• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gaśnie po dodaniu gazu, samochód po wymianie czujnika położenia wału.

paolo001

Nowy
Punktów
0
Witam! Mam problem, mianowicie jestem posiadaczem Nissana Almery 1.5 dCi (silnikod Renault). Skrzynia się rozwaliła od środka w czasie jazdy.Autonajpierw odpalało i nie miało biegów. Ale w końcu odłamki obudowy zepsuły czujnik położenia wału. Po wymianie skrzyni wymieniony został również czujnik położenia wału. Ciągle błędy, wymieniłem na drugi, bo blisko mam dość dużyautoszrot. Auto odpala, skrzynia już ok, ale auto ma tylko obroty z pompy czyli ok. 800, a po dodaniu gazu od razu gaśnie, zamula się. Nie można dotykać wgl pedału gazu. Próbowałem jak już mówiłem dwóch czujników. Ten stary już całkiem rozwalony.
Komputer pokazuje mi błędy :

P103D- wejście prądu zmiennego (AC) NIECIĄGŁY

P0355- czujnik obrotów silnika- sygnał nieprawidłowy NIECIĄGŁY

Błędy były już kasowane po wymianie czujnika i pojawiają się ponownie, jak zgaśnie po dodaniu odrobiny gazu. Bezpieczniki wszystkie są w porządku. Nie wiem za jakie można teraz się rzeczy wziąć żeby to sprawdzić. Przekaźniki, kable ? Gdzie to wszystko jest? Chciałbym żeby mi się udało bez wizyty u elektromechanika, mam jednego w pobliżu, aleautopotrzebne a teraz długi weekend.

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
jak silnik odpala dobrze?czujnik jest ustalany specjalnymi srubami,sruby orginalne?coś nie tak z tym czujnikiem

paolo001

Nowy
Punktów
0
jak silnik odpala dobrze?czujnik jest ustalany specjalnymi srubami,sruby orginalne?coś nie tak z tym czujnikiem

Odpala dobrze, śruby te były jak chodził przed awarią, czujniki już dwa probówałem musiałby być wielki pech żeby obydwa trafić niesprawne, ale były sprawdzane miernikiem przez majstra.

A

autozibi

Według mnie jest uszkodzone koło zamachowe dokładniej wieniec współpracujący z czujnikiem położenia wału .
Inna przypadłość nieprawidłowa szczelina po między czujnikiem a wieńcem koła zamachowego .

paolo001

Nowy
Punktów
0
Koło nie wygląda według majstra na uszkodzone, coś bedzię trzeba kombinować z wtyczką i przerwą, ale czym i jak ?

A

autozibi

To pozostaje ci tylko oscyloskop i sprawdzenie sygnału z czujnika położenia wału .
Ja obstawiam tutaj na problem , bo w błędach masz wyraźnie sygnał nieprawidłowy nieciągły .

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Rozrząd do sprawdzenia, wygląda na brak synchro i stąd te błędy.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
oscyloskop w reke i masz 100% diagnoze postawiona, synchro rozrzadu tu nie wchodzi w gre bo blad by byl inny...

paolo001

Nowy
Punktów
0
Już było ok na następny dzień. Część, któa uwolniła się ze skrzyni porysowała wieniec czy tam koło zamachowe i jak czujnik czytał obrót, to sygnał nie był ciągły tylko nieprawidłowy bo miał rysę. Wystarczyło trochę zmienić położenie czujnika. Pozdrawiam !

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Już było ok na następny dzień. Część, któa uwolniła się ze skrzyni porysowała wieniec czy tam koło zamachowe i jak czujnik czytał obrót, to sygnał nie był ciągły tylko nieprawidłowy bo miał rysę. Wystarczyło trochę zmienić położenie czujnika. Pozdrawiam !
A jednak synchro;)

Do góry Bottom