Grzegorzkx4
Początkujący
Witam, mam ciekawą sprawę z moim Fordem z silnikiem 2.0 16v w gazie. Już w sumie 2 lata wożę się z tematem mojego dymiącego focusa. Zaczęło się, że jakiś czas po zakupienie zaczął dymić, wymiana uszczelniaczy nie pomogła, później zakup nowego silnika, kilka dni spokoju znowu dymienie, wymiana uszczelniaczy i UPG i znowu chwila spokoju i znowu dymienie... Ogólnie rzecz biorąc zastanawia mnie jedna rzecz.
Focus dymi zawsze po postoju ok 6-8h ale tylko wtedy gdy:
a) Temperatura na zewnątrz jest wyższa od 0 (przy temperaturze minusowej nigdy nie będzie dymił nawet jak by stał kilka dni)
b) Temperatura jest niższa od ok. 24 stopni (powyżej tej temperatury też nie zadymi nawet po dłuższym postoju)
W czasie jazdy nie dymi w ogóle. Dolewkę oleju muszę robić 0.2l na 1000km (najbardziej chyba przez wycieki). Płynu chłodniczego nic nie ubywa. Dym wpada w szary kolor.
Potrafi ktoś wytłumaczyć czemu dymienie jest akurat w takich określonych temperaturach ??
Focus dymi zawsze po postoju ok 6-8h ale tylko wtedy gdy:
a) Temperatura na zewnątrz jest wyższa od 0 (przy temperaturze minusowej nigdy nie będzie dymił nawet jak by stał kilka dni)
b) Temperatura jest niższa od ok. 24 stopni (powyżej tej temperatury też nie zadymi nawet po dłuższym postoju)
W czasie jazdy nie dymi w ogóle. Dolewkę oleju muszę robić 0.2l na 1000km (najbardziej chyba przez wycieki). Płynu chłodniczego nic nie ubywa. Dym wpada w szary kolor.
Potrafi ktoś wytłumaczyć czemu dymienie jest akurat w takich określonych temperaturach ??
Ostatnia edycja:

ktos jadacy za Toba w nocy oswietlajac zobaczy.