• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Transit 2.5D problem z hamulcami

bolo1512

Początkujący
Punktów
0
Witam.Od jakiegoś czasu mam problem z hamulcami w Transicie.Najczęściej problem występuje w okresie zimy ale w lecie też się zdarza.Po odpaleniu auta muszę pamiętać żeby kilka razy delikatnie wcisnąć pedał hamulca , delikatnie bo jak wcisnę mocno lub szybko to robi mi się poduszka, ale co dziwne ta poduszka robi się jak by to wytłumaczyć po stronie pedału,czyli jak wcisnę pedał wolno i delikatnie to w kabinie przy pedale psiknie powietrze i w lecie wszystko gra a w zimie tak robi po każdym naciśnięciu.Najgorzej jak trzeba czasem szybko depnąć wtedy pedał jest wysoko i czuć poduszkę a hamowania nie ma.Sprawdzałem pompkę podciśnienia - po wyjęciu przewodu z serwo to drze mało palca nie urwie ,membrana też jest szczelna bo po zgaszeniu silnika i wyjęciu przewodu słychać jak mocno wciąga powietrze,czy ktoś z kolegów miał taki przypadek ? proszę o poradę.

P

PogotowieSamochodoweUK

Na poczatek dobrze odowietrz uklad ze 3-4 razy po uprzednim przemyciu go duza iloscia plynu.
A co do podmuchu powietrza to stawiam na zklejajaca sie oslone tloczka przy pedale i on strzela powietrzem. Sprawdz tez czy przypadkiem nie ma wody w servie. Zdejmij waz wspomagania wprowadz rurke i dmuchaj sluchajac czy nie bulgocze albo ciagnij jak nie boisz sie tego pylu ze srodka lub smierdzacej wody.

bolo1512

Początkujący
Punktów
0
Na poczatek dobrze odowietrz uklad ze 3-4 razy po uprzednim przemyciu go duza iloscia plynu.
A co do podmuchu powietrza to stawiam na zklejajaca sie oslone tloczka przy pedale i on strzela powietrzem. Sprawdz tez czy przypadkiem nie ma wody w servie. Zdejmij waz wspomagania wprowadz rurke i dmuchaj sluchajac czy nie bulgocze albo ciagnij jak nie boisz sie tego pylu ze srodka lub smierdzacej wody.
Dziękuję za odpowiedż,Układ był odpowietrzany kilka razy z wymianą płynu i tu jest wszystko w porządku.Jeżeli zostanie uwolnione to powietrze przy pedale to hamulce są , tylko że nie zawsze to powietrze psiknie i wtedy jest ta poduszka, ale tak jak pisałem problem nie jest po stronie hamulców tylko po stronie jak to napisałeś tłoczka przy pedale. Czy masz jakiś pomysł na tą zaklejającą się osłonę, bo widzę że to ten problem ,jest tam taka gumowa osłona .Dziękuję z góry.

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja mialem ten problem jak kupilem mojego tansita 2.5TD i uporalem sie z nim wymieniajac tloczek/pompe hamulcowa i porzadnie poskrecalem uklad i odpowietrzylem.
Chodzi o to ze ten ''tloczek'' jest nieszcelny i dostaje sie owietrze do ukladu od strony kabiny i albo psyknie albo sprezynuje albo zostanie w pompie i sprezynuje blokujac mozliwosc hamowania. Uklad w transicie jest na tyle prosty (u ciebie w 2.5D nie ma nawet ABS) ze jedynie pompa moze zawodzic.

bolo1512

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za odpowiedż .Pompa była wymieniana -też myślałem że to pompa ale nie pomogło. Mam jeszcze używane całe serwo spróbuję wymienić.

P

PogotowieSamochodoweUK

Ups.... a sprawdzales czy przewody gumowe nie puchna?

bolo1512

Początkujący
Punktów
0
Tak przewody sprawdzane są w porządku.Jak już pisałem ta poduszka powietrzna tworzy się gdzieś w serwie po stronie pedału, a po stronie hydraulicznej hamulce są w porządku.

P

PogotowieSamochodoweUK

A sprawdzales czy jest jak sie odlaczy wspomaganie od serwa?

bolo1512

Początkujący
Punktów
0
Zależy w którym momencie odłączę wężyk , jeżeli zaraz po odpaleniu to poduszka też jest tylko hamulce jeszcze ciężej używać, a jeżeli po naciśnięciu pedału (po psiknięciu powietrza )to poduszki nie ma a hamulce ciężko chodzą. Czy ze wspomaganiem czy bez poduszka na początku zawsze jest.

P

PogotowieSamochodoweUK

Kurawles ale zes napsocil :D
Sprawdze jutro u siebie jak to pracuje moze cos wizualnie mnie skloni do myslenia.

Do góry Bottom