• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus 1.6dci Mk2 - brak mocy, dławienie

Haczyk94

Początkujący
Punktów
0
Witajcie,
Posiadam focusa z 2009r z silnikiem 1.6dci, przebieg 260tys, a posiadam go od 150tys.
Jakiś rok temu miałem objawy duszenia się silnika podczas wyprzedzania, nie zawsze lecz sporadycznie do czasu jak przy redukcji zgasł i nie odpalał. Na drugi dzień odpalał bez problemu i jeździł bezawaryjnie przez pół roku. Wymieniłem wtedy filtr paliwa bo podejrzewałem zapchanie. Sytuacja wróciła, szukanie przyczyn było w EGR jednak mam go potocznie mówiąc zaślepionego. DPF również nie jest już bolączka mojego auta. Wtedy okazało się ze mam zatarty jakiś zawór tzw mała pompa (zapomniałem nazwy) do dziś po wymianie nie miałem problemów.
Teraz po tym całym roku ponowienie silnik przy dodawaniu gazu dławi się po kilku km dławienie objawia się przyglądaniem obrotów i strata mocy. Ciekawostka jest to ze po ponownym odpaleniu silnika jade bez problemów. Sytuacja ma miejsce bez ostrzeżenia, mogę jechac 500km bez problemu a jadąc po bułki mam problem wrócić do domu. Dodatkowym objawem jest to ze jadąc na tempomacie np 130km/h nagle silnik sobie zadławi się nie tracąc prędkości i jedzie dalej bez problemu. Sytuacja ta ma miejsce tak samo jak wcześniej czasem dwa razy w tygodniu a czasem wcale.
Wie ktoś gdzie szukać usterki? Mechanicy próbują mi wymienić pół auta na czuja.
Dziękuje za pomoc!

Punktów
0
zmień regulator ciśnienia na pompie na inny niekoniecznie nowy czasem paproch robi robotę, można też go wyczyścić przedmuchać, najłatwiej podpiąć się czymś do kompa i podczas jazdy obserwować parametr ciśnienia na listwie, ciśnienie doładowania, przepływomierz.

Haczyk94

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za podpowiedz.
Dzisiaj jak wracałem z pracy ponownie brak mocy i zgasł, przez kilka minut silnik odpalał na dosłownie dwie sekundy po czym gasł. Po chwili udało się odpalić i z brakiem jakiejkolwiek mocy przejechałem z 10km na 3 biegu obroty na płaski h odcinkach rosły minimalnie do ok 2200 obrotów po czym szybko rosły do końca lecz brak było przyspieszenia typowego dla turbo, po wbiciu 4 biegu zamul i od nowa zabawa z trójka aż zgasł. Jednak tym razem po przekręceniu stacyjki ponownie silnik odrazu odpalił i pracował bez problemów i resztę trasy pokonałem bez zająknięcia..

Haczyk94

Początkujący
Punktów
0
Jak do niego dotrzeć? Osiągalne w domowym garażu?

Dziś chyba jazda się skończyła bo pierwszy raz wyskoczył komunikat „awaria silnika”. Kilkukrotnie pojawia się i ogranicza moc a zaraz jedzie normalnie po czym znowu pojawia komunikat..

Haczyk94

Początkujący
Punktów
0
Witajcie po przerwie,
Mechanik wymienił filtr paliwa i EGR bo wywalał błąd. Jednak komunikat który się wyświetla tj awaria silnika (dodatkowa zegary spadają do zera) i brak reakcji na pedał gazu, po chwili silnik gaśnie i czasem odpala a czasem nie. Pojawiają się niestałe błędy wszystkich trzech pedalow oraz podczas jazdy w trakcie pojawiania się komunikatu o awarii wywala błędy U0155, U2516, U0405.
Mechanik twierdzi ze to coś z elektryka i powinienem udać się do specjalisty od elektryki. Macie jakieś pomysły?

Haczyk94

Początkujący
Punktów
0
Powiedzcie mi czy tak rozebrany licznik mogę oddać do elektronika? Czy z drugiej strony tez są luty?

Załączniki

• 999E52FB-A5E7-401A-81B5-3A0D69001900.jpeg
    999E52FB-A5E7-401A-81B5-3A0D69001900.jpeg
    1,9 MB · Wyświetleń: 8

Haczyk94

Początkujący
Punktów
0
Panowie chce się upewnić. Czy na pewno w moich zegarach poliftowych trzeba dobierać się od środka? Filmik pokazuje przedlift jak i inne poradniki tego typu. Jeśli chodzi o polift to nie mogę znaleźć a zastanawiam się czy coś z drugiej strony jest bo chyba na płytkach wszystko powinno byc z jednej strony?

Haczyk94

Początkujący
Punktów
0
Nie wiem jak edytować poprzedni post wiec przepraszam za post pod postem..

Odpowiedziałem sobie na pytanie odnośnie rozbierania licznika i fakt cały rozebrałem i są tam inne luty. Jednak dziś przejrzał go znajomy znajomego który nie zajmuje się elektryka samochodowa ale jakieś tam pojęcie ma. Stwierdził ze wszystko jest dobrze.

Pytanie czy ufać mu czy dać jeszcze licznik do fachowca od takich spraw?

Poniżej filmik z yt gdzie pokazane są identyczne objawy jak u mnie. Czy takie zachowanie się auta może mieć inne podłoże niż licznik?

Dzieki za pomoc!

Do góry Bottom