• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford focus 1.8 TDCi 2003 115 km ciężko odpala na zimnym

Mateusz69

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam, posiadam ciężki przypadek Forda Focusa 1.8 TDCi z 2003 roku 115 ogierów. Problem zaczyna sie, gdy temperatura spada poniżej 0, wtedy bardzo bardzo długo kręci, złapie i odpali, później odpala jak strzala, tak samo jak w lato. Problem zaczyna się po nocy a zwłaszcza zimnej. Żeby było trudniej to powiem co było wymienione lub sprawdzone
Komplet świec żarowych, przekaźnik działa
Akumulator ładowany lub nie (nie ma różnicy)
Zawór zwrotny paliwa założony
Wtryski i pompa Delphi (wtryski regenerowane rok temu) ale na wszelki wypadek sprawdzone w serwisie Forda i niby wszystko ok
Pytanie zaczyna się gdzie szukać problemu czy to któryś zawór na pompie czy na listwie wtryskowej? ( Tylko w tym drugim przypadku raczej za kazdym razem miałby ciężko zapalić) czy jak wyczytałem na drugim forum zmienić rozrusznik? Niby w niektórych przypadkach pomaga, ale nie jestem przekonany do tego pomysłu. Zakładać "ciepły start" kosztuje 100 zł i podgrzewa dłużej świece, tylko też w to nie wierzę;) jeśli ktoś miał podobny przypadek i rozwikłał problem w jakże kochanych i lubianych fordach to proszę o pomoc!;)

Mateusz69

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Sprawdzone, że czujnik działa, a bez czujnika świece grzeją tak samo długo, już to testowałem. A w serwisie był na sprawdzeniu wtrysków i pompy i okazało się, że nie ma do czego się przyczepic

i serwis Forda się wyłożył na takim klamocie...
Znając życie nie masz nawet takiego klamota, jesli masz komentować głupio to lepiej się zastanów dwa razy i wgl nie komentuj

mondeo

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Chojnice, Tuchola
Mój też ostatnio przy zerowych u ujemnych temperaturach zaczął ciężej odpalać na zimnym, ale jak załapie to puści niebieski dymek i po chwili zacznie kopcić na biało, chwilę tak kopci i się uspokaja po tym pali od strzała
Czy to mogą być wtryski czy świece, a może czujnik temp cieczy bo zaczął mi wskaźnik falować wraz z prędkością jazdy
Nie ma błędów

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Mój też ostatnio przy zerowych u ujemnych temperaturach zaczął ciężej odpalać na zimnym, ale jak załapie to puści niebieski dymek i po chwili zacznie kopcić na biało, chwilę tak kopci i się uspokaja po tym pali od strzała
Czy to mogą być wtryski czy świece, a może czujnik temp cieczy bo zaczął mi wskaźnik falować wraz z prędkością jazdy
Nie ma błędów
Podgrzej 15 minut filtr paliwa i spróbuj odpalić... :D Rozumiem, że też o fordzie mowa. W benzyniakach był jeden czujnik temp silnika w głowicy i odpowiadał za dane do ecu i na wskaźniku na desce. Jeżeli tak jest w TDCI (a tego akurat ja nie wiem) to możliwe, że czujnik ci pada. Ale najpierw podgrzej filtr po nocy i zobacz czy pali :D
To że nie ma błędów to nie znaczy, że np nie pokazuje temperatury +20st :D... (a na dworze np. -3)

Ostatnia edycja:

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
No ja też stawiam na czujnik raczej.
Filtr wymieniany jakieś 8tys km temu
Może to przerost formy ale ja filtr wymieniam co 10 tys i zawsze przed zimą... W 407 miałem problem ze świeczkami i palił bez nich do -15 bez zająknięcia. Dopiero przy -18 nie chciał.... Pogrzałem filtr paliwa przez 15 minut i odpalił...

mondeo

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Chojnice, Tuchola
Podgrzanie filtra tylko daje to że woda zgromadzona na dnie puszcza, dlatego nowsze auta mają grzałki w mocowaniu filtrów.
Ja spróbuje wymienić czujnik i zobaczę co będzie (czujnik mam już nówkę w bagażniku)

Do góry Bottom