• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford focus c max 2.0 TDCI brak mocy

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
Mam problem z kolegi fordem c maxem 2.0 tdci i nie ma mocy. został wymieniony elektrozawor ten co jest wyzej połozony zregenerowane turbo a on dalej niema mocy. na poczatku było ale chwilami i wyskakiwał bład zbyt wysokiego cisnienia a teraz wyskakuje blad niskie cisnienie doładowania . co moze byc przyczyna ?

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
a od czego jest ten elektrozawor na samym dole ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sprawdz przeplywomierz i egr, twoja moc powinna d0 Ciebie wrocic:)

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
jak mawiał taki jeden z filmu NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI:p:D nawet nie łaska konkretnie elektro zawór od--- tylko wiecznie TEN NA DOLE TEN N A GÓRZE AKU--WA TAM sranie w banie a nie Anie

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
koledzy jest dalej problem z tym Fordem. tylko teraz sprawa wyglada inaczej. turbo po regeneracji i raz ciagnie raz nie . nie ma stałego układu. jak podłacze na krótko omijając elektrozawór to auto jest mocne i wszystko jest ok. i nie przeładowuje. a wystarczy ze podłacze to juz nie ma mocy i wywala błedy. prosze o pomoc bo ma jechac na wakacje i nwm czy na krotko bedzie bezpiecznie jechac

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jakie błędy? Tylko od doładowania czy i inne? Jakie teraz to doładowanie za niskie czy za wysokie?

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Zamień wężyki w tych zaworach kiedyś miałem taki przypadek że ktoś zamienił podciśnienia i turbina była sterowana zaworem od egr i takie rzeczy się działy.

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
jak podlacze vacuometr to nie idzie podcisnienie na turbo z zaworu. a napiecie na wtyczce jest 9.8 v i nie zmienia sie nawet podczas dodawania gazu

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja mam jedna rade, wez to zaprowadz do mechanika. Ten post to jakas maskara.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
jak podłączyłeś na krótko i jest git to wyp....ten grat z którego podpinałeś na krótko, krótko i na temat.

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
tak juz daje 4 czy 5 elektrozawor i jest to samo. napiecie w kostce ktora dochodzi do elektrozaworu nie zmienia sie tylko jest 9.8v a według mnie to powinno sie zmieniac wzgledem dodania gazu, tylko przez moment po uruchomieniu jest 6.8v i wtedy wychodzi podcisnienie na turbo a potem juz go nie ma

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jeśli masz jakiś stały błąd to sterownik chodzi w trybie awaryjnym, masz stały jakiś czy tylko po jeździe próbnej się pojawia?

według mnie to powinno sie zmieniac wzgledem dodania gazu,
Wątpię aby tak było, zmienić się powinno dopiero po przekroczeniu zadanego ciśnienia, a co tam jest za turbo geometria czy wastegate?

Ostatnia edycja:

Mirek Wp

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Glasgow
a moze elektrozawór robi robote ze nie otwiera sie sprawdz moze połaczenia do tego

Grzegorz648

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Golub-Dobrzyn
kolego mialem podobne objawy u mnie wadliwa okazała się gruszka podciśnieniowa przy turbo wraz z czujnikem kopiowania turbo. Po wymianie ok.

Do góry Bottom