• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Kuga 2009 2.0 tdci awaria silnika pogorszenie jakości oleju.

Jacek9022

Początkujący
Punktów
2
Witam,posiadam Forda kuge z 2009r auto zakupione rok temu z udokumentowanym przebiegiem 170 tyś km,około 3 miesiące temu został wymieniony olej silnikowy na Motul x-clean 8100 5w30 po 2 tygodniach od wymiany zapaliła sie kontrolka Awari silnika myśląc że to inspekcja olejowa usunąłem błąd po czym następnego dnia znów nastąpił,po podpięcie pod komputer diagnostyczny pokazuje pogorszenie stanu jakości oleju. Zaprowadziłem auto do fachowca od Dpf po czym stwierdził że jest wszystko ok czujnik różnicy cisnienia takze,wymieniłem jeszcze raz olej na ford formula dedykowany dla tych silników,po tygodniu problem znów nastąpił. Auto było już 3 razy w serwisie została zregenerowana pompa wysokiego cisnienia,sprawdzane wtryski czyszczony dpf wymieniany przy każdej wizycie olej tym razem na motorcraft 5w30 A 5 i sytuacja cały czas się powtarza. Po wymianie oleju 500 km i wyskakuje ten sam błąd,olej na bagnecie cały czas rośnie,płyn chłodzący w normie auto ma przyspieszenie nie dymi równo pracuje ładnie pali,mechanik rozkłada ręce daje gwarancję na dpf wtryski i pompę twierdząc że parametry mają jak w nowym aucie. Czy ktoś z was może coś jeszcze poradzić w tym temacie? Z góry dziękuję.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Robiłem już silniki po tym oleju.
Ten olej rozpuszcza co się da A potem wszystko ląduje na sitku smoka. Sterownik widzi niższe ciśnienie stąd komunikat o złej jakości oleju.
Proponuję zdjąć miskę i przeczyscic smok.
Oczywiście mogę się mylić ale miałem już 2 Takie przypadki.

Jacek9022

Początkujący
Punktów
2
Ale coś prawdopodobnie paliwo rozrzedza ten olej bo stan na bagnecie znacząco wzrasta gdy jest ponad maximum wyskakuje błąd jakości oleju

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Ja wiem co jest.
czujnik lepkości oleju sie rozkalibrował przez te kombinacje olejowe.
kalibracja polega na regulacji zaworu upustowego motkiem.
ustawia sie przerwe na 0,25 na ciepłym i jest gitara.

Jacek9022

Początkujący
Punktów
2
Ja wiem co jest.
czujnik lepkości oleju sie rozkalibrował przez te kombinacje olejowe.
kalibracja polega na regulacji zaworu upustowego motkiem.
ustawia sie przerwe na 0,25 na ciepłym i jest gitara.
Ale w tej sytuacji o której opisujesz będzie przybywal stan na bagnecie?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Ale coś prawdopodobnie paliwo rozrzedza ten olej bo stan na bagnecie znacząco wzrasta gdy jest ponad maximum wyskakuje błąd jakości oleju

Tee Jacuś i jakie z tego kurna wnioski żeś wyciągnął???

Ale w tej sytuacji o której opisujesz będzie przybywal stan na bagnecie?

Taak. bo jak za mała przerwa na zaworze to olej idzie do góry

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Jeśli nie uda ci się tego ustawić to niestety będą musieli ci koledzy toomii lub Mario to zrobić bo zazwyczaj mechanicy tego nie ogarniają, nie wiedza o co chodzi. Niestety tanio nie będzie.

Jacek9022

Początkujący
Punktów
2
Jeśli nie uda ci się tego ustawić to niestety będą musieli ci koledzy toomii lub Mario to zrobić bo zazwyczaj mechanicy tego nie ogarniają, nie wiedza o co chodzi. Niestety tanio nie będzie.
Jeśli by pomogło to liczę się z kosztami,i tak już sporo wsadzilem

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
572
Miasto
Podkarpacie
Musisz zdjąć miskę i zamontować FUEL CATCHER by nie przybywało oleju .
A tak na poważnie , sprawdź częstotliwość wypalania DPF'a . Jeśli jest poniżej 150 km to coś zapycha DPF'a . Jeśli powyżej to wymień wtryski na nowe , żadna regeneracja , a firmę oraz mechanikowi który twierdzi że troje wtryski są ok zapisz na czarną liście .

Siawek85

Nowy
Punktów
0
Witam,posiadam Forda kuge z 2009r auto zakupione rok temu z udokumentowanym przebiegiem 170 tyś km,około 3 miesiące temu został wymieniony olej silnikowy na Motul x-clean 8100 5w30 po 2 tygodniach od wymiany zapaliła sie kontrolka Awari silnika myśląc że to inspekcja olejowa usunąłem błąd po czym następnego dnia znów nastąpił,po podpięcie pod komputer diagnostyczny pokazuje pogorszenie stanu jakości oleju. Zaprowadziłem auto do fachowca od Dpf po czym stwierdził że jest wszystko ok czujnik różnicy cisnienia takze,wymieniłem jeszcze raz olej na ford formula dedykowany dla tych silników,po tygodniu problem znów nastąpił. Auto było już 3 razy w serwisie została zregenerowana pompa wysokiego cisnienia,sprawdzane wtryski czyszczony dpf wymieniany przy każdej wizycie olej tym razem na motorcraft 5w30 A 5 i sytuacja cały czas się powtarza. Po wymianie oleju 500 km i wyskakuje ten sam błąd,olej na bagnecie cały czas rośnie,płyn chłodzący w normie auto ma przyspieszenie nie dymi równo pracuje ładnie pali,mechanik rozkłada ręce daje gwarancję na dpf wtryski i pompę twierdząc że parametry mają jak w nowym aucie. Czy ktoś z was może coś jeszcze poradzić w tym temacie? Z góry dziękuję.
Cześć czy udało Ci się rozwiązać ten problem?
Mam teraz identyczny problem i to samo wszytko juz
wymienione... Nadal wyskakuje usterka silnika i przybywa oleju.

Do góry Bottom