Witam,posiadam Forda kuge z 2009r auto zakupione rok temu z udokumentowanym przebiegiem 170 tyś km,około 3 miesiące temu został wymieniony olej silnikowy na Motul x-clean 8100 5w30 po 2 tygodniach od wymiany zapaliła sie kontrolka Awari silnika myśląc że to inspekcja olejowa usunąłem błąd po czym następnego dnia znów nastąpił,po podpięcie pod komputer diagnostyczny pokazuje pogorszenie stanu jakości oleju. Zaprowadziłem auto do fachowca od Dpf po czym stwierdził że jest wszystko ok czujnik różnicy cisnienia takze,wymieniłem jeszcze raz olej na ford formula dedykowany dla tych silników,po tygodniu problem znów nastąpił. Auto było już 3 razy w serwisie została zregenerowana pompa wysokiego cisnienia,sprawdzane wtryski czyszczony dpf wymieniany przy każdej wizycie olej tym razem na motorcraft 5w30 A 5 i sytuacja cały czas się powtarza. Po wymianie oleju 500 km i wyskakuje ten sam błąd,olej na bagnecie cały czas rośnie,płyn chłodzący w normie auto ma przyspieszenie nie dymi równo pracuje ładnie pali,mechanik rozkłada ręce daje gwarancję na dpf wtryski i pompę twierdząc że parametry mają jak w nowym aucie. Czy ktoś z was może coś jeszcze poradzić w tym temacie? Z góry dziękuję.