zrobiłem takie "widły" boczne i zablokowałem koło pasowe i odkręciłem. Nie wiem jak bedzie z dokreceniem bo 300NM i jeszcze jest 90 stopni.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Też powinno dać radę jak widły konkretne.
W przypadku zdjętej miski jest dużo prościej z zablokowaniem tego wału :)

Do góry Bottom