• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A5, 2.0 TFSI, CDNC, ciśnienie oleju

Posejdonek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Witam, mam problem ze swoją a5-tką, silnik CDNC, multitronic.

Wczoraj wieczorem podczas dość agresywnej jazdy, na odcinku około 5km przy dojeżdżaniu do świateł, zapaliła mi się kontrolka EPC oraz wyskoczył komunikat o zbyt niskim ciśnieniu oleju i nie przekraczaniu 4000 tys/obr. Przejechałem jakieś 200-300m i po około minucie zgasiłem silnik. Wentylator chodził jeszcze przez około 2-3 min. Sprawdziłem stan oleju na MMI - max. Żadnych wycieków pod autem ani w komorze silnika nie zauważyłem. Uruchomiłem silnik, nie paliła się już kontrolka epc, ani nie wyskoczył żaden komunikat. Wróciłem do domu, a dziś pojechałem do znajomego aby sprawdził mi kody błędów które wyskoczyły. Wykasował błąd jaki wyskoczył czyli przełącznik ciśnienia oleju - nieprawidłowe działanie. i poradził aby normalnie jeździć, chyba że znów wyskoczy taki komunikat. Następnie zrobiłem trasę autem około 140km bez żadnych niepokojących komunikatów, z tym że przy kolejnym odpaleniu auta i przejechaniu jakiś 2km podczas dojeżdżania do świateł znów na dosłownie 2 sekundy wyskoczył komunikat o ciśnieniu oleju ale zniknął. Czy ktoś miał może z czymś takim do czynienia?

Dodam że:

Auto jest po Stage 2, wymienione pierścienie na tłokach, nie bierze oleju z tym, że przejechałem dopiero 4k km.

Olej Millers 5w30, wymieniany jakieś 500km temu.

Dziś zaprowadziłem auto do mechanika, CAR-Serwis w Szczecinie, pomierzyli ciśnienie oleju i wyszło:

bieg jałowy - 1,1 bara

2 tys/obr - 2,2 bara

3,7 tys/obr - 4 bary

Ich diagnoza padła na elektrozawór przełącznika ciśnienia oleju, został wymieniony i przez około 30-40 km żadnych niepokojących komunikatów. Przy kolejnym odpaleniu auta gdy byłem odstawić na parking strzeżony, znów pojawił sie komunikat niskiego ciśnienia oleju, z tym że po dodaniu gazu momentalnie zniknął i nie pojawił się ponownie. Ktoś ma jakiś pomysł? będę bardzo wdzięczny

Posejdonek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
mógłbyś mi powiedzieć co masz na myśli? :)
dzis po rozmowie z jednym ze znajomych mechaników, wyszło żeby sprawdzić walki wyrownowazajace, jest sens je sprawdzać czy obstawiać raczej na czujniki ciśnienia oleju? chciałbym uniknąć brnięcia w jakies duże koszty. I mam tez pytanie czy mogę jeździć autem? ciśnienie oleju jest teoretycznie w normie. moze smok olejowy zapchany, sam już nie wiem

A

Anonymous123

wymienione pierścienie na tłokach, nie bierze oleju z tym, że przejechałem dopiero 4k km.
Dlatego nie słuchał bym glupich rad typu jeździć i czekać az sie cos będzie dzialo tylko rozbierać i to szybko skoro czujnik wymieniony i problem jest dalej. Skoro brak ciśnienia na rozgrzanym czyli cos zle złożone.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
A to nie jest ten silnik co w stopkach korbowodu są otwory? Może ktoś źle panewki wsadził [otworem do otworu] i ciśnienie ucieka.

Posejdonek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Silnik jest po generalnym remoncie, nie bierze oleju i robił to fachowiec wiec akcje z panewkami wykluczam poza tym ciśnienie jest w normie, prawie ze książkowe. Ktoś ma jeszcze jakiś pomysl?

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Silnik jest po generalnym remoncie, nie bierze oleju i robił to fachowiec wiec akcje z panewkami wykluczam poza tym ciśnienie jest w normie, prawie ze książkowe. Ktoś ma jeszcze jakiś pomysl?
Wałki w pompie dają znaki, stąd pewnie ten problem co idzie za tym reszta, ale mogę się mylić bo fachowcem nie jestem z tego co wiem to bolączka tych silników Audi ogarneło temat w 2011 tych silników

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Jak to robił fachowiec to mu odstaw niech to zrobi tak aby się nie świeciło. Tyle w temacie.

Radek505

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Augustów
Właśnie dziś skończyłem składać Audi A4 2.0tfsi po kapitalnym remoncie walki balansowe zmienione panewki itp ciśnienie na biegu jałowym 1.5bara

Do góry Bottom