• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gaśnie silnik podczas jazdy. Megane I

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Witam wszystkich.
Proszę o pomoc w ustaleniu usterki.
Mam Renault Megane I 1.4 16 V 95 KM z 2002 r. Benzyna -Gaz.
Od jakiegoś czasu są takie objawy że ciężko autko pali na zimnym silniku. Czasami odpali z pierwszego a czasami odpali dopiero za czwartą próbą
A ostatnio zaczął gasnac silnik podczas jazdy gdy się wciśnie dłużej sprzęgło, obroty spadają do 500 obrotów a następnie gaśnie silnik.
Z góry bardzo wszystkim dziekuje za odpowiedz.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Kilka przyczyn może być i mogą być ze sobą powiązane lub nie.
Diagnostyka komputerowa na początek i sprawdzenie czy gaz nie rozregulował map wtrysku.
Jak unikasz mechanika jak niektórzy stomatologa to możesz pojeździć tydzień na samej benzynie i sprawdzić czy jest poprawa. A jak lubisz grać w totka na małe kwoty to wymień czujnik położenia wału korbowego... :):p

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Chialbym jeszcze dodać że to gasniecie nie jest codziennie, jest tak że ładnie auto jeździ nawet 2-3 tygodnie. A czasami jak wczoraj zgasło mi 3 razy po kolei. A dziś rano jechałem nim do pracy i było wszystko ok. Obroty na rozgrzanym silniku i na wolnych obrotach wachaly się w granicach 800-750 . Auto normalnie jeździ, przyspiesza.....tylko czasami ma takie właśnie kaprysy.

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Byłem u mechanika i jak na złość wszystko było dobrze z autem. Nawet komputer nic nie widział, żadnych błędów. Auto odpalalo nawet nie było słychać rozrusznika , nie gasł silnik....mechanik rozkłada ręce i mówi że nic tu nie widzi.

Do góry Bottom